Incidente în Franţa după calificarea Algeriei în optimile de finală ale Cupei Mondiale - FOTO

Mii de algerieni au celebrat în Franţa, în noaptea de joi spre vineri, calificarea istorică a naţionalei africane în optimile de finală ale Cupei Mondiale, o sărbătoare umbrită de incidente în urma cărora au fost reţinute 74 de persoane, conform poliţiei.

303 afișări
Imaginea articolului Incidente în Franţa după calificarea Algeriei în optimile de finală ale Cupei Mondiale - FOTO

Incidente în Franţa după calificarea Algeriei în optimile de finală ale Cupei Mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Algerienii formează cea mai mare comunitate de imigranţi din Franţa, cu peste un milion de persoane.

În sunete de tobe şi de claxoane, scândând "Trăiască Algeria", fanii, majoritatea înfăşuraţi în drapelul naţional algerian, au sărbătorit pe Bulevardul Champs-Elysees din Paris succesul echipei antrenate de Vahid Halilhodzici. Ei erau prezenţi pe trotoare, la volanul maşinilor şi în mijlocul carosabilului, încurcând traficul în Place de L'Etoile.

Sărbătoarea a degenerat după au fost aruncate în mai multe rânduri proiectile înspre forţele de ordine, desfăşurate în număr mare, în piaţă. Poliţiştii au ripostat urmărindu-i pe atacatori mai multe zeci de metri şi făcând uz de gaze lacrimogene.

La Lyon, un alt oraş unde trăiesc numeroşi algerieni, festivităţile au fost de asemenea marcate de incidente. Poliţiştii au făcut uz şi aici de gaze lacriogene şi au folosit un tun de apă pentru a-i împiedica pe suporteri să intre pe arterele comericiale, survolate de un elicopter al forţelor de ordine.

Şi în suburbiile oraşului, la Vaulx-en-Velin şi Saint-Priest, poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene după ce au fost atacaţi cu proiectile.

În total, în regiunea Lyon, 30 de vehicule şi zeci de pubele au fost incendiate, potrivit unor surse din cadrul poliţiei. Trei sau patru persoane au fost reţinute.

La Marsilia, incidentele dintre forţele de ordine şi suporteri au avut loc în centrul oraşului. Doi poliţişti pe motociclete au fost atacaţi cu pietre de fani. Forţele de ordine au folosit tot gazele lacrimogene pentru a-i dispersa pe atacatori.

Niciun rănit nu a fost înregistrat, dar au fost persoane reţinute. Între 3.000 şi 5.000 de suporteri au invadat într-o atmosferă de sărbătoare zona vechiului port, după calificarea Algeriei. Desfăşurată iniţial fără incidente, celebrarea calificării a degenerat şi aici.

În total, pe teritoriul Franţei, 74 de persoane au fost reţinute, a anunţat, vineri dimineaţă, poliţia.

După ultimul meci al Algeriei, disputat la 22 iunie, cu Coreea de Sud, scor 4-2, au avut loc de asemenea incidente în regiunea Lyonului. Atunci, 28 de persoane au fost reţinute în întreaga ţară şi cinci poliţişti au fost răniţi uşor.

Echipa naţională a Algeriei a reuşit, joi seară, să se califice în premieră în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, după ce a remizat, scor 1-1, cu reprezentativa Rusiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici