INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis - Mediafax

INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că numirea neo-zeelandezului Steve McDowell în locul francezului Serge Lairle la conducerea echipei naţionale, nu este o soluţie de criză sau de compromis.

193 afişări
Imaginea articolului INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis

INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Alin Petrache a revenit, începând de luni, la Federaţia Românăde Rugby, după ce a fost operat, la data de 5 mai, din cauza uneihernii de disc, intervenţie ce l-a făcut să stea departe de muncade la federaţie timp de două săptămâni.

Petrache a asistat, miercuri, în sală, la conferinţa de presăpremergătoare partidei cu Ucraina, contând pentru recalificările laCupa Mondială din 2011 ce se va disputa în Noua Zeelandă. Îmbrăcatîntr-un trening de culoare bleumarin, Petrache a răspuns dinpicioare întrebărilor care i-au fost adresate.

Antrenorul francez al echipei naţionale de rugby a României,Serge Lairle, a fost înlocuit de Romeo Gontineac şi Steve McDowell,după ce acesta nu a dat niciun răspuns propunerii de prelungire acontractului său. "Din motive financiare, FRR i-a propusantrenorului francez Serge Lairle diminuarea salariului, dar nu aprimit vreun răspuns din partea acestuia. Având în vedere acestaspect, FRR a decis ca echipa naţională să fie condusă de cuplultehnic Gontineac - McDowell", a anunţat, luni, Federaţia Română deRugby.

Redăm în continuareinterviul acordat de preşedintele Federaţiei Române de Rugby, AlinPetrache, agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Cum a decurs operaţia de hernie dedisc?

Alin Petrache: Operaţia a fost un succes, mă simt foarte bine.Am început recuperarea medicală de două zile, pentru că timp dezece zile am stat la orizontală în pat, fără să fac mişcare.Uşor-uşor încep să mă plimb câteva ore pe zi.

Reporter: În cât timp vă veţi reveni de pe urmaoperaţiei?

Alin Petrache: Durează. Recuperarea este cea mai importantă. Eclar că şi operaţia a fost importantă, dar recuperarea la herniilede disc este cea mai importantă.

Reporter: FRR a decis ca întreaga sumă încasată în urmameciurilor contând pentru etapa de Cupă Europeană de rugby în şaptesă fie donată fostului sportiv Alexandru Grădinaru, care a rămasparalizat. Vă aşteptaţi să se strângă suficienţi bani pentrurecuperarea rugbystului în vârstă de 19 ani?

Alin Petrache: Sper să vină mulţi spectatori. Avem un micduşman, vremea, pentru că am înţeles că va fi o vreme întunecată,ploioasă, iar acest lucru va ţine multă lume în casă, dar sper caiubitorii de rugbi să fie aproape de acest turneu.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre turneul de rugby înşapte care se va disputa în weekend la Bucureşti?

Alin Petrache: Ne dorim ca acest turneu să fie un succes, prinprisma faptului că este şi primul care se desfăşoară în România. Eclar că trebuie să dăm mai multă întâietate rugbiului în şapte,pentru că a devenit un sport olimpic şi suntem mândri că am revenitla familia olimpică, la care România a câştigat prima medalie debronz la Jocurile Olimpice în 1924, chiar dacă au fost doar treiechipe participante, dar asta nu spunem.

Reporter: Care este obiectivul la acestturneu?

Alin Petrache: Obiectivul nostru tot timpul este locul întâi.Sperăm ca uşor-uşor să formăm un grup, atât la feminin, cât şi lamasculin, cu care să mergem şi să credem în continuare în valoarealor?

Reporter: Care sunt şansele de calificare la JocurileOlimpice de la Londra din 2012?

Alin Petrache: Este o întrebare dificilă, grea. Nu pot spuneacum. Timp ar fi să ne pregătim, dar important este să se schimbepuţin formatul, pentru că sunt 12 echipe care se vor califica şieste foarte greut, pentru că din Europa se vor califica doar douăechipe naţionale, deci va fi o competiţie acerbă. Sperăm ca din2013, când se vor schimba în Comitetul Olimpic Executiv anumitepersoane care nu agreează ideea de a veni mai mult de 12 echipe,sperăm ca după schimbarea acestor domni să accepte calificarea a 16sau 20 de echipe, iar atunci va creşte şi şansa noastră de aparticipa, pentru că în Europa sunt echipe extrem de puternice.

Reporter: Vă pare rău că s-a renunţat la colaborarea cuSerge Lairle?

Alin Petrache: E clar că avem o părere de rău, dar nu trebuie săprivim niciodată în urmă, ci ceea ce va urma. Având în vedereproblemele financiare care există şi pe care le vedem zi de zi latelevizor şi lângă noi, e clar că nu puteam să rămânem la acelaşinivel salarial. Am decis să propunem o reducere a salariului, dardeocamdată văd că nu au fost de acord. Noi trebuie să ne vedem dedrum în continuare, iar echipa naţională nu trebuie să moară, ci sămeargă mai departe, pentru că avem un obiectiv, calificarea la CupaMondială din Noua Zeelandă.

Reporter: Să înţeleg că numirea lui Steve McDowell esteuna de compromis sau de criză?

Alin Petrache: Nu este o soluţie de compromis sau de criză.Steve McDowell îşi merită locul, iar experienţa lui de jucător şide antrenor îşi va spune cuvântul.

Reporter: Se va califica România la turneul final alCupei Mondiale din 2011?

Alin Petrache: În momentul în care vom fi calificaţi cred că vomface o Cupă Mondială aşa cum nu am făcut vreodată. Am un "feeling"în această echipă care va merge la Cupa Mondială. Aşa cum au spusşi jucătorii, şi antrenorii spun, şi eu că noi suntem singurii carene putem face probleme. Suntem un popor de latini şi ne dăm uneoricu stângul în dreptul, dar având în vedere ascensiunea pe care oavem la nivelul echipei naţionale, nu cred că putem rata aceastăcalificare.

Reporter: Echipa de juniori a României a învinsselecţionata similară a Uruguayului la Campionatul Mondial sub 20de ani, poate reprezenta un avantaj moral în perspectiva dublei decalificare contra selecţionatei mari a Uruguayului?

Alin Petrache: Da, aseară am fost în cantonamentul echipeinaţionale la Izvorani. Era un hop peste care trebuia să trecem şiam reuşit. Urmează meciul cu Italia de sâmbătă. Sper să trecem şipeste acest meci.

Reporter: De ce aţi decis ca echipa României să disputemeciurile de calificare în alte oraşe decât Bucureştiul, văaşteptaţi la un număr mai mare de susţinători?

Alin Petrache: Când echipa naţională a jucat la Bucureşti,tribunele au fost pline şi au fost alături de echipa naţională.M-am gândit să promovăm şi în ţară jocul de rugbi. E un target pecare ni l-am propus ca federaţie, să jucăm prin ţară şi să leoferim posibilitatea spectatorilor din ţară să vadă ceea ceînseamnă rugbiul, familia şi bucuria aceasta pe care o putemoferi.

(Interviu realizatde Andrei Mazurchievici,andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici