INTERVIU: Vlad Moldoveanu, despre naţională: Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!

Internaţionalul de baschet Vlad Moldoveanu a acordat un interviu agenţiei MEDIAFAX în care vorbeşte despre primul său sezon în Europa, la echipa italiană Benetton Basket Treviso, dar şi echipa naţională, care va fi angrenată în preliminariile CE din 2013.

170 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Vlad Moldoveanu, despre naţională: Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!

INTERVIU: Vlad Moldoveanu, despre naţională: Toţi pentru unul şi unul pentru toţi! (Imagine: Ana Poenaru/Mediafax Foto)

La cei 23 de ani, Vlad Moldoveanu a acumulat deja experienţa de peste Ocean, fiind absolvent al American University, iar din vara anului trecut a revenit în Europa, semnând cu echipa italiană Benetton Basket Treviso. Are evoluţii încurajatoare în primul an pe Bătrânul Continent, mai ales în cupele europene şi, chiar dacă Treviso a ratat recent calificarea în sferturile Eurocup, Vlad nu se lasă doborât. Continuă cu perseverenţă să lupte pentru obiectivele interne ale clubului, fiind cu gândul şi la campania echipei naţionale din preliminariile CE din 2013.

Reporter: Cum ai caracteriza prima parte a sezonului petrecut in Italia, primul in Europa pentru tine, dar şi experienţa acumulată în cupele europene?

Vlad Moldoveanu: A fost un sezon bun, în special în Eurocup. În campionatul Italiei am avut un sezon cu urcuşuri şi coborâşuri. A fost un fel de rollercoaster şi sper să îmi revin acum pe finalul campionatului şi să îmi ajut echipa să intre în play-off. Din păcate, în campionat nu am fost la fel de constant ca şi în Eurocup, dar per total până acum am avut un sezon ok spre bun.

Rep.: Te-ai adaptat rapid la rigorile baschetului european, după ani buni petrecuţi în SUA. Ce diferenţe sunt între cele două şcoli de baschet?

V.M.: Eu zic că gândirea jocului este diferită. Baschetul european este puţin mai lent decat cel american, în rest nu cred că am observat alte diferenţe majore.

Rep.: În ce măsură a contribuit încrederea antrenorului într-un jucător tânăr ca tine, într-un campionat puternic, aşa cum este cel al Italiei?

V.M.: În orice campionat este important ca antrenorul să aibă încredere în toţi jucătorii din lot, deoarece de aceea sunt acolo. Dacă nu ai 10-12 jucători care pot juca, atunci nu are rost să fie ţinuţi în lot, deoarece ei pot ajuta alte echipe. În Italia, jucătorii foarte tineri sunt împrumutaţi să joace în Liga a 3-a sau a 2-a.

Asta nu înseamnă că nu sunt buni, dar le prinde bine. Niciun jucător nu vrea să stea pe bancă. În cazul meu, discuţiile cu antrenorul Sasha Djordjevici înaintea semnării contractului cu Treviso au fost foarte importante.

Nu aş fi semnat legat la ochi şi urechi, am semnat pentru că am crezut în el şi el a crezut in mine.Este foarte important să ai constanţă în minutele de joc, deoarece doar aşa poţi avea constanţă şi în teren, statistic vorbind.

Rep.: Cum te simţi la Treviso, ce înseamnă un club profesionist european faţă de experienţa din SUA, dar şi cea anterioară din România?

V.M.: Diferenţa dintre ce este aici şi ce era la colegiu nu este foarte mare. La colegiu am avut şansa să am parte de aceeaşi organizare foarte bună, de condiţii excelente de pregătire, de un staff medical, de condiţii de recuperare şamd. Aşa este şi aici, unde avem toate condiţiile necesare să facem performanţă. Avem saună chiar în vestiar, piscină cu apă caldă, piscina cu apă rece, sala de forţă. Tot ce avem nevoie avem la sală.

Rep.: Care sunt obiectivele clubului în acest sezon, după eliminarea din Eurocup, dar şi ale tale personale?

V.M.: În campionat suntem într-o situaţie delicată. Am pierdut câteva meciuri acasă, pe care nu aveam voie să le pierdem. Ca să intri în play-off într-un campionat puternic, cel mai important lucru este să nu pierzi acasă. Vom forţa intrarea în play-off, deoarece suntem la 6 puncte de play-off şi totul este posibil. Personal, vreau să termin sezonul într-o notă bună, care să îmi dea încredere pentru sezonul viitor, dar şi pentru lotul naţional.

Rep.: Cum îţi petreci timpul liber în Italia? Cum eşti perceput de fani, într-o ţară în care românii au avut tot felul de probleme în ultimii ani? Există şi români care asistă la meciurile tale?

V.M.: În general, mă odihnesc, mă uit la filme, nimic interesant. Prefer să îmi petrec timpul liber cu logodnica, poate mergând la Veneţia în ziua mea liberă. Am norocul de a juca la Treviso, care este foarte aproape de multe oraşe foarte frumoase şi cu o istorie bogată gen Verona, Veneţia, Bologna, Padova. Cred că fanii m-au primit foarte bine şi mă tratează ca pe toţi ceilalţi, nu am avut niciodată probleme. Am cunoscut şi câţiva români. Din ce ştiu eu, doar unul singur vine la aproape toate meciurile

Rep.: Cum vezi campania echipei naţionale, care va juca în preliminariile CE din 2013, în Divizia A valorică a Europei? Ce părere ai despre posibilitatea revenirii la lot a unor jucători cu experienţă, care au decis să se retragă în ultimii ani, dar au evoluţii bune la echipele de club?

V.M.: Este o grupă din care putem ieşi cu capul sus, a nu se întelege direct calificare. La prima vedere, Georgia şi Bosnia sunt favoritele grupei, dar eu zic că putem să terminăm între primele două locuri. Avem un nucleu care a început să se sudeze la lotul naţional. Acesta va fi al treilea an în care o să jucăm împreună. Aş prefera să nu comentez în legătură cu jucătorii mai în vârstă, dar aş vrea să precizez că echipa naţională de seniori de anul trecut nu a fost în efectiv complet, asa că niciunul dintre rezultatele înregistrate nu arată valoarea reala a acestui lot.

Rep.: Ce parere ai despre Divizia A, urmăreşti campionatul României? Consideri că există o favorită la caştigarea titlului?

V.M.: Urmăresc Divizia A, dar nu am nicio preferinţă sau vreo favorită. Vreau ca baschetul românesc să câştige, ceea ce înseamnă meciuri strânse, cât mai mulţi fani la sală, iar jucătorii să facă spectacol pe teren. Îmi pare rău că Bucureştiul nu mai are o echipă cu tradiţie în baschet, care să se bată la titlu.

Rep.: Un mesaj pentru fanii tăi, dar şi ai naţionalei, înaintea campaniei europene din acest an!

V.M.: Toţi pentru unul, unul pentru toţi, cam aşa vreau să decurgă campania noastră de calificare. Fără fani nu putem câştiga, ei o să fie al 6-lea jucător. Sper din suflet că vom avea parte de meciuri bune şi spectaculoase, care să încânte atât ochii necunoscătorului, dar şi ai cunoscătorului. Cel mai important ese ca meciurile să se termine cu victoria noastră.

Carte de vizită Vlad Moldoveanu

- are 23 de ani, 2.06 metri, joacă pe postul de extremă de forţă

- a evoluat la echipele naţionale under 16, under 18, under 20, universitară, iar în prezent este component al reprezentativei de seniori

- este fiul preşedintelui FR Baschet, Carmen Tocală

- în SUA a evoluat la St. John’s College, George Mason University şi American University

- a încheiat cariera în Campionatul Nord-American Universitar (NCAA), cu 1.012 puncte marcate, fiind al 28-lea jucător din istorie, care reuşeşte să treacă de graniţa celor 1.000 de puncte în campionatul universitar

- în martie 2011 a participat la All Star Game din NCAA, fiind primul baschetbalist român ales

- în iulie 2011 a semnat cu Benetton Basket Treviso, cu care a jucat în grupele FIBA Eurocup în acest sezon

- în 2012 va fi angrenat cu echipa naţională în preliminariile Campionatului European de anul viitor, România jucând în grupa C, cu Georgia, Bosnia, Olanda şi Letonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici