Ioan Zanca, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria atletismului românesc, a murit la 69 de ani

Ioan Zanca, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria atletismului românesc, a murit la 69 de ani. Decesul a survenit din cauza unei probleme grave de sănătate.

867 afișări
Imaginea articolului Ioan Zanca, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria atletismului românesc, a murit la 69 de ani

Ioan Zanca, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria atletismului românesc, a murit la 69 de ani

Ioan Zanca s-a remarcat în sportul românesc prin capacităţile pe care le avea în descoperirea talentelor pure. El a fost antrenorul care le-a lansat în sportul internaţional pe Doina Melinte, Felicia Ţirlea, Maria Cioncan, Maria Rus-Sânmărtean, Nadia Sângeorzan şi mulţi alţii.

Ioan Zanca şi-a început cariera de sportiv la 11 ani, când a fost selecţionat de un profesor din oraşul natal, Bistriţa. A concurat în probele de garduri, semifond şi sprint. Într-un interviu acordat în 2011, Ioan Zanca a povestit cum a descoperit plăcerea pentru atletism.

”Eram copil. Familia mea locuia exact în zona actualei săli polivalente din Bistriţa şi, fiind lângă stadion şi parc, acestea erau locurile noastre de joacă. Prin clasa a V-a am fost selecţionat la atletism de către profesorul Bitner, care a plecat ulterior în Germania. Aşa mi-am început cariera de atlet, iar probele la care am obţinut performanţe erau cele de garduri. Am făcut probe de sprint, dar şi de semifond” , povestea la acea dată Ioan Zanca, citat de adevărul.ro.

După ce a terminat studiile universitare, Ioan Zanca a decis să renunţe la cariera de sportiv şi s-a apucat de antrenorat: ”După ce am terminat facultatea am ajuns la catedră şi nu am continuat sportul de performanţă, pentru că în acele vremuri cam odată cu studenţia se termina şi cariera sportivă".

El a mărturisit, tot în 2011, cum decurgeau selecţiile pentru cei mai talenaţi sportivi şi cum a reuşit să o descopere pe Doina Melinte, campioană olimpică: ”După ce a început şcoala, profesorul ei de sport m-a chemat că face un cross să vad dacă nu găsesc pe cineva talentat. Doina a cîştigat competiţia şi de atunci a început să facă sport de performanţă a continuat aici până a terminat liceul şi apoi a mers la Suceava şi aşa mai departe. De fapt, noi am avut foarte multe fete care au făcut aici junioratul cu continuitate ca şi senioare în altă parte”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici