Ion Ţiriac va fi inclus în Hall of Fame-ul tenisului: "Nominalizarea a venit târziu şi a venit devreme"

Fostul tenismen Ion Ţiriac, de trei ori finalist al Cupei Davis cu echipa României, va fi al doilea român după Ilie Năstase (1991) care pătrunde în galeria personalităţilor tenisului mondial, Hall of Fame, în cadrul unei festivităţi ce va avea loc în 13 iulie, la Newport (SUA).

451 afișări
Imaginea articolului Ion Ţiriac va fi inclus în Hall of Fame-ul tenisului: "Nominalizarea a venit târziu şi a venit devreme"

Ion Ţiriac (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Propietarul turneului de 1.000 de puncte de la Madrid va primi această distincţie alături de fosta jucătoare elveţiană Martina Hingis, informează Prosport.

Motivarea includerii lui Ţiriac în Hall of Fame-ul tenislui mondial a fost făcută de fostul jucător american, Stan Smith, preşedintele International Tennis Hall of Fame & Museum şi rivalul românilor în cele trei finale de Cupa Davis, pierdute în 1969, 1971 şi 1972. "Ca un rezultat al fabuloasei sale contribuţii la dezvoltarea tenisului şi multiplele sale calităţi, un panel compus din istorici ai tenisului, experţi şi membri ai Hall of Fame l-au desemnat pe Ion Ţiriac pentru această onoare. De la începutul organizaţiei, în 1954, numai 224 persoane din 19 ţări au fost incluse în Hall of Fame".

Ion Ţiriac, în vârstă de 73 de ani, consideră că distincţia este foarte importantă pentru că vine din partea oamenilor care au activat în acest sport. "Nominalizarea a venit târziu şi a venit devreme, pentru că sunt foarte atenţi şi foarte selectivi în opţiunile lor. Gândiţi-vă că în 50-60 de ani au fost aleşi numai 224 de indivizi. Sincer, eram undeva la mijloc, mă aşteptam şi nu mă aşteptam la această onoare. Înţeleg că federaţia internaţională m-a propus, pentru că trebuie să te propună cineva, iar oamenii au votat. Acesta este meritul cel mare, că te aleg oamenii tenisului. Nu funcţionarii, nici jurnaliştii, ci sportivii şi oamenii care s-au ocupat de acest sport", a declarat Ţiriac pentru Prosport.

Ţiriac este conştient că includerea în Hall of Fame implică şi obligaţia de a contribui la dezvoltarea tenisului. "Este o treabă de origine americană, care a fost internaţionalizată în ultimii 20-30 de ani. Ştiu că Boris Becker a intrat de foarte tânăr în acest Hall of Fame şi că în fiecare an două-trei şedinţe comune, iar cea mai mare este în timpul turneului ATP. Dacă tot m-au onorat, trebuie să fiu oarecum cu un pic de cap şi de cultură şi să-mi achit datoriile, să mă prezint la întâlniri şi să contribui la progresul şi schimbarea tenisului. Lucruri de care m-am ocupat în ultimii 30 de ani de când am renunţat la performanţa seacă", a precizat fostul jucător.

Festivitatea va avea loc în timul turneului ATP de la Newport, o competiţie de 250 de puncte, cu premii în valoare totală de 455.000 de dolari. 

Alţi foşti sportivi români incluşi în Hall of Fame sunt Iolanda Balaş (atletism), Eduard Pană şi Doru Tureanu (hochei pe gheaţă), Nadia Comăneci, Bela Karoly, Ecaterina Szabo, Teodora Ungureanu, Octavian Bellu, Daniela Silivaş, Simona Amânar şi Lavinia Miloşovici (gimnastică).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici