Janos Kurko a anunţat că se retrage din hochei

Patronul HC Csikszereda, Janos Kurko, a anunţat, marţi, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, că se retrage din hochei, în urma deciziei Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care a sancţionat gruparea din Miercurea Ciuc pentru boicotul echipei naţionale la Campionatul Mondial.

19 afișări

"(...) Conducerea FRHG şi «consilierii» săi au dat amenzi drastice clubului şi jucătorilor HC Csikszereda, lucru care ne-a adus aproape de imposibilitatea de a continua activitatea acestui club: jucătorii suspendaţi cu patru etape, sancţionarea cu 15 puncte a echipei şi amendă de 10.000 de euro clubului. Au considerat că am comis greşeli sancţionabile când am cerut cu drept câteva lucruri pentru jucători, pentru a participa în lotul naţional de seniori. Au făcut acest lucru ascunzându-se după fusta doamnei ministru în aşa fel să nu se considere în niciun fel vinovaţi pentru conflictul izbucnit (...) Omul care a dat zece ani din viaţă şi a sacrificat o avere (mai mult de 2.000.000 de euro) nu poate accepta acest comportament, aceste decizii fără drept şi fără sens. Respectul meu de sine nu acceptă ca munca şi banii mei să fie victimele unor persoane care se gândesc numai la carieră şi poziţii de conducere. Nu pot să fac compromisuri, cum nu am făcut în nenumărate ocazii asemănătoare şi nici în viitor nu o să fac acest lucru. În acest caz, nu rămâne altceva decât să predau ştafeta în hochei acelor persoane, care cred că vor face această treabă mai bine decât mine. Începand din această zi pot face acest lucru pe munca lor, pe banii lor şi pot lua decizii pe care le consideră bune. Deoarece predau locul meu, nu doresc să intru în amănunte", se precizează în comunicat.

În final, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Hochei a mulţumit partenerilor şi sponsorilor cu care a colaborat şi, totodată, şi-a cerut scuze pentru lucrurile care nu le-a făcut "conform cerinţelor".

Janos Kurko a intrat în hochei ca sponsor la SC Miercurea Ciuc şi a fost un adversar declarat al fostei conduceri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în special al preşedintelui de atunci - Marian Negoiţă, şi al secretarului general - Eduard Pană. Ulterior a devenit vicepreşedinte al federaţiei, calitate în care a continuat conflictul cu cei doi oficiali, iar în anul 2005 a boicotat echipa naţională de tineret a României la Campionatul Mondial de la Bucureşti, când, cu o zi înainte de începerea competiţiei, a urcat în autocar toţi jucătorii legitimaţi la SC Miercurea Ciuc. În urma acelui boicot, echipa a retrogradat. După un conflict cu autorităţile locale, Janos Kurko şi-a înfiinţat propriul club, HC Csiksereda, iar în luna mai a anului 2007 a candidat şi câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte al federaţiei. El a ocupat această funcţie până în iunie 2008, când a demisionat împreună cu 11 membri ai Biroului Federal.

Jucătorii Robert Fulop, Istvan Nagy, Jozsef Adorjan, Attila Goga, Botond Flinta, Mihaly Ede, Petres Tivadar, Arpad Mihaly, Zsombor Antal, Levente Lorincz nu s-au prezentat la reunirea lotului naţiona în vederea participării la Campionatul Mondial Divizia I, Grupa B, de la Torun, Polonia.

Decizia jucătorilor a venit în urma unei şedinţe în care patronul vicecampioanei României, Janos Kurko, le-a recomandat acestora să nu se prezinte dacă federaţia nu va plăti salariile jucătorilor în perioada în care aceştia se află la lot şi nu se vor încheia asigurări la valoarea de piaţă a hocheiştilor.

Ca urmare a acestor evenimente, la începutul lunii aprilie, Ministerul Tineretului şi Sportului a solicitat Federaţiei Române de Hochei să demareze procedurile de sancţionare a sportivilor şi a conducătorilor clubului HC Csíkszereda, după ce aceştia au condiţionat prezenţa a doisprezece sportivi la lotul naţional.

În urma refuzului celor zece jucatori de la HC Csikszereda de a se prezenta la lot, reprezentativa de hochei pe gheaţă a României a retrogradat în Divizia a II în urma participării la Campionatul Mondial de la Torun Polonia, desfăşurat în perioada 11-18 aprilie, unde a înregistrat cinci înfrângeri din tot atâtea posibile şi a reuşit să marcheze un singur gol în Divizia I, Grupa B: 0-11 (0-5, 0-4, 0-2), cu Italia, 0-7 (0-2, 0-4, 0-1), cu Polonia, 0-8 (0-0, 0-3, 0-5), cu Marea Britanie, 0-7 (0-2, 0-3, 0-2), cu Ucraina şi 1-5 (0-1, 0-2, 1-2), cu Olanda.

La 22 aprilie, membrii Comisiei de Disciplină a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă au decis penalizarea HC Csikszereda cu 15 puncte în ediţia 2009-2010 a campionatului naţional şi o amendă de 800 de lei, pentru faptul că doisprezece jucători nu s-au prezentat la echipa naţională. De asemenea, Comisia de Disciplină a mai decis câte opt etape de suspendare pentru jucătorii Robert Fulop, Istvan Nagy, Jozsef Adorjan, Attila Goga, Botond Flinta, Mihaly Ede, Petres Tivadar, Arpad Mihaly, Zsombor Antal, Levente Lorincz.

În urma acestor sancţiuni, conducerea HC Csikszereda a contestat decizia Comisiei de Disciplină printr-un memoriu în care s-a explicat că decizia de neprezentare a jucătorilor la Campionatul Mondial a fost impusă de club şi nu a fost o hotărâre a hocheiştilor. Astfel, ca urmare a precizărilor făcute de oficialii vicecampioanei României, Biroul Federal al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă a decis reducerea, de la opt la patru etape, a suspendării jucătorilor, a majorat amenda dată clubului de la 800 de lei la 10.000 de euro, şi a menţinut penalizarea de 15 puncte aplicată în sezonul 2009-2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici