Jocurile PARALIMPICE, la final. Rihanna, Jay-Z şi Coldplay au făcut spectacol pe Stadionul Olimpic - GALERIE FOTO, VIDEO

Ediţia din 2012 a Jocurilor Paralimpice, care a început pe 29 august, s-a încheiat, duminică seară, pe Stadionul Olimpic din Londra cu o ceremonie la care au participat staruri precum Rihanna, Jay-Z sau trupa Coldplay.

676 afișări
Imaginea articolului Jocurile PARALIMPICE, la final. Rihanna, Jay-Z şi Coldplay au făcut spectacol pe Stadionul Olimpic - GALERIE FOTO, VIDEO

Ceremonia de încheiere a debutat cu o spectaculoasă invazie în stil "Mad Max" (film lansat în 1979, care l-a avut ca protagonist pe actorul Mel Gibson), scrie Daily Mail.

Printre foc şi fum, performerii au intrat pe stadion în zeci de vehicule britanice modificate, biciclete arzătoare şi maşini bizare care păreau rupte din imaginea post-apocaliptică din filmul Mad Max.

Animale uriaşe, show laser sau dansatori suspendaţi au animat ceremonia, la care a cântat şi o orchestă clasică formată din muzicieni cu handicap, sub privirile a 4.200 de sportivi ce au participat la Jocuri.

Şi reprezentantul Casei Regale britanice, prinţul Edward, a avut o intrare spectaculoasă cu o şaretă cu şofer, creată din maşini second-hand. La volan se afla căpitanul Tony Harris, care şi-a pierdut o parte din picior în Afganistan, în 2009.

Spectacolul a inclus numeroase efecte speciale şi a beneficiat de participarea a peste 1.000 de persoane, printre care s-au aflat şi artişti cu handicap, care s-au pregătit săptămâni pentru a învăţa numere asemănătoare celor de la circ.

Ceremonia a adus un omagiu şi soldaţilor amputaţi în lupte, cum ar fi căpitanul Luke Sinnott, grav rănit în explozia unei bombe artizanale în Afghanistan şi care a urcat pentru a arbora steagul britanic.

Denumit "Sărbătoriţi flacăra", spectacolul a adus un omagiu şi celor 70.000 de voluntari de la JO şi Jocurile Paralimpice.

GALERIE FOTO

Timp de peste două ore, pe stadion a avut loc un spectacol susţinut de trupa Coldplay, acompaniată pe scenă de un baterist handicapat, spectatorii fiind duşi de-a lungul anotimpurilor, de la ninsoarea iernii la căldura verii. Muzicienilor britanici li s-au alăturat pe scenă Rihanna, iar apoi rapperul Jay Z.

În prezenţa a 40.000 de persoane, onoarea de a stinge flacăra a revenit tinerelor vedete a Jocurilor Paralimpice, înotătoarea Ellie Simmonds şi sprinterul Jonnie Peacock, ambii britanici.

"Aceste JO au fost unice şi fără îndoială cel mai bine organizate", a declarat Philip Craven, preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic, încheind oficial 11 zile de competiţie.

Jocurile Paralimpice de la Londra au cunoscut o afluenţă record de 2,7 milioane de bilete vândute şi tribune pline până la refuz, fără a pune la socoteală o audienţă mediatică inedită. Ele au fost retransmise în "peste o sută de ţări", o premieră.

Flacăra olimpică părăseşte capitala britanică, dar londonezii nu au încheiat definitiv Jocurile: o mare paradă va fi organizată, luni, pe străzi, cu sportivii englezi de la JO şi Paralimpice.

Reprezentanţii României la Jocurile Paralimpice de la Londra au fost: Florin Cojoc (atletism, campion european la săritura în lungime), Eduard Novak şi Imre Torok-Novak (ambii la ciclism, al doilea este campion mondial la velodrom, dar şi în proba rutieră), fraţii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap (nataţie) şi Dacian Makszin (tenis de masă).

Rutierul Eduard Novak a devenit singurul medaliat din istoria României la Jocurile Paralimpice, el câştigând o medalie de aur, în proba de urmărire pe velodrom, şi una de argint, la contratimp pe şosea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici