Jucătorii care au boicotat Cupa Davis: Managementul orgoliilor duce la falimentul tenisului românesc

Jucătorii Horia Tecău, Adrian Ungur, Victor Crivoi şi Marius Copil au emis o scrisoare deschisă, în care prezintă motivele pentru care au decis să nu mai răspundă convocărilor la naţională, considerând că FR Tenis falimentează acest sport în România, printr-un stil de conducere bazat pe orgolii.

192 afișări
Imaginea articolului Jucătorii care au boicotat Cupa Davis: Managementul orgoliilor duce la falimentul tenisului românesc

Jucătorii care au boicotat Cupa Davis: Managementul orgoliilor duce la falimentul tenisului românesc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii scrisorii, printre care nu se numără şi Victor Hănescu, susţin au fost trataţi cu ignoranţă de conducerea FR Tenis. Ei spun că demiterea lui Andrei Pavel din funcţia de căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis s-a făcut din "orgolii de natură personală", fără să se ceară şi opinia jucătorilor.

"În luna octombrie 2011, colegul, prietenul şi de multe ori sfătuitorul nostru – Andrei Pavel – a fost demis din funcţia de căpitan al echipei Romaniei pentru Cupa Davis. Nu vrem sa discutăm aici cauzele obscure care au dus la aceasta decizie (mai mult orgolii de natură personală), dar, faptul că nu s-a cerut şi opinia jucătorilor, arată o lipsă de comunicare, datorată ignoranţei cu care conducerea Federaţiei de Tenis a Romăniei a înţeles să ne trateze", se arată în scrisoarea remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

După ce au aflat de demiterea lui Pavel, jucătorii au cerut o întâlnire cu reprezentanţi ai federaţiei, ce a avut loc în prima saptămână a lunii decembrie 2011, însă FR Tenis numise deja un nou căpitan al echipei.

"Spre totala noastră dezamăgire, dovedind şi lipsă de transparenţă, federaţia numise deja noul căpitan al echipei, înainte de această întâlnire, arătând prin această «demonstraţie de forţă» că ne consideră doar nişte roboţi ce trebuie să accepte o decizie care fusese luată. Este de prisos sa descriem atmosfera în care s-a desfăşurat «întâlnirea de lucru». Singurul fapt pe care l-am reţinut cu toţii, a fost «scuza lamentabilă» a conducerii federaţiei, care a sunat cam aşa: «…de ce să vă fi anunţat, hotărârea oricum ne aparţine..» Am părăsit întâlnirea extrem de trişti, minimalizaţi şi cu acea senzaţie de neputinţă, care în niciun caz nu ajută un sportiv în obţinerea performanţei", au mai spus jucătorii, care, în urma întâlnirii, au ajuns la concluzia "regretabilă" că în asemenea condiţii nu ar mai putea obţine perfomanţele dorite.

"Urăm echipei de Cupa Davis, în noua ei alcătuire, mult succes şi dorim ca rezultatele lor să şteargă din amărăciunea noastră. Nu avem nimic personal cu actualul căpitan. Este o problemă de principii din care am fost excluşi. Tenisul este un sport individual, dar atunci când joci în echipa ţării tale este necesară o coeziune perfectă, o chimie între jucători, căpitan, antrenor, medic, fizioterapeut şi, bineinţeles, cei care au fost investiţi cu puterea să decidă. Această uniune din păcate a dispărut (sperăm din toata inima doar temporar). Pe termen lung, «managementul» orgoliilor nu poate duce decât la falimentul tenisului românesc", au conchis jucătorii.

Victor Hănescu, locul 95 ATP, Adrian Ungur, locul 100 ATP, Marius Copil, locul 249, Victor Crivoi, locul 256 ATP, şi Horia Tecău, locul 9 ATP la dublu, au anunţat că refuză să răspundă convocărilor dacă Andrei Pavel nu este reinstalat în funcţia de căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis.

În absenţa celor mai valoroşi jucători, noul căpitan nejucător Ciprian Porumb a fost forţat să apeleze la tineri tenismeni pentru meciul cu Olanda care va vea loc la finalul sătămânii viitoare, la Amsterdam, în Grupa I a Zonei Euro-africane: Petru-Alexandru Luncanu, 23 de ani, locul 437 ATP, Andrei Dăescu, 23 de ani, locul 685 ATP, Darius Florin Brăguşi, 18 ani, locul 940 ATP, Alexandru-Vasile Ghilea, 18 ani, locul 1.128 ATP, Teodor Nicolae Marin, 19 ani, locul 1.418, şi Florin Mergea, 27 de ani, locul 1.507 ATP la simplu şi locul 244 la dublu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici