Jungels câştigă etapa a noua a Turului Franţei. Pogacar păstrează tricoul galben

Bob Jungels a câştigat duminică etapa a noua a Turului Franţei la capătul unui lungi căţărări montane solitare, după ce săptămâna trecută o ameninţare de infecţti cu COVID-19 aproape că l-a împiedicat pe luxemburghez să ia startul în cursă.

149 afișări
Imaginea articolului Jungels câştigă etapa a noua a Turului Franţei. Pogacar păstrează tricoul galben

Jungels câştigă etapa a noua a Turului Franţei. Pogacar păstrează tricoul galben

Rutierul de la AG2R-Citroen a fost depistat pozitiv în ajunul startului de la Copenhaga, joia trecută, dar a fost autorizat să participe după ce o comisie de medici a decis că încărcătura sa virală era suficient de scăzută pentru a putea participa la cursă.

„Am făcut un test joi dimineaţă. Dar cu rezultatul s-a putut vedea că puteam lua startul în cursă vineri. Cred că a fost foarte, foarte aproape", a declarat Jungels, primul ciclist din Luxemburg care a câştigat în Tur de la celebrul său compatriot Andy Schleck, care a obţinut victoria la Galibier în 2011.

Jungels s-a impus din evadarea zilei în căldura toridă din Alpi, după ce a rezistat unei urmăriri acerbe a francezului Thibaut Pinot, care a cedat în ultimii kilometri şi a terminat pe locul patru după 192,9 km de la Aigle, în Elveţia.

Jonathan Castroviejo a ocupat locul al doilea, la 22 de secunde în spatele lui Jungels, iar colegul său spaniol Carlos Verona a încheiat pe locul al treilea, la alte patru secunde.

Slovenul Tadej Pogacar şi-a păstrat tricoul galben de lider al clasamentului general după ce a petrecut o zi liniştită în pluton, trecând linia de sosire chiar în faţa vicecampionului de anul trecut, Jonas Vingegaard, după un scurt sprint până la linia de sosire.

Cei doi sunt despărţiţi în claamentul general de doar 39 de secunde.

Geraint Thomas, al treilea în clasamentul general, nu a putut să-i urmeze şi a pierdut trei secunde, fiind acum la 1:17 minute în urmă.

„Dacă există o şansă de a lua câteva secunde, o voi face", a spus Pogacar.

Evadarea a prins contur după un start super rapid în apropierea sediului Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), cu Lacul Geneva în fundal.

Aproximativ 21 de ciclişti au plecat în faţă, printre ei mai mulţi foşti câştigători de etape din Tur, precum Pinot, Warren Barguil, Luis Leon Sanchez, Simon Geschke, Ion Izaguirre, Nils Politt, Wout van Aert şi Rigoberto Uran.

Aceştia au fost însă controlaţi de un pluton condus de echipa UAE Emirates a lui Pogacar.

Pierre Latour a plecat din grupul de evadaţi înainte de vârful Col de la Croix, făcând un efort de 8,1 km, pe o pantă 7,6%.

În cele din urmă a fost ajuns de Jungels, care a plecat singur, cu 62 km înainte de linia de sosire.

Avansul lui Jungels a ajuns la 2:10 minute faţă de 13 urmăritori când Pinot a lansat o cursă de recuperare, lansându-se în urmărirea luxemburghezului, la nouă kilometri de la vârful Pas de Morgins, cu o ascensiune de 15,4 km, cu o pantă medie de 6,1%.

Pinot, care a fost foarte aproape de a câştiga Turul în 2019, abandonând accidentat cu două zile înainte de ultima etapă, a redus diferenţa la 19 secunde, dar când şoseaua a devenit mai plată, rutierul de la Groupama-FDJ a început să piardă din nou timp în faţa lui Jungels.

Este o revenire pectaculoasă pentru Jungels, care anul trecut a ratat atât Turul, cât şi Jocurile Olimpice pentru a fi operat de o problemă vasculară care i-a întrerupt cariera timp de câţiva ani.

„Mi-a luat atât de mult timp să revin după operaţie. Această victorie dovedeşte că toţi cei care s-au îndoit de mine s-au înşelat, însă le sunt recunoscător. Sunt o mulţime de emoţii", a declarat Jungels, citat de site-ul oficial al competiţiei.

Tricoul verde al sprinterilor e purtat în continuare de Wout Van Aert, în timp ce cel alb, al căţărătorilor, e îmrăcat de germanul Simon Geschke.

Competiţia pe echipe e condusă la capătul primelor 9 etape de Ineos Grenadier, Urmaţi la 39 de secunde de Jumbo-Visma.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici