Jurnaliştii sportivi letoni cer ca evenimentele din 9 mai să fie ignorate după invazia Rusiei în Ucraina

Peste 50 de jurnalişti sportivi letoni au semnat o scrisoare prin care solicită comunităţii sportive să condamne mai ferm Rusia pentru invadarea Ucrainei, îndemnând la nerecunoaşterea zilei de 9 mai din acest an, marcată pe scară largă în Rusia drept Ziua Victoriei.

480 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii sportivi letoni cer ca evenimentele din 9 mai să fie ignorate după invazia Rusiei în Ucraina

Ziua Victoriei comemorează data capitulării Germaniei naziste în 1945, ceea ce a reprezentat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ea este sărbătorită de multe foste state din Uniunea Sovietică, precum Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Şi state din afara Uniunii Sovietice recunosc această zi, cum ar fi Bosnia şi Herţegovina, Israel, Mongolia, Muntenegru, România şi Serbia.

Ucraina a recunoscut oficial această sărbătoare până în 2013, iar în 2015 a anunţat că celebrează o sărbătoare separată în aceeaşi zi, numită „Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial".

Letonii cer ca sărbătoarea de comemorare din 8 mai - cunoscută sub numele de Ziua Victoriei în Europa, Ziua VE sau Ziua înfrângerii nazismului în Letonia - să fie recunoscută în schimb, fiind îngrijoraţi de faptul că Ziua Victoriei este folosită pentru a glorifica conflictul în curs de desfăşurare din Ucraina.

„Victimele războiului merită să fie comemorate de apropiaţii lor, dar acest lucru poate fi făcut într-un mod deja folosit pentru această tragedie enormă - cu un moment de tăcere - şi făcut împreună cu restul Europei pe 8 mai, care este o zi oficială a înfrângerii nazismului şi Ziua comemorării victimelor celui de-al doilea război mondial în Letonia", se arată în scrisoarea jurnaliştilor, potrivit agenţiei letone de ştiri LETA.

„Mai ales dacă rudele supravieţuitoare cunosc locul decesului apropiaţilor lor. Dacă nu îl ştiu, puteţi găsi întotdeauna o altă cale.

Îi invităm pe sportivii letoni şi întreaga comunitate sportivă letonă să nu stea pe margine în subiectul agresiunii Rusiei în Ucraina.

Sportivii sunt o parte importantă a societăţii. Opiniile lor au fost adesea respectate."

A existat, de asemenea, o solicitare de a nu se aduna în apropierea monumentului din Parcul Victoriei din Riga, pe 9 mai.

Sportivii au fost, de asemenea, chemaţi să îşi arate solidaritatea cu un semn cu steagul ucrainean sau cu cuvintele „Opriţi războiul" pe reţelele de socializare.

Ucraina a fost invadată de Rusia la 24 februarie, ceea ce a determinat Comitetul Internaţional Olimpic să recomande interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţiile internaţionale pentru încălcarea armistiţiului olimpic.

Armistiţiul olimpic este un acord de pace care se întinde de dinaintea Jocurilor Olimpice până după încheierea Jocurilor Paralimpice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici