Kenyanul Eliud Kipchoge şi-a doborât propriul record mondial de maraton la Berlin

Kenyanul Eliud Kipchoge şi-a spulberat duminică propriul record mondial la maraton, câştigând cursa de la Berlin cu timpul de 2:01.09, reducând cu jumătate de minut precedentul său record mondial, stabilit în capitala germană în urmă cu patru ani.

609 afișări
Imaginea articolului Kenyanul Eliud Kipchoge şi-a doborât propriul record mondial de maraton la Berlin

În vârstă de 37 de ani, Kipchoge a câştigat 15 din cele 17 maratoane ale carierei, inclusiv două victorii la Jocurile Olimpice şi 10 titluri majore.

Kenianul a făcut o cursă aparte, stabilind un ritm ameţitor pe traseul plat din centrul oraşului, într-o zi noroasă, pentru a-şi consolida statutul de cel mai mare maratonist din toate timpurile.

„Sunt mulţumit de pregătirea mea şi cred că am fost atât de rapid datorită muncii în echipă", a declarat Kipchoge.

„Totul se datorează muncii în echipă. Am plănuit să ies repede în prima jumătate. M-am gândit să încerc să alerg repede. A fost o performanţă minunată. Picioarele şi corpul meu se simt încă tinere. Dar cel mai important lucru este mintea mea, care, de asemenea, se simte proaspătă şi tânără. Sunt atât de fericit că am doborât recordul mondial."

Doar o mână de alergători au putut ţine pasul cu timpii săi de sub trei minute la kilometru în primele etape, ale cursei, alături de atleţii desemnaţi să stabilească ritmul.

El s-a desprins treptat de câştigătorul de anul trecut, Guye Adola, dar colegul său etiopian Andamlak Belihu a refuzat să cedeze, ţinând aproape şi după jumătatea cursei, parcurse în mai puţin de o oră.

În cele din urmă, Belihu a cedat în jurul kilometrului 27, în timp ce Kipchoge a continuat să se lupte pentru record.

Kenyanul, care şi-a păstrat titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul trecut, a ratat stabilirea unui record mondial cu puţin peste un minut, la maratonul de la Tokyo din martie.

După ce a încetinit uşor în a doua jumătate a cursei, el a trecut totuşi în viteză la sprintul final de 500 de metri prin emblematica Poartă Brandenburg a oraşului.

Kipchoge este singurul om care a alergat un maraton de sub două ore, cu timp înregistrat de 1:59,40 pe o pistă special amenajată la Viena în 2019, dar timpul nu este recunoscut oficial, deoarece nu a fost stabilit în competiţie.

Întrebat dacă va încerca să alerge sub două ore la Berlin anul viitor, Kipchoge a declarat: „Să lăsăm planurile pentru o altă zi. Trebuie să sărbătoresc acest record şi trebuie să realizez ce se întâmplă. Doar să mă rostogolesc şi să văd ce se întâmplă".

„Mai am încă mai mult în picioare. Sper ca viitorul să fie în continuare grozav. Mintea mea încă se mişcă, corpul încă absoarbe antrenamentul."

Compatriotul său kenyan Mark Korir a completat o dublă pentru naţiunea africană, la patru minute şi 49 de secunde, iar etiopianul Tadu Abate a fost al treilea.

Etiopianca Tigist Assefa a surprins în cursa feminină, câştigând în 2:15:37, al treilea cel mai rapid timp din istorie. Doar deţinătoarea recordului Brigid Kosgei din Kenya şi britanica Paula Radcliffe au alergat maratoane mai rapide.

Kenyanca Rosemary Wanjiru a fost a doua, în faţa etiopiencei Tigist Abayechew.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici