Letonia privează sportivii de fonduri de stat din cauza participării la competiţii alături de ruşi

Comitetul Olimpic Leton (LOK) a oprit finanţarea de stat pentru cinci sportivi, printre care jucătoarea de tenis Jeļena Ostapenko şi cicliştii Tom Skujiņš şi şi Kristas Neiland, ca pedeapsă pentru participarea lor la competiţii care au inclus concurenţi din Rusia şi Belarus.

200 afișări
Imaginea articolului Letonia privează sportivii de fonduri de stat din cauza participării la competiţii alături de ruşi

Letonia privează sportivii de fonduri de stat din cauza participării la competiţii alături de ruşi

Secretarul general al LOK, Kārlis Lejnieks, a confirmat că alocaţia lunară a unităţii olimpice letone (LOV) va fi suspendată începând din această lună.

Fondurile ar putea fi reluate după consultarea cu Ministerul de Interne şi alte instituţii relevante.

Această idee a fost prezentată pentru prima dată de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din ţară după invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

Ţările au tăiat, de asemenea, legăturile cu Belarus, care are o relaţie puternică cu Rusia şi care ar fi permis trupelor acesteia să se antreneze în ţara lor.

Ostapenko a fost campioană la Roland Garros în 2017, semifinalistă la Wimbledon în 2018 şi 2022 şi la Australia Open în 2022.

Neiland, care ruleză pentru Israel-Premier Tech, a fost nemulţumit de decizia LOK.

"Cu siguranţă nu este o soluţie faptul că guvernul nostru îşi atacă proprii sportivi", a declarat el pentru televiziunea letonă, citat de insidethegame.

"Să ne uităm la aceeaşi Ucraina, care nu îşi împiedică sportivii să concureze cu sportivi din Rusia şi Belarus, şi sub un steag neutru.

"Deci, de ce ar trebui să ne interzică Guvernul nostru?

"Guvernul nostru nu ar trebui să vină după noi, ci ar trebui să vină după acele organizaţii sportive, care în cazul nostru este Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI).

"Echipa mea este angajatorul meu, este slujba mea şi aşa îmi câştig pâinea. Ce pot să fac?"

Parlamentul leton, Saeima, a interzis echipelor sportive să participe la campionatele naţionale şi la competiţiile de cupă care se desfăşoară în Rusia şi Belarus.

De asemenea, au interzis echipelor letone să concureze în ligile internaţionale în care mai mult de jumătate din echipe sunt fie din Rusia, fie din Belarus.

Skujiņš, care concurează pentru echipa Trek Segafredo şi a reprezentat Letonia la Jocurile Olimpice din 2016 şi 2020 de la Rio de Janeiro şi Tokyo, nu ştie cum va evolua situaţia în viitor, dar este optimist că interdicţia va fi anulată la timp pentru Campionatele Mondiale UCI de la Glasgow din august.

"În acest moment, există mai multe întrebări decât răspunsuri", a spus el.

Preşedintele LOK, Georges Tikmers, a avertizat că ţara va boicota Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris dacă Rusia şi Belarus vor fi autorizate să concureze.

Rusul Andrei Chesnokov, semifinalist la Roland Garros în 1989, a criticat decizia.

"Nu înţeleg acest lucru", a declarat Chesnokov pentru agenţia oficială de ştiri de stat din Rusia, TASS.

"Această decizie nu face decât să agraveze relaţiile dintre oameni, să semene mai multă duşmănie, ură. Este o decizie teribilă, nu am idee ce se va întâmpla în continuare.

"Este foarte posibil ca oamenii să fie amendaţi sau judecaţi pentru că au citit cărţile lui Cehov sau au ascultat muzica lui Ceaikovski. Vedeţi, jucătorii de tenis nu se pot abţine să nu comunice, ei se văd constant la competiţii.

"Eu însumi am vorbit cu Ostapenko, cu mama ei, au o familie minunată, vorbesc cu toţii limba rusă, poate că ar trebui să fie şi ei amendaţi pentru asta? Doar că este absurd să îi privezi de finanţare doar pentru că joacă cu ruşii".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici