Lipă: Va fi foarte greu, dar sunt convinsă că ne vom întoarce cu medalie de la CM de canotaj

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, duminică, pentru agenţia MEDIAFAX, că delegaţia României care va participa la Campionatele Mondiale din Noua Zeelandă se va întoarce cu o medalie.

38 afișări
Imaginea articolului Lipă: Va fi foarte greu, dar sunt convinsă că ne vom întoarce cu medalie de la CM de canotaj

Lipă: Va fi foarte greu, dar sunt convinsă că ne vom întoarce cu medalie de la CM de canotaj (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Îmi este greu să dau un pronostic pentru aceste mondiale, dar eu am încredere în fete, pentru că ştiu cât au muncit şi cât de mult îşi doresc un titlu mondial. La Campionatele Europene au demonstrat că nu au adversar pe continent, iar la mondiale probabil că adversarul cel mai puternic va fi cel din Statele Unite, atât în proba de dublu, cât şi la 8+1. Depinde şi de acomodarea lor, pentru că nici nu s-au antrenat cu bărcile lor de cel puţin patru luni de zile. Din iulie, bărcile lor au plecat spre Noua Zeelandă. Nimic nu ne favorizează în acest an, dar eu sunt convinsă că se
vor întoarce cu medalie de acolo", a spus Lipă.

Preşedintele FR Canotaj a precizat că, după un an foarte greu pentru acest sport, urmează Campionatele Mondiale, care necesită o cheltuială foarte mare. "Urmează un pas foarte important pentru canotajul românesc. Săptămâna viitoare, echipa va pleca la Campionatele Mondiale, care sunt tocmai în Noua Zeelandă. În acest an de criză avem mondialele la capătul pământului, iar costurile sunt extraordinar de mari. Am avut un an foarte greu, cu 12 luni din 12 de pregătire, dar sper ca Dumnezeu să le dea minte fetelor, să fie alături de ele, pentru că au muncit foarte mult. Am avut frig, ploaie, şalupe şi parcă nimeni n-a ţinut cu noi anul acesta şi sper ca munca lor să se vadă în medalii. Nu este uşor să te duci să munceşti, să concurezi şi să vii acasă fără nimic", a adăugat Lipă.

Elisabeta Lipă a mai spus că va fi şi ea alături de sportivele din România, la CM din Noua Zeelandă, urmând să participe şi la congresul Federaţiei Internaţionale de Canotaj: "Voi merge şi eu alături de fete, dar voi ajunge în perioada semifinalelor, pentru că va avea loc şi congresul federaţiei internaţionale, iar eu sunt membră a acestui staf. Eu încerc de acolo să susţin România, măcar prin prezenţa mea îm staful federaţiei interna/ionale, pentru că nu pot să mă lupt cu ei să organizez o competiţie la cel mai mic nivel. Măcar performanţele mele nu-i vor lăsa să uite de România sau să ne şteargă de pe listele forului internaţional".

Elisabeta Lipă a participat la Gala Sporturilor Nautice, eveniment ce s-a desfăşurat, duminică, în parcul Herăstrău din Bucureşti. În cadrul Galei Sporturilor Nautice, preşedinţii federaţiilor de canotaj şi kaiac-canoe, Elisabeta Lipă, respectiv Ion Bârlădeanu, au primit câte un trofeu din partea organizatoriilor. De asemenea, au fost prezentaţi medaliaţii de la competiţiile majore din acest an în cele două discipline şi lotul care va participa la Campionatele Mondiale de Canotaj din Noua Zeelandă.

Delegaţia României care va merge la CM din Noua Zeelandă, în perioada 31 octombrie - 7 noiembrie, va fi formată din trei echipaje, la probele de dublu rame, de patru şi de 8+1.

Componenţa celor trei echipaje este următoarea:

Dublu rame: Camelia Lupaşcu şi Nicoleta Albu;

Patru: Cristina Grigoraş, Irina Dorneanu, Andreea Bogheanu şi Cristina Ilie;

8+1: Roxana Cogianu, Ionela Zaharia, Maria Diana Bursuc, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Nicoleta Albu, Camelia Lupaşcu, Eniko Mironcic şi cârmaciul Teodora Stoica.

La ediţia din acest an a Campionatelor Europene de canotaj, România a cucerit două medalii de aur, la proba de dublu rame, prin echipajul format din Camelia Lupaşcu şi Nicoleta Albu, precum şi la 8+1, avându-le ca protagoniste pe Roxana Cogianu, Ionela Zaharia, Maria Diana Bursuc, Ioana Crãciun, Adelina Cojocariu, Nicoleta Albu, Camelia Lupaşcu, Eniko Mironcic şi cârmaciul Teodora Stoica.

De asemenea, la Campionatul Mondial de kaiac-canoe de la Poznan, delegaţia României a câştigat trei medalii de aur şi una de argint. Echipajul de canoe dublu, format din sportivii Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, a cucerit două medalii de aur, în probele de 500 şi 1.000 de metri, cea de-a treia distincţie de aur fiind adusă României de Iulian Şerban, care a câştigat titlul mondial la kaiac simplu, pe 200 de metri, în cursa rezervată persoanelor cu dizabilităţi. Medalia de argint a fost adusă în palmaresul României de echipajul C4 masculin, format din sportivii Gabriel Gheoca, Nicolae Bogdan, Mihail Simion şi Florin Comănici.

În zona debarcaderului de pe Lacul Herăstrău a fost amenajată o pistă pe care au avut loc curse demonstrative, iar spectatorii au avut ocazia să încerce echipamentele sportivilor.

Elisabeta Lipă s-a arătat mulţumită de prezenţa în număr mare a spectatorilor la evenimentul din parcul Herăstrău. "Aceste acţiuni sunt importante pentru tot ceea ce numim noi extra-fotbal. Cu aceste ocazii reuşim şi noi să ne facem cunoscuţi campionii, pentru că avem cu ce să ne lăudăm. Este pentru prima dată când se organizează o gală a sporturilor nautice, iar cele două sporturi surori, care locuiesc şi îşi împart aceeaşi apă, reuşesc să-şi expună campionii. Mă bucur că foarte multă lume a fost prezentă la această gală, în ciuda vremii care este destul de rece", a spus Lipă.

Preşedintele FR Canotaj a adăugat că s-a împăcat cu ideea că pista olimpică va rămâne doar doar un vis pentru România: "Eu cred că pista olimpică în România va rămâne doar un vis, pentru că deja, de atâţia ani de zile, am obosit şi eu să mă tot lupt. Mă lupt şi acum, nu mă las, dar cred că nu avem nicio şansă. Cred că sunt cel puţin zece ani de când ni s-a promis această pistă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici