LPF avertizează membrii AG a FRF că riscă plângeri penale dacă modifică sistemul competiţional

LPF, sesizată de semnalele existente privind încercarea modificării sistemului competiţional pentru următorul sezon al Ligii I, îi avertizează pe membrii AG a FRF că prin mărirea de la 14 la 16 sau 18 a numărului de echipe din ediţia 2015-2016 riscă plângeri penale pentru abuz în serviciu.

123 afișări
Imaginea articolului LPF avertizează membrii AG a FRF că riscă plângeri penale dacă modifică sistemul competiţional

LPF avertizează membrii AG a FRF că riscă plângeri penale dacă modifică sistemul competiţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o opinie juridică adresată preşedintelui Gino Iorgulescu şi publicată pe site-ul oficial al LPF, secretarul general Justin Ştefan susţine că schimbarea sistemului competiţional pentru ediţia 2015-2016 nu este posibilă în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal programată la 30 martie.

Acesta menţionează că adresa este întocmită "ca urmare a semnalelor existente privind încercarea modificării sistemului competitional pentru următorul sezon al Ligii I prin intermediul Adunării Generale a FRF din data de 30 martie 2015", fără să nominalizeze cluburile care doresc acest lucru.

Conform secretarului general, Comitetul Executiv al FRF este singurul organism competent să aprobe formula de desfăşurare a Ligii I, precum şi sistemul de promovare şi retrogradare pentru această categorie competiţională. În situaţia în care, cu încălcarea competenţelor Comitetutui Executiv, Adunarea Generală a FRF ar adopta o decizie privind formula de desfăşurare a Ligii I, aceasta trebuie să respecte dispoziţiile ROAF privind momentul adoptării unei astfel de hotărâri, mai exact la începutul fiecărui an competiţional, precum şi principiul meritului sportiv.

"Modificarea formulei de desfăşurare a Campionatului Naţional Liga I la acest moment, prin creşterea numărului de echipe care vor participa în competiţie în sezonul 2015-2016, de la 14 la 16 sau 18 echipe nu mai este posibilă deoarece s-ar putea realiza numai prin încălcarea gravă a principiului meritului sportiv, respectiv a regulilor de promovare-retrogradare stabilite pentru sezonul 2014-2015 . Reamintim că la sfârşitul acestui sezon echipele clasate pe ultimele 6 locuri ale clasamentului nu vor mai avea meritul sportiv de a participa în sezonul următor al Campionatului Naţional Liga I, iar singurele echipe din Liga a II-a care vor avea meritul sportiv de a participa în sezonul 2015-2016 în Liga I sunt doar câştigătoarele celor două serii ale Ligii a II-a la sfârşitul sezonului 2014-2015", menţionează Justin Ştefan în adresa citată.

El atenţionează că schimbarea sistemului competiţonal ar duce şi la încălcarea obligaţiilor asumate de LPF faţă de deţinătorul drepturilor de difuzare pentru meciurile din Liga I, "ceea ce poate atrage chiar terminarea prematură a contractului de valorificare a drepturilor media".

"În situaţia în care modificarea formulei de desfăşurare a Campionatului Naţional Liga I se va decide de un organism necompetent, respectiv Adunarea Generală a FRF, vor fi disponibile următoarele acţiuni: (i) formularea unor plângeri penale pentru infracţiunea de abuz în serviciu prevazută de art. 297 din Codul Penal şi sancţionată cu închisoare de la 2 la 7 ani împotriva tuturor celor care vor vota pentru introducerea unei astfel de chestiuni pe ordinea de zi, respectiv pentru modificarea formulei de desfăşurare; (ii) formularea unor acţiuni privind angajarea răspunderii civile a persoanelor care vor vota pentru modificarea formulei de desfăşurare a Campionatului Naţional Liga I, respectiv obligarea lor la repararea prejudiciului creat LPF şi cluburilor din Liga I prin întreruperea contractului de valorificare a drepturilor de difuzare în valoare de 142.500.000 euro + TVA; (iii) informarea imediată a forurilor internaţionale FIFA şi UEFA asupra încălcării grave a principiului meritului sportiv de către forul fotbalistic naţional", se mai precizează în adresa secretarului general al LPF.

Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai 2014 ca în sezonul 2014-2015 al Ligii I să participe 18 cluburi, urmând ca, în vederea restructurării acestei competiţii, la sfârşitul sezonului să retrogradeze 6 cluburi în Liga a II-a şi să promoveze în Liga I câştigătoarele celor doua serii ale Ligii a II-a. Din sezonul 2015-2016, prin aplicarea regulilor de promovare-retrogradare aprobate pentru sezonul 2014-2015, în Liga I vor evolua 14 cluburi, într-o nouă formulă de desfaşurare, sezon regulat şi play-off (între echipele de pe locurile 1-6) / play-out (între echipele de pe locurile 7-14).

La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, mai multe cluburi din Liga I şi-au exprimat intenţia de menţinere a sistemului competiţional cu 18 echipe şi în sezonul 2015-2016, dar conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal s-a opus.

Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal este programată luni, la Casa Fotbalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici