LPF solicită FRF ca echipele din Liga a II-a şi a III-a să folosească un număr minim de juniori

Liga Profesionistă de Fotbal solicită Federaţiei Române de Fotbal introducerea în ROAF a unor reguli prin care echipele din Liga a II-a şi a III-a să fie obligate să folosească un număr minim de juniori în timpul meciurilor, precum şi un număr maxim de jucători cu vârste de peste 28 de ani.

573 afișări
Imaginea articolului LPF solicită FRF ca echipele din Liga a II-a şi a III-a să folosească un număr minim de juniori

LPF solicită FRF ca echipele din Liga a II-a şi a III-a să folosească un număr minim de juniori (Imagine: Shutterstock)

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a afirmat că propunerea votată în Adunarea Generală Extraordinară de marţi prevede ca formaţiile din Liga a III-a să aibă în teren minimum trei jucători sub 19 ani în orice moment al unui joc. "O propunere care va fi înaintată Comitetul Executiv al FRF este legată de promovarea jucătorilor tineri la nivelul Ligii a II-a şi a III-a. Astfel, pentru Liga a III-a vom solicita FRF să introducă în ROAF câteva noi reguli respectiv: obligativitatea de a avea minimum şase jucători juniori, adică de cel mult 19 ani, în raportul de arbitraj; în orice moment al jocului să fie în teren cel puţin trei jucători juniori, în orice moment al jocului să fie în teren cel puţin trei jucători cu vârste de până la 23 de ani şi să se analizeze posibilitatea ca în orice moment al jocului să nu fie prezenţi mai mult de doi jucători cu vâsta peste 28 de ani. Această ultimă regulă se va analiza dacă este discriminatorie din punct de vedere al normelor legale", a spus oficialul LPF.

În Liga a II-a, echipele ar urma să fie obligate să folosească minimum doi jucători sub 19 ani. "Pentru Liga a II-a vom solicita FRF următoarele: echipele să aibă minimum patru jucători juniori în raportul de arbitraj, dintre care doi să fie prezenţi obligatoriu în teren; în orice moment al jocului să fie prezenţi în teren cel puţin doi jucători cu vârste de până la 23 de ani. De asemenea, în măsura în care este compatibilă, să se aplice regula ca în orice moment al jocului să nu fie prezenţi în teren mai mult de trei jucători cu vâsta peste 28 de ani", a explicat secretarul general.

Justin Ştefan susţine că echipele din eşaloanele inferioare ar trebui să se bucure de introducerea unor asemenea reguli. "Aceasta este o propunere a LPF, iar eu cred că preşedinţii cluburilor din Liga a II-a şi a III-a trebuie să se bucure pentru această propunere pentru că prin creşterea interesului pentru Liga I, crescând sursele de finanţare şi numărul de echipe bune în Liga a II-a nu facem altceva decât să îi ajutăm şi pe ei. E important ca noi, cei din conducerea LPF şi FRF, să le explicăm care sunt consecinţele şi să înţeleagă că dacă nu ne ducem pe o planificare strategică nu vom putea avea rezultate. Este rolul nostru să îi convingem că ceea ce propunem este bine pentru ei. Este important să introducem aceste reguli pentru că fără ele cluburile vor urmări performanţa efemeră de a promova pentru ca apoi imediat să retrogradeze. Eu sunt sigur că aceste reguli vor fi introduse de Comitetul Executiv chiar începând cu sezonul următor pentru că altfel nu avem cum să sprijim echipele naţionale", a afirmat Ştefan.

Întrebat de ce LPF nu propune obligativitatea folosirii măcar a unui jucător cu vârsta sub 19 ani şi în partidele din Liga I, Justin Ştefan a răspuns: "Am studiat problema în vreo 30 de ţări din Europa şi nu am întâlnit nicăieri această situaţie. Până la urmă în fotbalul profesionist există şi acea valoare economică. Iar în măsura în care vorbim de valoare economică e clar că eu, ca şi club, trebuie să folosesc cei mai buni jucători şi nu mă poate obliga nimeni să introduc jucători de 19 ani".

Propunerea LPF de modificare a Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) privind obligativitatea folosirii unor jucători cu limită de vârstă în Liga a II-a şi a III-a va fi supusă la vot în Comitetul Executiv al FRF din 28 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici