Mariana Tîrcă a decis să înfiinţeze o şcoală de handbal

Mariana Tîrcă, golgheterul all-time al echipei naţionale de handbal, a decis să pornească un nou proiect, să înfiinţeze o şcoală de handbal la Braşov, preluând într-o oarecare măsură modelul lui Gheorghe Hagi la fotbal.

327 afișări
Imaginea articolului Mariana Tîrcă a decis să înfiinţeze o şcoală de handbal

Mariana Tîrcă a decis să înfiinţeze o şcoală de handbal

Antrenoarea şi-a propus să coopteze în colectivul tehnic mai multe foste eleve din perioada ”Rulmentul”, iar Teodor Florescu, omul de afaceri care a contribuit din plin la titlul cucerit de Braşov în 2006, s-a oferit deja să sprijine acest proiect!

”Am avut un început şi cu Rulmentul, dar atunci nu a ieşit. Am spus să pornesc o treabă în care să pot să-mi desfăşor activitatea aşa cum îmi doresc, sper să mai dau handbalului jucătoare de mare valoare. În momentul de faţă este cea mai plăcută provocare, pentru că îmi place să lucrez cu copiii, efectiv îmi place să-i descoper, este pentru sufletul meu”, este ideea de la care a pornit Mariana Tîrcă, care a început să strângă deja copii alături de Alina Şorodoc, una din piesele de rezistenţă ale echipei care cucerea titlul cu Rulmentul în 2006.

De altfel, o parte din ”aerul”, sufletul, ambiţia acelei echipe a Braşovului din 2006 începe să se resimtă şi în noul proiect. Teodor Florescu, omul care a susţinut financiar activitatea echipei la momentul respectiv şi care a stârnit acea rivalitate de vis dintre Rulmentul şi Oltchim în deceniul trecut, s-a alăturat deja proiectului.

”Domnul Florescu s-a oferit să ne ajute în acest proiect. A rămas lângă handbal, este alături noi, cu dânsul am făcut cele mai mari performanţe la Braşov şi cele mai frumoase, sperăm să mai reuşească cineva să le atingă”, a susţinut foasta mare jucătoare, sperând să atragă în proiect şi Consiliul Local: ”Mi-aş dori să am o colaborare foarte bună cu Consiliul Local pentru că posibilitatea intrării în săli depinde de ei şi de Inspectaoratul Şcolar. Mi-aş dori să putem colabora, pentru că în fond sunt copiii noştri, ai comunităţii şi este foarte important să fie implicaţi în activităţile sportive. Iar handbal este sportul etalon în Braşov”.

”Rămân fidelă muncii pe care am depus-o la clubul braşovean, handbalul mi-a dat, mi-a şi luat, dar asta este viaţa. Asta este ceea ce îmi place să fac şi aş vrea să există o continuitate în tot ce înseamnă handbal la Braşov”, Mariana Tîrcă, antrenor.

Şcoala de handbal se adresează pentru început copiilor cu vârste foarte fragede, de la 4-5 ani şi până pe la 8-9 ani. ”Uitându-mă la nivelul Ligii Naţionale şi văzând rezultatele şi exprimarea jucătoarelor, îmi dorec să creştem împreună cu tot colectivul nişte fete care să aibă foarte bine însuşit Abecedarul. După aceea, cu o mentalitate de învingătoare, de luptătoare. Asta mi-aş dori să văd foarte mult în copiii pe care îi vom creşte, să nu cedeze niciodată. Iar pe primul loc să fie plăcerea de a juca”, a precizat Mariana Tîrcă.

Fosta mare handbalistă recunoaşte că a fost inspirată şi de succesul lui Gheorghe Hagi cu Academia de fotbal, atunci când a luat în calcul să înfiinţeze o şcoală de handbal: ”A dovedit că poate face lucruri extraordinare acolo unde există şi pasiunea. A fost judecat de foartă multă lume în postura de antrenor, dar a dovedit că este şi antrenor. Şi nu am avut nicio îndoială în sensul acesta. Dar noi ştim să judecăm, în loc să acordăm încredere, să apreciem, să sprijinim, să ajutăm. Se vede că a fost un sportiv de mare calitate, o persoană verticală şi datorită acestui fapt el a reuşit să facă ceea ce şi-a dorit. Îl felicit din tot sufletul şi sper să fie un exemplu pentru mulţi foşti sportivi în viitor”.

Într-o oarecare măsură, traseul Marianei Tîrcă a semănat cu cel al lui Gică Hagi sau invers, după ce ambii foşti mari sportivi au agăţat ghetele în cui. ”Aşa este la noi, lumea judecă. Şi pe mine mă enervează cumplit fraza asta, <<că nu trebuie să fii neapărat mare antrenor, dacă ai fost mare sportiv>>. Totul este fals, important este ceea ce vrei să faci. Şi normal că un fost mare sportiv este mult mai pretenţios pentru că ştie ce a însemnat performanţa activităţii lui. Bineînţeles, asta îşi doreşte şi în cealaltă postură. Poate că este neînţeles, nu că nu poate fi mare antrenor. Eu spun că, indicutabil, orice fost mare sportiv poate să fie şi mare antrenor şi mare manager, dar trebuie să i se acorde încredere şi sprijin”, a comentat Mariana Tîrcă.

Din punct de vedere al sportivei de lot, Mariana Tîrcă deţine recordul all-time de jocuri şi goluri marcate la prima reprezentative. A câştigat şi Liga Campionilor în 1996, cu Podravka Koprivnica. Ca antrenoare, Tîrcă are două titluri de campionaă în palmares, cu Oltchim în 2002 şi Rulmentul în 2006. Dincolo de aceste performanţe, antrenoarea s-a remarcat prin faptul că a fost permanent pentru promovarea jucătoarelor tinere la echipele de senioare.

Antrenoarea a mai spus că nu a abandonat definitiv ideea de a pregăti o echipă de Liga Naţională: ”Nu e nicio problemă, proiectul poate să meargă şi dacă sunt la Liga Naţională, important e să pun bazele. Am foarte multe foste jucătoare care poate nu au primit şansa să pornească pe drumul acesta al antrenoratului şi eu chiar vreau să le ofer această şansă”.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici