Marion Jones a înapoiat medaliile olimpice de la Sydney

Atleta americană Marion Jones, care a recunoscut că s-a dopat în perioada septembrie 2000-iulie 2001, a înapoiat cele trei medalii de aur şi cele două de bronz câştigate la Jocurile Olimpice de la Sydney, a anunţat, luni, Comitetul Olimpic American (USOC), citat de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Marion Jones a înapoiat medaliile olimpice de la Sydney

Marion Jones a înapoiat medaliile olimpice

"Ea (Marion Jones) a dat înapoi medaliile pe care le-a câştigat în mod necinstit la Sydney. Medaliile se află în posesia noastră şi vor fi duse la sediul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de la Geneva unde vor fi acordate adevăraţilor învingători de la JO", a declarat directorul executiv al USOC, Jim Scherr.

Atletei Marion Jones îi vor fi retrase toate titlurile obţinute de la 1 septembrie 2000 şi va trebui să înapoieze Comitetului Olimpic American suma de 100.000 de dolari din prime din acea perioadă.

Scherr a precizat că Jones a dus medaliile la avocaţii săi de la birourile din Austin. "Medaliile au fost înapoiate", a confirmat avocatul lui Jones, Henry DePippo, în revista People. El a adăugat că clienta sa nu va face niciun comentariu pe această temă, deoarece procedura este în curs de desfăşurare, însă medaliile au fost înapoiate.

Peter Uebberroth, preşedintele USOC, a apreciat că şi colegele lui Jones din probele de ştafetă de la Sydney, unde a obţinut două medalii (una de aur la 4x400m şi una de bronz la 4X100m) vor trebui să înapoieze medaliile: Jearl Miles-Clark, LaTasha Colander-Richardson, Andrea Anderson şi Monique Hennagan la 4x400 m, precum şi Chryste Gaines, Torri Edwards, Nanceen Perry şi Passion Richardson la 4x100 m.

"Credem că s-a câştigat ceva în mod necinstiti şi că acest lucru a afectat şi ştafeta. Cerem sportivelor să înapoieze medaliile la CIO", a adăugat el.

Vinerea trecută, Marion Jones, a mărturisit, în faţa unui judecător din New York, după ani de negări, că a luat produse dopante în perioada septembrie 2000-iulie 2001. Campioană mondială în 1997 (100 m şi 4x100 m), în 1999 (100 m), în 2001 (200 m şi lungime), ea a reuşit la JO de la Sydney să câştige trei medalii de aur (100 m, 200 m şi 4x400 m) şi două de bronz la 4x100 m şi la lungime.

Sportiva elenă Ekaterini Thanou, depistată pozitiv la Jocurile Olimpice din 2004, ar putea câştiga medalia de aur în proba de 100 de metri la Olimpiada din 2000, în cazul în care Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va anula rezultatele americancei Marion Jones.

CIO a anunţat luni că aşteaptă decizia Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) pentru a se pronunţa în privinţa participării lui Jones la JO de la Sydney, din 2000.

Dacă Marion Jones va pierde titlu la 100 metri, atunci este logic ca ocupanta locului doi în acea probă, Ekaterini Thanou, să fie considerată câştigătoare. Thanou a fost, în 2004, protagonista unei adevărate telenovele alături de compatriotul său Kostas Kenteris, cei doi fiind suspendaţi doi ani pentru că au lipsit la trei controale antidoping. Însă Comisia de Disciplină a CIO nu are, din punct de vedere juridic, niciun motiv să o priveze pe Thanou de acest titlu la masa verde, deoarece cursa a fost disputată cu patru ani înainte ca ea să fie suspendată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici