Măsuri de securitate dure în Rusia, de teama unor eventuale atacuri în timpul JO de la Soci

Rusia îi vizează pe musulmanii conservatori din Caucazul de Nord, alături de o serie de măsuri de securitate FSB, în contextul unor îngrijorări cu privire la comiterea unor eventuale atacuri de către insurgenţi în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

235 afișări
Imaginea articolului Măsuri de securitate dure în Rusia, de teama unor eventuale atacuri în timpul JO de la Soci

Măsuri de securitate dure în Rusia, de teama unor eventuale atacuri în timpul JO de la Soci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un atac cu bombă comis luna trecută de o atacatoare-sinucigaşă în sudul ţării a relevat riscuri în domeniul securităţii la Soci - în apropierea republicilor din Caucazul de Nord, o regiune afectată de violenţe - în cursul JO, peste trei luni.

Măsurile intervin în contextul unor informaţii despre încălcări generalizate ale drepturilor muncitorilor în cursul lucrărilor de la Soci, deversarea ilegală de gunoaie în zonă şi acuzaţii potrivit cărora jumătate din bugetul în valoare de aproximativ 37,5 miliarde de euro alocat organizării evenimentului a fost pierdut prin corupţie şi ineficienţă, relatează The Independent online.

Opt femei din Daghestan, o republică rusă care a devenit centrul violenţelor insurgenţilor, au declarat că autorităţile le-au recoltat eşantioane de salivă. Poliţia a refuzat să comenteze. Asemenea eşantioane de ADN pot fi utilizate pentru identificarea autoarelor unor eventuale atentate.

Preşedintele Vladimir Putin le-a cerut forţelor de securitate să reprime islamiştii radicali, subliniind în iulie că "situaţia în Caucazul de Nord este necesar să fie ţinută sub control", în timp ce Doku Umarov, liderul insurgenţilor, care a revendicat atentate cu bombă sângeroase la Moscova, pe un aeroport şi la metrou, şi-a îndemnat adepţii să folosească "forţa maximă" pentru a opri JO.

Campania care a urmat a vizat inclusiv o mişcare salafistă, iar şcoli religioase şi organizaţii de binefacere salafiste au fost închise, numeroşi salafişti fugind din zonă, iar alţii alăturându-se insurgenţei. Potrivit site-ului Nodul Caucazian, care monitorizează violenţele comise de insurgenţi, 43 de "văduve negre", foarte temute, au comis atacuri în ultimii 13 ani în Rusia.

De asemenea, serviciul rus de securitate FSB a anunţat luna trecută că se teme că aproximativ 400 de ruşi, originari în principal din Caucazul de Nord, luptă în Siria, iar unele dintre femei ar putea reveni acasă în perioada JO. Oficiali ruşi au contactat 80 de ţări pentru a identifica această ameninţare, dar şi altele provenind din străinătate.

Pe de altă parte, valul de muncitori şi voluntari de la Soci ar putea reprezenta altă ameninţare la adresa JO. Multe dintre construcţiile de la Soci au fost ridicate de străini, mulţi dintre ei aflaţi ilegal în Rusia. "Este dificil, realist vorbind, ca FSB să fie capabil, în mod semnificativ, să îi verifice nu doar cei 70.000 de membri ai personalului (inclusiv 25.000 de voluntari), ci şi pe cei 3,85 de milioane de vizitatori aşteptaţi", a declarat profesorul Mark Galeotti de la Universitatea New York, un expert în domeniul serviciilor ruse de securitate.

În cadrul măsurilor de securitate de la Soci, FSB va monitoriza, probabil, toate comunicaţiile telefonice şi pe Internet din oraş în timpul evenimentului, au dezvăluit experţi ruşi în domeniul securităţii. Oraşul va fi împărţit în până la şapte zone de securitate, iar traficul va fi extrem de monitorizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici