Mutu ar putea fi anchetat penal

Magistratul italian din Torino, Raffaele Guariniello, a declarat, pentru cotidianul Gazzetta dello Sport, că există posibilitatea deschiderii unei anchete penale de către procuratura din Florenţa în cazul jucătorului Adrian Mutu, depistat pozitiv cu sibutramina, informează fiorentina.it.

19 afișări
Imaginea articolului Mutu ar putea fi anchetat penal

Mutu ar putea fi anchetat penal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit magistratului Raffaele Guariniello ar exista posibilitatea de a iniţia proceduri penale la procuratura din Florenţa împotriva jucătorului român pentru cazul sibutramina", notează Gazzetta dello Sport.

Cu toate acestea, conform publicaţiei italiene, avocatul jucătorului român în acest caz, Nino D'Avirro, a negat posibilitatea demarării unei astfel de proceduri: "Ipoteză absolut nefondată din punct de vedere juridic".

Guariniello a condus procesul privind scandalul de dopaj de la Juventus, din 2001.

Controversa a început în iulie 1998, când antrenorul ceh Zdenek Zeman, care pregătea atunci echipa AS Roma, a declarat pentru revista L'Espresso că "fotbalul italian trebuie să iasă din farmacie" şi a nominalizat clubul Juventus Torino. În urma investigaţiei conduse de magistratul torinez Raffaele Guariniello, s-a stabilit că medicul echipei Juventus, Riccardo Agricola, a dopat jucători în perioada 1994-1998. Agricola a fost găsit vinovat şi a fost condamnat la 22 de luni de închisoare cu suspendare la încheierea primului proces, în noiembrie 2004. Această sentinţă a fost contestată în apel în decembrie 2005, iar o decizie definitivă a venit în martie 2007, când Curtea de Casaţie a constatat că faptele de fraudă sportivă în procesul fostului administrator delegat de la Juventus, Antonio Giraudo, şi a medicului Riccardo Agricola au fost prescrise.

Cotidianul italian a adăugat că purtătorul de cuvânt al directorului Institutului de Cercetări Farmaceutice "Mario Negri", Silvio Garattini, a menţionat că a mai existat un caz în Italia, al unei persoane care a consumat un produs "100 la sută natural" pentru slăbit, importat din România, dar ce conţinea sibutramină: "În Toscana a existat cazul unei doamne care a cumpărat un produs pe bază de plante pe care era scris: «Capsule de slăbit, un produs 100 la sută natural pe bază de fructe». A avut probleme de somn timp de trei zile. L-am analizat şi am descoperit că el conţinea sibutramină şi fenolftaleină, lucru nesemnalat pe cutie. Produsul este distribuit de către o societatea din Toscana şi importat din România. Am raportat totul comisiei antidoping".

Ioan Becali, impresarul atacantului român Adrian Mutu, a precizat, în ediţia de miercuri a cotidianul Corriere dello Sport, citată de firenzeviola.it, că există noi evoluţii în cazul atacantul român Adrain Mutu.

"În România există o anchetă asupra unor companii care produc medicamente ilegale, există deja unii medici acuzaţi. Am vorbit cu cei care conduc ancheta şi o să aducem o copie a dosarului în Italia, pentru a se lua la cunoştinţă de ceea ce se întâmplă", a precizat agentul român.

El a povestit apoi cum au ajuns la Mutu produse pentru slăbit ce conţineau sibutramină: "Pe cutie era scris numai «produs natural»". Mama lui Mutu este supraponderală, ea folosea aceste produse şi le-a dat şi fiului ei. Totuşi, acest lucru nu modifică prea mult situaţia: Adrian a greşit. La această vârstă şi la aceşti ani de profesionalism pe care îi are în spate nu trebuia să comită o astfel de scăpare. Noi sperăm însă să ia o pedeapsă minimă, să zicem trei luni".

Atacantul Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramină în urma a două controle antidoping, primul efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul Fiorentina - Bari, scor 2-1, din campionatul Italiei, şi al doilea la 20 ianuarie, după meciul Fiorentina - Lazio, scor 3-2, din Cupa Italiei.

La 29 ianuarie, Comitetul Olimpic Italian a anunţat că a dat curs solicitării procurorului antidoping al Tribunalului Naţional Antidoping de suspendare a lui Mutu, până la luarea unei decizii în cazul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici