Noul Cod Antidoping a fost aprobat

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a aprobat, vineri, noul Cod Antidoping, care va intra în vigoare în 2015 şi care prevede sancţiuni mai dure în cazul încălcării intenţionate a acestor reguli.

89 afișări
Imaginea articolului Noul Cod Antidoping a fost aprobat

John Fahey (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Comitetul fondator a fost în unanimitate de acord pentru aprobarea şi punerea în aplicare a Codului", a declarat preşedintele WADA, John Fahey, în cadrul Conferinţei mondiale privind dopajul, de la Johannesburg.

Această a treia versiune a Codului mondial, care se va aplica de la 1 ianuarie 2015, aduce schimbări importante în privinţa sancţiunilor, dublând de la doi la patru ani durata suspendării sportivilor la prima abatere.

Primul Cod, intrat în vigoare în 2004, instaura o pedeapsă de doi ani de suspendare pentru prima abatere şi o suspendare pe viaţă în caz de recidivă, dar exista o anumită nedreptate prin punerea la egalitate a sportivilor care consumau canabis şi a celor care foloseau EPO.

Codul a fost reviziuit prima dată în 2009, extinzând spectrul de sancţiuni, cu posibilitatea de a se ţine cont de circumstanţe atenuante sau agravante.

Versiunea 2015 înăspreşte pedepsele, fixând la patru ani perioada de suspendare pentru prima încălcare a Codului, dacă sportivul nu reuşeşte să convingă instanţele disciplinare că nu a făcut-o intenţionat.

Noul Cod va permite WADA de a efectua propriile investigaţii, ceea ce nu era posibil înainte, şi oferă posibiltatea autorităţilor antidoping să acorde mai multă atenţie anturajului sportivilor, cum ar fi medici şi antrenori, care îi incită sau îi ajută pe atleţi să se dopeze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici