„Nu este momentul să ridicăm sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului” - CIO

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) nu are planuri imediate de ridicare a sancţiunilor impuse Rusiei şi Belarusului, chiar dacă procesul de calificare pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024 intră în plină desfăşurare anul viitor, a declarat luni organismul olimpic.

435 afișări
Imaginea articolului „Nu este momentul să ridicăm sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului” - CIO

Sursa foto: Profimedia

CIO a emis în februarie îndrumări către organismele de conducere a sporturilor pentru a retrage din competiţie sportivii din Rusia şi Belarus, după invazia din 24 februarie în Ucraina, pe care Rusia o numeşte "operaţiune specială".

Vorbind în prima zi a reuniunii Comitetului Executiv al CIO, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a declarat că nu a existat nicio modificare a sancţiunilor instituite la începutul războiului din Ucraina, în ciuda faptului că Jocurile Olimpice de la Paris vor începe peste aproximativ un an şi jumătate.

"Acum nu este momentul să ridicăm sancţiunile impuse ruşilor sau belaruşilor", a declarat Adams. "Sancţiunile rămân în vigoare".

În timp ce evenimentele care contează pentru calificarea în unele sporturi pentru Jocurile Olimpice de la Paris au avut deja loc, majoritatea sporturilor îşi vor organiza evenimentele de calificare continentale sau globale în următoarele 18 luni.

În total, 32 de sporturi sunt în program pentru Jocurile Olimpice din 2024, iar peste 10.000 de sportivi sunt aşteptaţi să se califice în total.

"În cele din urmă, sunt speculaţii (cu privire la momentul în care sancţiunile ar putea fi ridicate n.r.)... dar există mulţi factori în acest moment", a declarat Adams. "Suntem încă la o oarecare distanţă de Jocuri. Este adevărat că vor începe în curând calificările.

"Trebuie să vedem cum merg lucrurile. Este o situaţie care se schimbă rapid, adesea zilnic, acolo. Sancţiunile rămân deocamdată în vigoare. Nu aş vrea să comentez situaţia calificării sportivilor pentru Paris."

În timp ce poziţia CIO s-ar putea schimba în viitor, unele federaţii au spus clar că singura modalitate de a reintroduce Rusia şi Belarus în sportul lor ar fi îndepărtarea trupelor ruseşti din Ucraina.

"Acest lucru este destul de simplu. Ieşiţi din Ucraina", a declarat săptămâna trecută preşedintele World Athletics, Seb Coe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici