O femeie cu piciorul amputat a doborât recordul pentru cele mai multe maratoane consecutive

  • O femeie care s-a apucat de alergat după ce şi-a pierdut piciorul stâng din cauza cancerului a depăşit recordul mondial Guinness pentru cele mai multe maratoane consecutive.
  • Jacky Hunt-Broersma, 46 de ani, a alergat maratonul zilnic, de la jumătatea lunii ianuarie, în medie cinci ore pe zi.
152 afișări
Imaginea articolului O femeie cu piciorul amputat a doborât recordul pentru cele mai multe maratoane consecutive

Pe 30 aprilie, ea a terminat al 104-lea maraton consecutiv, în tot atâtea zile - o realizare pe care o aşteaptă să fie certificată de Guinness World Records.

Un purtător de cuvânt, citat de BBC Sport, a declarat că certificarea recordului va dura aproximativ trei luni.

„O parte din mine a fost foarte fericită că am terminat", a declarat ea pentru BBC din casa ei din Arizona. „Iar cealaltă parte se tot gândea că trebuie să merg să alerg".

Corpul ei are nevoie acum de recuperare, după efortul de a doborî recordul. „Mă simt mai încordată decât m-am simţit în toate cele 104 maratoane", a recunoscut ea.

Jacky Hunt-Broersma s-a născut şi a crescut în Africa de Sud şi a trăit, de asemenea, în Anglia şi Olanda. Ea este recunoscătoare pentru faptul că alergarea i-a redat încrederea pe care se temea că nu şi-o va recăpăta niciodată.

În 2002, medicii din Olanda au diagnosticat-o cu sarcomul lui Ewing, un tip rar de cancer osos.

În două săptămâni, i-au amputat piciorul stâng pentru a-i salva viaţa. Avea doar 26 de ani.

„A fost un rollercoaster", îşi aminteşte ea. „Totul s-a întâmplat atât de repede".

În primii doi ani Jacky s-a luptat cu schimbarea din viaţa ei. Era supărată că se îmbolnăvise de cancer şi se simţea jenată să fie diferită. Ea purta pantaloni lungi în public pentru ca oamenii să nu observe proteza.

Dintr-un capriciu, s-a apucat de alergat în 2016. Până atunci îşi încurajase soţul la evenimente de alergare pe distanţe lungi, dar nu se gândise niciodată să o facă ea însăşi, crezând că este doar „pentru nebuni".

Apoi a cumpărat o proteză specială pentru alergători de cursă lungă şi s-a înscris la prima ei cursă de 10 km.

În ajunul cursei, şi-a schimbat înscrierea la categoria semimaraton - şi de atunci nu a mai privit înapoi, explorând distanţe mai lungi şi terenuri diferite.

„Sunt o persoană de genul „totul sau nimic", aşa că m-am aruncat pur şi simplu", explică ea. „Îmi place să împing limitele şi să văd cât de departe pot să merg."

La începutul anului, Jacky şi-a stabilit un nou obiectiv: recordul pentru cele mai multe maratoane consecutive.

Recordul Guinness la feminin era de 95 - stabilit cu doi ani în urmă de Alyssa Amos Clark, o alergătoare neamputată din Vermont - care a făcut acest lucru ca strategie pentru a face faţă pandemiei.

Recordul Guinness masculin este deţinut de Enzo Caporaso din Italia, cu 59, dar ultra maratonistul spaniol Ricardo Abad a alergat 607 maratoane consecutive, însă recordul său nu este omologat.

Jacky - mamă a doi copii, şi antrenor de alergări de anduranţă - a început să alerge cu gândul la acest record, asigurându-se că a alergat întotdeauna cel puţin cât un maraton.

Ea a participat la celebrul maraton Boston din Massachusetts şi la Lost Dutchman din Arizona, dar cum maratoanele nu sunt programate în fiecare zi, a alergat şi pe drumuri de ţară, pe trasee de cartier şi chiar pe propria bandă de alergare de acasă.

Între timp, alergătoarea britanică Kate Jayden a doborât recordul lui Alyssa, completând 101 curse. În consecinţă, Jacky a continuat să alerge, pentru a o învinge şi „pentru a încheia luna aprilie" cu un ultim maraton.

În total, ea a alergat 4.400 de kilometri. Guinness World Records a declarat că va dura între 12 şi 15 săptămâni pentru a analiza dovezile şi a certifica recordul.

Documentând aceste alergări pe reţelele de socializare, Jacky a strâns peste 88.000 de dolari pentru Amputee Blade Runners, o organizaţie non-profit care oferă lame de alergare, ca cea pe care o foloseşte ea, persoanelor amputate.

Alergările au fost în principal un joc mental, spune ea, dar au avut şi o latură fizică.

Ea trebuie să poarte căptuşeală şi şosete speciale pentru lamele ei şi trebuie să acorde un tratament special pe ciotul de picior, zilnic. În mod remarcabil, ea a rămas fără leziuni pe tot parcursul realizării sale.

„Alergarea a făcut o mare diferenţă asupra stării mele mentale şi mi-a arătat cât de puternic poate fi corpul meu. Mi-a oferit o nouă acceptare totală a ceea ce sunt şi a faptului că pot face lucruri dificile.", a mai spus noua recordmenă.

Ea este hotărâtă să continue. Următoarea etapă: Moab, o cursă epuizantă de 396 de km în Utah, în luna octombrie a acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici