Oprescu: La Arena Naţională au mai rămas finisările şi de pus gazonul

Lucrările la noul stadion, care va purta denumirea de Arena Naţională, sunt pe final, până la meciul România - Argentina mai rămânând de făcut finisările şi de pus gazonul, a declarat, vineri, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

1078 afișări
Imaginea articolului Oprescu: La Arena Naţională au mai rămas finisările şi de pus gazonul

Oprescu: La Arena Naţională au mai rămas finisările şi de pus gazonul (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"La stadion acum mai sunt de făcut finisările, mai bine zis ultra-finisările, gazonul de pus, care nu poate fi pus cu o lună înainte de joc şi împrejurimile stadionului. Acum se încearcă instalaţiile de drenaj şi încălzire a gazonului", a spus primarul la finalul vizitei efectuate la noul stadion împreună cu premierul Emil Boc.

Sorin Oprescu a menţionat că Guvernul mai are de alocat o sumă de bani pentru construcţia stadionului conform înţelegerii iniţiale. "Nu e vorba despre virat aici, ci despre gestul de bunăvoinţă al primului ministru şi în funcţie de resurse. Guvernul mai are de dat 379 de milioane de ron. Atât mai are de dat. Primăria lucrează în aşteptarea acestor bani, dar din acest moment. Vorbim de 20 şi ceva de zile. Dar sunt plăţile aferente din spate unde Primăria n-a putut să tamponeze decât exact cât a avut. Primul ministru şi-a declarat disponibilitatea de a putea să acopere procentul de 70 la sută care este al Guvernului. De asemenea este de acord cu ideea de management privat al stadionului. Problema mea e că ultimele 20 de zile nu sunt acoperite şi din urmă sunt lucrările esenţiale, dar nu astea mă ţin acum. Ci partea de a le termina şi le terminăm. Noi suntem la zi cu facturile, de aia şi vorbim de 20 de zile", a explicat Oprescu.

Construcţia noului stadion va costa 146 de milioane de euro, cu 27 de milioane mai mult decât se estimase iniţial deoarece pe parcursul lucrărilor proiectul s-a modificat pentru a respecta noile standarde ale UEFA. "Costul total al lucrărilor se ridică de la 119 milioane de euro la 146 de milioane, respectând normele care au apărut după 3 ani de la începerea lucrărilor pentru a-l transforma în stadion Elite şi pentru a intra în circuitul stadioanelor pe care UEFA organizează meciuri", a precizat Sorin Oprescu.

Managementul privat este singura soluţie, susţine primarul Capitalei, pentru ca investiţiile în stadion să poată fi recuperate. "Primul ministru a fost de acord cu managementul privat. M-a întrebat: «Dar voi cum vă recuperaţi banii». Şi asta se poate face numai printr-un management privat cu evenimente în 365 din 365 de zile dacă e posibil. Cu licitaţia trebuie să trecem din nou prin Consiliu. La prima şedinţă o să propun asta. Vreau să îi conving pe domnii consilieri că ăsta este singurul drum. Va fi o licitaţie internaţională pentru că e vorba de firme care au mai administrat, care au experienţă, pentru că ideea este de a recupera banii, nu doar câţiva bani. Păi 90 de minute de lumini aprinse pe stadion minimum înseamnă plata iluminatului public pe cartierul Pantelimon pe o lună. Aşa că sunt cheltuieli de operare a stadionului. Şi asta poate să o facă un privat într-un contract de parteneriat clar cu Primăria, spunând clar cât din profit", a spus primarul.

El a mai afirmat că şase-şapte firme s-au arătat deja interesate de adminitrarea arenei. "Făcând evenimente de tot genul şi tot anul, atunci banii ăştia se amortizează mai repede. Eu sper să scoată profit din primul an... Sper să câştige o firmă puternică acest management privat. Facem aşa pentru că Administraţia Locală nu are posibilitatea să ţină acest stadion. Dacă vrei să îl întreţii aşa cum trebuie, pentru că dacă vrem să ne batem joc atunci se poate. E vorba despre o concesiune de serviciu de management, nu a stadionului. Şi ne gândim la o perioadă de 5-10 ani, în funcţie de cum îşi calculează şi ei rata de profit. Până acum am discutat cu 6-7 firme care şi-au arătat disponibilitatea de a veni la licitaţie. Sunt din firme din Anglia, din America, din Germania, din Italia şi este şi una din România", a adăugat primarul Bucureştiului.

În ceea ce priveşte partida România - Argentina, organizată la 10 august cu ocazia inaugurării Arenei Naţionale, Sorin Oprescu a menţionat că un scor egal ar fi "elegant". "Eu l-am rugat pe Ionuţ Lupescu să vorbească cu argentinienii s-o lase mai moale. 1-1 este elegant", a spus în glumă primarul, care a explicat că îi va invita la meci pe toţi membrii Guvernului.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a vizitat, vineri, Arena Naţională împreună cu premierul Emil Boc şi cu directorul general al Federaţiei Române de Fotbal, Ionuţ Lupescu. Ei au vizitat vestiarele, sala de conferinţe, zona mixtă şi zona din jurul gazonului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici