Patinatoarea rusă Valieva a picat testul antidoping efectuat înainte de debutul ei la Olimpiadă

Senzaţia patinajului artistic, Kamila Valieva, a câştigat o medalie de aur, după ce anterior a căzut la un test antidoping, iar oficialii olimpici vor lupta împotriva deciziei Rusiei de a o lăsa să concureze la Jocurile de iarnă, a declarat vineri International Testing Agency (ITA), citată de Reuters.

833 afișări
Imaginea articolului Patinatoarea rusă Valieva a picat testul antidoping efectuat înainte de debutul ei la Olimpiadă

Patinatoarea rusă Valieva a picat testul antidoping efectuat înainte de debutul ei la Olimpiadă

Medalia de aur a tinerei de 15 ani şi viitorul Jocurilor atârnă acum în balanţă, în timp ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) încearcă să traseze o limită în ceea ce priveşte dopajul rusesc.

Sportivii ruşi concurează la Jocurile de la Beijing fără steagul şi imnul lor naţional, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei pentru încălcări anterioare.

Rusia a recunoscut unele deficienţe în punerea în aplicare a normelor antidoping, dar neagă că ar fi derulat un program de dopaj sponsorizat de stat.

Valieva a oferit unul dintre cele mai importante momente ale Jocurilor de la Beijing de până acum, când a reuşit primele sărituri cvadruple ale unei patinatoare într-o competiţie olimpică.

Visul ei olimpic s-a transformat într-un coşmar vineri, când ITA a dezvăluit public faptul că a fost depistată pozitiv pentru un medicament interzis pentru angină într-un eşantion de urină colectat de autorităţile ruse la campionatele naţionale de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie.

Laboratorul de testare din Stockholm, Suedia, a raportat pe 8 februarie că proba ei a fost pozitivă, la o zi după ce a uimit lumea cu săriturile sale şi a câştigat medalia de aur.

Nu a fost imediat clar de ce a existat o astfel de întârziere între test şi rezultate, care i-a permis să călătorească la Beijing şi să ia parte la prima dintre cele două probe ale sale.

CIO a precizat că acest caz a fost gestionat iniţial de autorităţile de testare din Rusia şi apoi de laboratorul acreditat de Agenţia Mondială Antidoping.

Agenţia rusă antidoping a impus o suspendare provizorie pentru Valieva după rezultatul din 8 februarie. Ea a făcut apel o zi mai târziu şi interdicţia i-a fost ridicată. Ruşii nu au dezvăluit public motivul ridicării interdicţiei.

Acum, CIO va cere Tribunalului de Arbitraj Sportiv să anuleze decizia ruşilor de a-i permite să concureze.

"Avem o politică 100% împotriva dopajului", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
valieva,
test,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici