Performanţă rară în baschetul mondial: O junioară română a reuşit "quadruple-double" la CE under 16

Baschetbalista Ana Ferariu, componentă a naţionalei under 16 şi a echipei Olimpia Braşov, a reuşit, miercuri seară, o performanţă unică pentru baschetul românesc şi rară în cel mondial, punctând la patru capitole în statistici, la meciul câştigat împotriva Irlandei, scor 82-49, la CE din Portugalia.

241 afișări
Imaginea articolului Performanţă rară în baschetul mondial: O junioară română a reuşit "quadruple-double" la CE under 16

Performanţă rară în baschetul mondial: O junioară română a reuşit "quadruple-double" la CE under 16 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa României joacă pentru clasarea pe locurile 9-17 la Campionatul European under 16 din Portugalia (Divizia B). Marea performanţă a meciului cu Irlanda a fost bilanţul statistic al jucătoarei de la Olimpia Braşov, Ana Ferariu, care a încheiat, în 31 de minute jucate, cu 23 de puncte, 12 recuperări, 10 pase decivise şi 10 intercepţii, ceea ce formează un foarte rar "quadruple-double", adică peste 10 reuşite la patru capitole din statistici.

Performanţa este cu atât mai importantă cu cât în România nu a fost înregistrată o asemenea reuşită, fiind o premieră la orice nivel de vârstă.

"Este o performanţă europeană specială şi totodată foarte rară", a titrat, joi, site-ul forului european de profil, FIBA Europe, dar şi cel al FR Baschet.

La nivelul statisticilor, mai ales la seniori, este o obişnuinţă atingerea unui "double-double", care înseamnă două combinaţii de minimum 10 reuşite, la puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepţii.

Un "triple-double" se realizează mai dificil, fiind nevoie de trei combinaţii de minimum 10 reuşite, la puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepţii. Cu atât mai mult, un "quadruple-double" este mai greu de realizat, fiind nevoie de patru combinaţii de minimum 10 reuşite, la puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepţii.

La nivel mondial, dar la senioare, "bariera" a fost depăşită de tripla campioană olimpică Tamika Catchings (SUA), care a fost prima baschetbalistă ce a atins "quintuple-double", adică a punctat la cinci capitole statistice, pe vremea când evolua în WNBA (1997).

La nivel european, dar la masculin, starul naţionalei Spaniei Ricky Rubio a reuşit un "quadruple-double", la fel ca Ana Ferariu, tot la un Campionat European under 16, în 2006, în timp ce în NBA sunt înregistrare doar patru cazuri, tot la masculin: Nate Thurmond (1974), Alvin Robertson (1986), Hakeem Olajuwon (1990) şi David Robinson (1994).

La CE din Portugalia, naţionala de junioare a României a înregistrat trei înfrângeri în grupa B preliminară, cu Anglia (55-58), Finlanda (48-74) şi cu Luxemburg (44-50), iar ulterior, în primul meci din grupa G, pentru locurile 9-17, a fost învinsă de Ucraina, cu 48-65, după care a învins Irlanda, cu 82-49, urmând să mai joace pentru clasarea finală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici