Piţurcă: Fotbalul românesc este în faliment. Inclusiv FRF intră uşor, uşor în colaps financiar

Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că fotbalul românesc se află în faliment, el precizând că inclusiv Federaţia Română de Fotbal intră "uşor, uşor în colaps financiar".

361 afișări
Imaginea articolului Piţurcă: Fotbalul românesc este în faliment. Inclusiv FRF intră uşor, uşor în colaps financiar

Victor Piţurcă (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

"Fotbalul românesc este în faliment. Ce, trebuie să o spun eu? Voi nu ştiţi? Multe echipe îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Inclusiv FRF, uşor, uşor intră în colaps financiar. Dacă îmi spuneţi un club din România care este stabil financiar şi nu are probleme... Sportiv nu cred că suntem în faliment. Chiar dacă a scăzut foarte mult nivelul, se joacă. Suporterii i-am gonit de la stadion şi din cauză că nu mai există valoarea campionatului, că nu mai există echipe bune să joace fotbal adevărat şi asta tot din punct financiar suferă", a spus Piţurcă.

Victor Piţurcă susţine că înfrângerea României în partida de tineret contra Germaniei, scor 8-0, este conformă cu realitatea. "Asta e valoarea noastră. Vedeţi în ce condiţii mizere îşi duc activitatea copiii în centrele de copii şi juniori. Cerem rezultate la nivel de echipă naţională, dar ştiţi munca şi tot ce se întâmplă la cluburi la noi în ţară, cum se antrenează jucătorii, cum îşi desfăşoară activitatea? Ce să facă antrenorii la loturile naţionale de juniori", a completat Piţurcă.

Selecţionerul a precizat că înfrângerea contra Germaniei reprezintă o "catastrofă" pentru echipa naţională de tineret. "Nu am apucat să vorbesc cu Viorel Moldovan acum. El, foarte supărat, eu eram ocupat cu arabii, dar sigur că voi avea o discuţie cu el, pentru că într-adevăr a fost o înfrângere extrem de dură pentru el. Eu sper să nu-l marcheze, dar în acelaşi timp cred că a fost şi o experienţă pentru ce înseamnă să fii selecţioner şi, atunci când întâlneşti o echipă extrem de valoroasă cum este cea a Germaniei, cum îţi pregăteşti strategia. Aici nu te iartă nimeni, în momentul în care joci contra unei echipe cu jucători foarte buni, trebuie să-ţi iei măsurile care se impun. Nu faci lucrul ăsta, se poate întâmpla această catastrofă, pentru că este o catastrofă pentru echipa naţională de tineret", a subliniat Piţurcă.

Victor Piţurcă susţine că este imposibil să i se ceară unui antrenor să obţină performanţe, cât timp acesta are un salariu lunar de maximum 1.000 de lei. "Într-un timp m-am implicat şi eu, fiind Iovan, Mihail Marian, ne-am implicat total şi cu selecţii. Fraţilor, când vin nemţii, când vin austriecii, îţi dau câte cinci-şase, pentru că ăsta este nivelul fotbalului românesc. După cum vedeţi, toţi jucătorii noştri consideraţi foarte valoroşi se duc şi se întorc acasă. E vorba de valoare, instruire, mentalitate. E o problemă şi la antrenori, dar antrenorii care primesc 800-1.000 de lei, nu pot să-şi desfăşoare activitatea corect, nu au cum", a mai spus Piţurcă.

Fostul atacant a precizat că antrenorii de copii şi juniori trebuie să efectueze stagii în străinătate, pentru a vedea diferitele metode de antrenament. "Trebuie bani, investiţii, trimişi la cluburi mari, să stea două-trei luni. Când am fost la Steaua l-am trimis la Auxerre pe viitorul şef al centrului de copii şi juniori. Ai nevoie de bani, dar care patron dă şase-şapte mii de euro", a explicat Piţurcă.

El a mai declarat că la Steaua a încercat să impună un sistem unitar de pregătire, însă după ce a plecat de la actuala campioană a României nu au mai fost făcute investiţii. "Tot timpul, când am fost la Steaua şi la Craiova am cerut să se investească în centrele de copii. La Craiova mai puţin, pentru că eram tânăr atunci, centrul era la un nivel bun, erau antrenori foarte buni, cu care jucasem fotbal. La Steaua în schimb, când am venit erau antrenori care nu aveau nimic comun cu fotbalul, am adus vechii antrenori şi colegi de ai mei cu care am jucat fotbal şi am încercat să muncim, să imprimăm un stil, dar după ce am plecat eu, nu mai, la revedere, s-a încheiat totul. Erau un Sătmăreanu, un Aelenei, Bumbescu. Erau pregătiţi, sigur că nu la cel mai înalt nivel, nu pot să spun că erau mari antrenori, dar erau antrenori pasionaţi care stăteau de dimineaţa până seara, ceea ce e extrem de important la copii şi juniori", a conchis Piţurcă.

Reprezentativa de tineret a României a fost învinsă, marţi, la Magdeburg, cu scorul de 8-0 (4-0), de echipa similară a Germaniei, în ultimul său meci din preliminariile Campionatului European din 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici