Polemică în Argentina după ce Del Potro şi-a cumpărat o stradă în Tandil

Tenismanul argentinian Juan Martin Del Potro, care a câştigat anul trecut turneul US Open, şi-a cumpărat o stradă în oraşul natal, Tandil, ceea ce a provocat polemică în Argentina.

129 afișări
Imaginea articolului Polemică în Argentina după ce Del Potro şi-a cumpărat o stradă în Tandil

Polemică în Argentina după ce Del Potro şi-a cumpărat o stradă în Tandil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tandil, un oraş cu 120.000 de locuitori, situat la 330 de kilometri sud-vest de Buenos Aires, este o destinaţie turistică pentru peisajele sale pitoreşti, aerul său curat, dar şi pentru noua sa celebritate.

Vânzarea străzii către familia sportivului în vârstă de 21 de ani a fost autorizată în luna aprilie, iar de atunci discuţiile pe această temă nu au încetat. Eleganta şi moderna reşedinţă se află într-o zonă cu văi, departe de centrul oraşului.

Partidul radical, aflat la putere în oraş, a luat decizia în favoarea lui Del Potro. Dar opoziţia peronistă şi dreapta liberală, precum şi ecologiştii s-au declarat ferm împotriva acestei hotărâri.

"Nu suntem deloc de acord cu cei care se gândesc că o stradă îi priveşte doar pe cei care locuiesc acolo. Acea stradă aparţine tuturor cetăţenilor", a declarat Ana Fernandez, reprezentanta unui ONG.

Ana Fernandez deplânge "excepţiile permanente" care au fost făcute la planul de conservare a zonei. "Excepţiile sunt rezervate câtorva privilegiaţi sau speculanţilor, care caută să exploateze frumuseţea acestor văi", consideră Fernandez.

Cei care au fost de acord cu vânzarea terenului la preţul de 14 dolari pe metru pătrat au asigurat că tranzacţia este legală. "Există o lege a unificării domeniilor. Nu este prima dată când se vinde o stradă din Tandil. Am vândut două în acest an: sunt străzi trasate, dar pe care nu se circulă. Aceste acuzaţii la adresa familiei Del Potro sunt gratuite", a afirmat consilierul municipal Maria Haydee Condino.

Ea dezminte că Del Potro ar fi ameninţat că va părăsi oraşul dacă familia nu va obţine autorizaţia de a privatiza strada pe care locuieşte, cum s-a insinuat.

"În considerăm pe Del Potro o personalitate a oraşului Tandil. Dar nu putem să avantajăm o anumită persoană şi trebuie să aplicăm legile. Această vânzare stabileşte un precedent periculos, deoarece alţi locuitori pot cere la rândul lor să li se permită să cumpere un spaţiu public", a declarat Antonio Ferrer, care face parte din opoziţia peronistă.

Strada cumpărată de familia Del Potro se află "în apropierea văilor şi a promenadelor turistice", a precizat Ferrer. "Are doar 200 de metri lungime, dar ar trebui să fie extinsă. Este un loc special, localnicii şi turiştii obişnuiau să se plimbe acolo", a adăugat politicianul.

O treime din locuitorii din Tandil (peste 40.000 de persoane) a ieşit pe străzi, la 17 septembrie 2009, pentru a-i face o primire triumfală lui Juan Martin Del Potro după ce acesta a câştigat US Open.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici