Polemică între Rio de Janeiro şi Madrid, candidate la JO-2016, din cauza unei acreditări

Comitetul de candidatură al oraşului Rio de Janeiro la Jocurile Olimpice din 2016 susţine că Madridul a acreditat un fals jurnalist cu ocazia unei vizite efectuate de o delegaţie a CIO în oraşul brazilian, anunţându-şi intenţia de a depune o plângere în faţa instanţelor olimpice, informează AFP.

2 afișări

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Rio-2016, Santclair Milesi, a declarat că Simon Walsh a fost acreditat ca jurnalist al agenţiei spaniole de presă EFE, "care lucrează în biroul de la Londra al acestei agenţii". "Cu toate acestea, noi am aflat că nu era jurnalist la EFE şi că el lucra la biroul de presă al Comitetului de candidatură al oraşului Madrid la JO din 2016", a spus Milesi, care a adăugat că acest incident a fost raportat în scris CIO.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al EFE a declarat că agenţia nu are nicio legătură cu Simon Walsh. De asemenea, şi biroul din Rio de Janeiro al agenţiei EFE a susţinut că nu are nicio legătură cu această acreditare.

După ce presa braziliană l-a acuzat pe Walsh că a dorit să spioneze dosarul de candidatură al oraşului Rio de Janeiro, un director din cadrul comitetului de candidatură al oraşului Madrid, care se ocupă de mass-media internaţională, Malcolm Munro, a negat orice tentativă de spionaj. Acesta a precizat că Simon Walsh a lucrat pentru agenţia EFE în trecut şi că din acest motiv a cerut acreditarea în numele aceste agenţii. "Ne pare rău că oamenii s-au simţit înşelaţi. Nu este vorba despre spionaj, nu a fost ceva premeditat. Credem că această afacere este prezentată disproporţionat. Ar fi trebuit să fim mai transparenţi. Simon a mers la Rio pentru a vedea organizarea lor din punct de vedere mediatic, pentru ca noi să ne-o punem la punct pe a noastră. Nu este o încălcare a protocolului importantă", a declarat Malcolm Munro.

De cealaltă parte, secretarul general al comitetului Rio-2016, Carlos Osorio, a declarat că "minciuna nu este etică". "Este o afacere gravă şi serioasă", a adăugat Osario, care a menţionat că vor fi analizate faptele pentru a vedea dacă vor fi luate măsuri suplimentare.

Comisia de evaluare a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) examinează în aceste zile proiectul capitalei spaniole, după ce a vizitat, deja, celelalte trei candidate, Chicago, Tokyo şi Rio de Janeiro. Oraşul-gazdă va fi desemnat în 2 octombrie, la Copenhaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici