Posibile cazuri de dopaj la JO-2004 după reanalizarea unor eşantioane prelevate

Cinci sportivi ale căror eşantioane prelevate la Jocurile Olimpice de la Atena au fost reanalizate, printre care figurează şi campionul olimpic la aruncarea greutăţii, Iuri Bilonog, vor fi audiaţi la începutul lunii decembrie de CIO.

158 afișări
Imaginea articolului Posibile cazuri de dopaj la JO-2004 după reanalizarea unor eşantioane prelevate

Posibile cazuri de dopaj la JO-2004 după reanalizarea unor eşantioane prelevate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceilalţi sportivi sunt bielorusul Ivan Tihon, vicecampion olimpic la aruncarea ciocanului, al cărui caz este cunoscut de la începutul lunii august, şi alţi trei medaliaţi cu argint, Irina Iatcenko din Belarus - aruncarea greutăţii, şi ruşii Svetlana Kriveliova - aruncarea greutăţii şi Oleg Perepetcenov la haltere, potrivit anchetei "Probe neglijate", difuzată în cadrul emisiunii "Sport Inside" a canalului german WDR.

CIO a refuzat să comenteze asupra vreunui caz particular, atât timp cât investigaţiile nu sunt încheiate. "Ar fi imprudent să afectăm procedurile prin alte comunicate", a precizat CIO.

Cei cinci sportivi au negat faptul că ar fi recurs la substanţe interzise.

CIO a decis în luna mai să ceară reanalizarea a numai o sută de eşantioane prelevate la Atena, în 2004, dintr-un total de peste 3.000, pentru a depista substanţe ce nu puteau fi detectate la vremea respectivă.

Şase dintre acestea au prezentat rezultate suspecte după analizarea eşantionului A, a anunţat CIO la 10 august, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Cazul Ivan Tihon a ieşit la iveală în cu ocazia JO-2012, după ce el a fost împiedicat să meargă la Londra de federaţia naţională, care a anunţat că atletul a căzut noile teste efectuate asupra eşantioanelor din 2004.

Potrivit codului mondial antidoping, sportivii pot fi sancţionaţi timp de opt ani după încheierea unui eveniment la care au participat.

Reanalizarea eşantioanelor a fost introdusă după JO de la Beijing din 2008, cinci sportivi fiind depistaţi pozitiv în acest mod, printre care campionul olimpic în proba de 1.500 de metri, Rachid Ramzi, din Bahrain, şi vicecampionul olimpic la ciclism pe şosea, italianul Davide Rebellin. Cei doi au fost descalificaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici