Raport: Pantani şi Ullrich, dopaţi cu EPO la Turul Franţei 1998

Italianul Marco Pantani şi germanul Jan Ullrich, aflaţi pe primele două locuri la Turul Franţei din 1998, figurează, alături de Erik Zabel şi Mario Cipollini printre rutierii dopaţi cu EPO în timpul probei, conform informaţiilor conţinute în raportul comisiei de anchetă a Senatului francez pentru lupta contra dopajului.

367 afișări
Imaginea articolului Raport: Pantani şi Ullrich, dopaţi cu EPO la Turul Franţei 1998

Italianul Marco Pantani şi germanul Jan Ullrich (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Americanul Bobby Julich, aflat pe locul trei, nu se află între sportivii care au recurs la acest produs dopant, după testele retroactive efectuate din 2004, contrar informaţiilor publicate marţi de cotidianul francez Le Monde.

Unul din eşantioanele americanului prezintă urmă de EPO, conform primei metode de detectare a EPO din 2000, dar nu prezintă criteriile care să-l declare pozitiv, conform criteriilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA) atunci în vigoare, contrar eşantioanelor lui Pantani şi Ullrich.

Marco Pantani, decedat în 2004, a realizat în 1998 doubla Turul Italiei - Turul Franţei. El nu a fost niciodată depistat pozitiv, chiar dacă a fost exclus de la Giro 1999 pentru un hematocrit prea ridicat.

Ullrich a recunoscut că s-a dopat de-a lungul carierei, dar a vorbit doar de autotransfuzii sangvine, nu şi de EPO.

Ciclisul german Erik Zabel şi italianul Mario Cipollini se numără şi ei printre rutierii dopaţi cu EPO în Turul Franţei din 1998.

Pe lista cicliştilor dopaţi cu EPO în Turul Franţei din 1998 se mai află italienii Andrea Tafi, Nicola Minali, Fabio Sacchi, spaniolii Abraham Olano (campion mondial), Marcos Serrano, Manuel Beltran, germanul Jens Heppner, olandezul Jeroen Blijlevens, danezul Bo Hamburger, americanul Kevin Livingstone şi francezii Laurent Desbiens, Jacky Durand şi Laurent Jalabert.

Membrii Comisiei de anchetă a Senatului francez în privinţa dopajului au avut acces la informaţii privind analizele cicliştilor care au participat la ediţiile Turului Franţei din 1998 şi 1999.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici