Raţ: Mutu este cel mai important jucător al naţionalei şi atât

Fundaşul Răzvan Raţ a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că atacantul Adrian Mutu nu poate salva prima reprezentativă de unul singur, explicând că acesta este cel mai important jucător al României, dar fără o echipă care să îl pună în valoare el nu ar mai fi "Adi Mutu".

15 afișări
Imaginea articolului Raţ: Mutu este cel mai important jucător al naţionalei şi atât

Raţ: Mutu este cel mai important jucător al naţionalei şi atât (Imagine: Constantin Vlădescu/Mediafax Foto)

"Să salveze Mutu naţionala? Adică să ne arunce colacul sau cum? Mutu e jucătorul cel mai important al echipei naţionale şi atât. Este jucătorul care fără echipă nu este Adi Mutu. Mutu nu joacă singur. Indiferent cine ar fi fost liderul naţionalei, Cociş sau Codrea, oricare, echipa îl scoate în faţă. E clar că echipa îl propulsează ca lider şi fără echipă nu poate fi cine este. Mutu este jucătorul numărul 1 al naţionalei şi e normal ca adversarii să-l trateze în mod special. El este jucătorul reprezentativ care poate să inventeze şi să facă dintr-o fază simplă un gol, ăsta e talentul lui. Dar fără o echipă care să-l ajute nu poate face nimic. Este însă foarte important ca Mutu să fie în formă, să fie în apele lui", a menţionat fundaşul.

Raţ consideră că o înfrângere în partida cu Serbia de la Constanţa scoate echipa naţională a României din cursa pentru calificarea la CM 2010.

"Avem puse la punct gândurile şi ce avem de făcut în următoarele zile, cât şi la ora meciului. E clar că o înfrângere ne scoate din cursa pentru calificare, dar nu trebuie să ne gândim la asta. Trebuie să ne gândim că putem câştiga şi chiar avem puterea de a o face. Avem nevoie de toate cele şase puncte din următoarele două meciuri. Am făcut un pas greşit cu Lituania, care ne pune în postura de a câştiga tot", a menţionat Raţ.

El a adăugat că România este obligată să atace, pentru a câştiga, dar în acelaşi timp trebuie să fie prudentă în faţa Serbiei.

"Prudenţi trebuie să fim. Când ai în faţă o echipă ca a Serbiei, cu jucători care evoluează la marile echipe ale Europei, este normal să fii prudent. Însă noi avem nevoie de victorie şi trebuie să şi atacăm. Ce indicaţii vom primi din partea antrenorului, aşa vom face, indiferent care vor fi ele", a precizat fundaşul primei reprezentative.

Mijlocaşul Maximilian Nicu va aduce ceva nou în jocul echipei naţionale dacă va fi folosit de selecţionerul Victor Piţurcă, este de părere Raţ.

"Nicu este primit la echipa naţională, aşa cum au fost primiţi toţi jucătorii noi. Nu este nicio problemă în ceea ce priveşte adaptarea lui la echipa naţională. Chiar dacă vorbeşte un pic mai rău româneşte, e foarte puţin important acest lucru. Atmosfera la naţională va fi mereu una destinsă şi jucătorii debutanţi o să fie bine primiţi. Dacă va fi folosit cu siguranţă că va aduce ceva nou. Pentru că e un jucător bun, care evoluează la echipa de pe primul loc din Germania. Poate că nu va fi total integrat în stilul nostru de joc, dar cu siguranţă, evoluând în Germania, cred că se va adapta foarte repede şi ne va putea ajuta", a explicat jucătorul echipei Şahtior Doneţk.

Gazonul stadionului din Constanţa este bun, în opinia lui Raţ. "Terenul e OK din punctul nostru de vedere. Poate că nu e la fel ca în Anglia, dar nu e aşa de rău cum s-a spus sau cum l-au văzut sârbii. Noi de fiecare dată am avut un parcurs bun la Constanţa şi probabil că şi ăsta a fost un factor în luarea deciziei de a juca aici. Dar contează mai puţin unde jucăm, important e să facem un joc bun şi să câştigăm", a afirmat el.

Referitor la zvonul conform căruia Victor Piţurcă ar demisiona din funcţia de selecţioner în cazul unei înfrângeri cu Serbia, Răzvan Raţ a afirmat: "Nu suntem noi, jucătorii, în măsură să discutăm soarta antrenorului sau ce se va întâmpla cu antrenorul dacă vom pierde sau câştiga. Noi jucăm în primul rând pentru noi, pentru carierele noastre, pentru România şi pentru antrenor, indiferent care este el. Joci pentru cei care sunt lângă tine şi în jurul echipei naţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici