Record mondial la atletism în România: la Braşov Running Festival 2023, atleta kenyană Agnes Ngetich a stabilit cea mai bună performanţă din istorie, 29:24 în proba feminină de 10K

  • • Agnes Ngetich a terminat cursa în timpul record de 29:24, dar a trecut şi punctul intermediar de la 5K, tot într-un timp de record mondial, 14:25;
  • • Weldon Langat, câştigătorul cursei masculine tRUNsylvania 10K, s-a impus convingător, cu unul dintre cei mai rapizi timpi ai anului, 27:05;
  • • Nicolae Soare şi Stella Rutto sunt câştigătorii Campionatului Naţional de Seniori pe 5K, desfăşurat în cadrul aceluiaşi eveniment;
  • • Peste 1.200 de participanţi la curse şi 20.000 de spectatori în cele două zile de competiţie;
  • • Peste 20 de atleţi profesionişti din 14 ţări au concurat, în premieră, la cursa European Road Mile;
  • • Live streaming cu Tim Hutchings, cel mai reputat comentator de atletism din lume, şi promovare în peste 146 de ţări;
156 afișări
Imaginea articolului Record mondial la atletism în România: la Braşov Running Festival 2023, atleta kenyană Agnes Ngetich a stabilit cea mai bună performanţă din istorie, 29:24 în proba feminină de 10K

Agnes Ngetich

Anul acesta, Braşov Running Festival, cel mai important festi¬val dedicat alergării din România, dar şi singura competiţie de atletism din S-E Europei certificată World Athletics Elite Label, a devenit arena recordurilor mondiale. Peste 1.200 de alergători din România, dar şi din străinătate, au participat la Braşov Running Festival, în timp ce peste 20.000 de spectatori s-au bucurat de atmosfera evenimentului, în weekend-ul   9-10 septembrie.

Zilele 9 şi 10 septembrie sunt memorabile pentru sportul din România, dar mai ales pentru universul atletismului de clasă mondială. Braşov Running Festival, unul dintre cele mai importante evenimente de alergare pe şosea din Europa, a marcat o pagină de aur în istoria atletismului, fiind stabilite 2 recorduri mondiale impresionante în cadrul cursei vedetă tRUNsylvania International 10K. Atleta kenyană Agnes Ngetich, în vârstă de 22 de ani, a bătut recordul mondial în proba feminină, în timpul record de 29:24, obţinând şi un record la 5Km prin timpul înregistrat la jumătatea cursei de 10Km, 14:25. Nimeni nu a alergat mai rapid pe această distanţă, în istorie, într-o cursă exclusiv feminină, precum a făcut-o Agnes Ngetich la Braşov.

Ocupanta locului secund la ediţia aceasta a fost Catherine Reline din Kenya, cu un timp de 30:14, iar Joy Cheptoyek, din Uganda, a fost a treia, cu 30:34.
„Dezvoltarea unui proiect legat de atletism, la nivel mondial, chiar la noi acasă, a devenit realitate. Când porneşti în călătoria organizării un eveniment-spectacol atletic, de acest nivel, îţi asumi lipsa garanţiei că se va întâmpla ceva memorabil, de unde şi nevoia de a avea răbdare. Mai bine te laşi surprins, cum am fost cu toţii în acest weekend. Totul a amorţit în timp ce camerele de filmare ale lumii sportive au fost îndreptate spre alergătorii care şi-au împins limitele până la recorduri personale, naţionale şi, iată, MONDIALE. Anul trecut am fost la 6 secunde de recordul mondial feminin, 6! A fost un show total exotic pentru România. Practic, Braşov Running Festival a oferit atleţilor o platformă ideală pentru a-şi provoca limitele. Sunt mulţi sportivi, străini dar şi români, pentru care realizările acestor două zile sunt un tribut adus unei munci colosale, depuse foarte mulţi ani la rând. Pentru echipa noastră a fost un efort imens, recompensat, însă, de o performanţă excepţională, fabuloasă”, a declarat Daniel Santa, directorul Braşov Running Festival.

Deşi „vedeta” competiţiei a fost cursa de 10Km, peste 20 de atleţi europeni au ales să vină din ţări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria, să concureze sâmbătă, în premieră, în cadrul cursei de 1 milă pe şosea, „European Road Mile”. Cursa s-a încheiat cu mai multe recorduri personale şi naţionale, inclusiv cu un record naţional al României înregistrat de Cristina Bălan, 4:43.00.

Rezultate extraordinare au fost înregistrare şi în cadrul Campionatului Naţional 5K câştigat de către Nicolae Soare, la masculin, şi Stella Rutto, la feminin. 
Dintre sportivii români, Stella Rutto şi Adela P. Bălţoi au realizat cele mai rapide performanţe în proba 10K, în timp ce Nicolae Soare s-a impus în faţa lui Ştefan I. Gavril la masculin.

Peste 1.200 de alergători s-au înscris în competiţia de la Braşov, care a programat curse de 5K şi 10K, atât pentru atleţi de elită, cât şi amatori, precum şi curse de 800 şi 1200 de metri pentru copii, cu o participare foarte numeroasă. Cursele pentru copii au beneficiat şi anul acesta de cronometraj electronic, fiind înregistrate rezultate promiţătoare pentru viitor.

Competiţia s-a bucurat de live streaming la nivel global şi promovare internaţională în peste 146 de ţări, dar şi de transmisiune TV, în direct pe postul KanalD 2. Transmisiunea internaţională a fost comentată, în premieră pentru un eveniment din România, de Tim Hutchings, cel mai reputat comentator de atletism din lume. Cosmin Cernat, prezentator TV şi comentator sportiv, a relatat în direct cursa de record mondial, pe KanalD 2.
Următoarea ediţie a Braşov Running Festival este programată pentru 21-22 septembrie 2024.

Rezultatele curselor 10Km Elite, European Road Mile, 10Km Open, 5Km Open, 3Km, 1200m şi 800m pot fi accesate pe site-ul oficial: https://brasovrun.depar.hr/2023/.

Despre Braşov Running Festival

Braşov Running Festival este un eveniment dedicat alergării, organizat în Braşov, începând cu 2021. Acesta cuprinde o cursă anuală de alergare pe şosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, competiţia conţine o multitudine de alte curse destinate amatorilor, dar şi profesioniştilor.

Cursele se desfăşoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeaşi linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcţie de lungimea etapei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici