Românul Emanuel Gyenes porneşte duminică în Dakar Rally, cu statutul de „legendă” a competiţiei

  • Mani Gyenes porneşte în Dakar Rally 2021 având ca obiectiv o clasare pe podium la clasa Malle Moto, al cărei campion en titre este, şi o poziţie în top 30 al clasamentului general.
  • Datorită faptului că a depăşit borna de 10 participări, Mani face parte de acum din categoria „Legendele Dakar Rally”.
216 afișări
Imaginea articolului Românul Emanuel Gyenes porneşte duminică în Dakar Rally, cu statutul de „legendă” a competiţiei

sursă foto: facebook Emanuel Gyenes - Mani

Cea de-a 43-a ediţie a Raliului Dakar se desfăşoară în 2021, pentru a doua oară consecutiv, în Arabia Saudită, având în 2021 la start pe Emanuel Gyenes la moto şi echipajul Claudiu Barbu și Marius Lupu la
auto, clasa SSV.

Dakar Rally 2021 are loc în perioada 3-15 ianuarie, cu un prolog desfăşurat sâmbătă, 2 ianurie, în care, după prezentarea oficială, s-a parcurs un traseu de 11 kilometri, având ca scop stabilirea ordinii de start din prima zi de concurs.

Emanuel (Mani) Gyenes ia startul în această cursă legendară pentru a 11-a oară, prima dată fiind prezent în 2004. Cea mai bună clasare a lui Mani la general a fost locul 14 în 2016, el fiind nevoit şi să abandoneze de două ori (2009 şi 2019). De-a lungul participărilor, Gyenes a câştigat de două ori la clasa „Marathon” (2011şi 2015).

Cel mai bun rezultat a venit însă anul trecut, când Mani a câştigat clasa „Malle Moto Original by Motul”, o categorie dedicată ryderilor care nu beneficiază de asistenţă tehnică.

Datorită faptului că a depăşit borna de 10 participări, Mani face parte de acum din categoria „Legendele Dakar Rally”.

În ciuda accidentului avut în vară şi soldat cu o fractură de picior, sătmăreanul Mani Gyenes a reuşit în cele din urmă să se înscrie şi la startul cursei din acest an, alături de echipa Autonet Motorcycle Team. El s-a înscris din nou la clasa „Malle Moto” şi va concura cu numărul 29.

Înainte de îmbarcarea motocicletei sale pentru transportul din Marsilia în Jeddah, Mani a declarat pentru site-ul Federaţiei Române de Motociclism: „Anul acesta totul s-a desfăşurat altfel din cauza pandemiei, dar şi din cauza accidentului suferit în vară. Am fost convins că nu voi mai putea lua startul nici la Romaniacs şi nici la Dakar. Tot răul a fost spre bine în final, pandemia a forţat mutarea Red Bull Romaniacs în toamnă şi amânarea termenului limită de înscriere pentru Dakar 2021. Pentru că m-am simţit din ce în ce mai bine am decis cu cinci zile înainte de startul Romaniacs să concurez, chiar dacă la o clasă mai slabă. Ulterior
am primit acceptul doctorilor de a mă înscrie la Dakar şi am decis să nu renunţ la acest vis, chiar dacă fractura suferită a fost destul de urâtă şi nu sunt încă refăcut în totalitate”.

Din cauza pandemiei, organizatorii sunt nevoiţi să fie mult mai stricţi anul acesta. Piloţii au efectuat teste PCR de depistare a Covid-19 cu 72 ore înainte de plecarea în Arabia Saudită. Odată ajunşi acolo, sportivii
au stat 48 de ore în carantină, după care au refăcut testele.

Dakar Rally 2021 porneşte pe 3 ianuarie de la ţărmul Mării Roşii, din Jeddah, sportivii urmând să parcurgă un traseu în buclă cu sosire tot la Jeddah, însumând peste 7.600 de kilometri, dintre care peste 4.700 vor fi probe speciale. Conform organizatorilor, traseul este complet diferit faţă de sezonul trecut, cele mai rapide sectoare, în care diferenţa se reduce la puterea brută, fiind reduse ca lungime.

Traseul va fi parcurs în 12 etape, cu o pauză de odihnă sâmbătă, 9 ianuarie. Aventura se va încheia vineri, 15 ianuarie.

Mani Gyenes şi-a stabilit ca obiectiv, la fel ca şi în ediţia trecută, clasarea pe podium la clasa Malle Moto şi în primii 30 la general.

Sătmăreanul concurează în cadrul echipei Autonet Motorcycle Team pe o motocicletă KTM, model 450 Rally Replica.

În prima zi a prologului, Gyenes a parcurs distanţa de 11 kilometri în 7 minute şi 4 secunde şi va porni de pe poziţia 33. La categoria „Malle Moto” s-a clasat pe prima poziţie, cu un timp mai bun cu 16 secunde faţă de al doilea clasat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici