Ronaldo s-a retras după 15 minute jucate în meciul cu România

Atacantul Ronaldo s-a retras din activitate după 15 minute jucate în meciul amical al Braziliei cu România, miercuri, el intrând pe teren în minutul 30 şi fiind înlocuit la pauză când a fost ovaţionat de fanii de pe stadionul Pacambeu din Sao Paulo.

991 afișări
Imaginea articolului Ronaldo s-a retras după 15 minute jucate în meciul cu România

Ronaldo s-a retras după 15 minute jucate în meciul cu România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ronaldo, dublu campion mondial (1994 şi 2002) şi dublu câştigător al Balonului de Aur (1997, 2002), şi-a anunţat retragerea din activitate, la 34 de ani, din cauza unor probleme medicale, el beneficiind de un ultim meci alături de Brazilia într-un amical cu România.

La pauză, el a făcut turul stadionului, a mulţumit fanilor şi a fost aplaudat de componenţii ambelor echipe.

"Îmi închei cariera de fotbalist profesionist. În ultimii doi ani am avut mai multe accidentări, de la un picior la altul, de la un muşchi la altul... Aceste dureri m-au determinat să mă retrag mai devreme din activitate", afirmase Ronaldo cu lacrimi în ochi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul clubului Corinthians din Sao Paulo, în martie.

"Nu mai pot. Voiam să continui, dar nu mai pot. Mă gândesc la o fază, dar nu mai reuşesc să o execut aşa cum aş dori. A venit timpul retragerii", a spus Ronaldo pentru publicaţia Estadao de Sao Paulo. "Trupul nu mă mai ajută. Mintea vrea să continui, dar corpul nu mai poate", spunea el.

Cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale (15 goluri) prevăzuse să se retragă la finalul sezonului, însă accidentările repetate şi eliminarea echipei sale, Corinthians, din Copa Libertadores, l-au obligat să ia mai repede această decizie.

Ronaldo, care a avut trei accidentări grave la genunchi, a câştigat şi de trei ori titlul de cel mai bun jucător FIFA al anului în 1996, 1997 şi 2002.

Atacantul a "explodat" încă din adolescenţă, marcând 58 de goluri în 60 de meciuri pentru Cruzeiro Belo Horizonte. La doar 17 ani, el a plecat în Europa, la PSV Eindhoven. Deşi nu intră în joc, el face parte din lotul Braziliei campioană mondială în 1994.

Apoi ajunge la FC Barcelona şi realizează un sezon de excepţie (1996-1997) - 48 de goluri în 51 de meciuri, Cupa Cupelor şi un prim Balon de Aur.

Rapid, tehnic şi puternic, el devine arma letală a Braziliei (62 goluri în 97 de selecţii), dar suferă de convulsii înainte de finala Cupei Mondiale din 1998 şi nu joacă meciul cu Franţa (0-3).

Acesta este începutul problemelor fizice, cu două operaţii la genunchi, în 1999 şi 2000. Totuşi, revine la cel mai bun nivel şi oferă Braziliei un al cincilea titlu mondial în 2002, marcâd opt goluri, din care două în finală.

Trece de la Inter Milano la Real Madrid, în epoca "Galacticilor" cu Zidane, Figo, Beckham şi câştigă două titluri de campion al Spaniei.

Cariera lui este însă pe o pantă descendentă şi nu mai este convocat în naţională după eşecul din sferturile de finală la CM-2006 în faţa Franţei.

Criticat în dese rânduri pentru problemele de greutate, în 2007 semnează cu AC Milan, iar apoi revine în Brazilia, la finalul 2008, după o a treia accidentare la genunchi, care îl ţine departe de teren timp de 14 ani.

Câştigă cu echipa Corinthians Cupa Brazilia şi campionatul Sao Paulo în 2009, dar nu revine în naţională.

În 2010, el a devenit tată pentru a treia oară, când se naşte Maria Alice. El mai are doi copii, Ronald, în vârstă de 11 ani, şi Maria Sofia, de 2 ani. În decembrie, Ronaldo a efectuat un test ADN pentru a determina dacă este tatăl unui alt băieţel, de cinci ani, Alex.

După retragerea sportivă, Ronaldo a prevăzut să rămână legat de Corinthians, urmând să devină ambasador al clubului.

(Material realizat de Luminiţa Turcu, luminita.turcu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici