Sandu spune că nu are obligaţia să îi comunice lui Piţurcă numirea lui Iordănescu ca director tehnic

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu i-a comunicat lui Victor Piţurcă numirea lui Anghel Iordănescu în funcţia de director tehnic, precizând că nu are obligaţia să facă acest lucru.

62 afișări
Imaginea articolului Sandu spune că nu are obligaţia să îi comunice lui Piţurcă numirea lui Iordănescu ca director tehnic

Victor Piturca (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

"Nu i-am comunicat lui Piţurcă. Nu am nicio obligaţie să îi comunic cuiva propunerea lui Iordănescu pe care am făcut-o eu în Comitetul Executiv. Iordănescu şi cu echipa tehnică, unde este inclus şi antrenorul echipei naţionale şi cei de la juniori şi Under 21, supraveghează tot ce înseamnă fotbalul românesc din punct de vedere tehnic. Nu am vorbit cu Victor Piţurcă după meciul cu Grecia. Mi-a dat raportul şi eu l-am prezentat în Comitetul Executiv. Are 30 de pagini. Eu îl pot pune la dispoziţia presei. Dar o să îl întreb mai întâi pe el dacă e de acord", a spus oficialul FRF.

El a explicat că nu a vorbit cu Victor Piţurcă după barajul cu Grecia pentru că a vrut să îl lase să "îşi lingă rănile". "L-am lăsat şi pe el (n.r. - Victor Piţurcă) să stea să îşi lingă rănile. Nu i-a căzut bine (n.r. - ratarea calificării). Acum, după o lună, îl critic, pentru că în meciul de la Atena trebuia să alcătuiască o altă echipă. Eu i-am şi spus atunci, când ai un Pantilimon la City, un Maxim la Stuttgart trebuie să îi bagi şi dacă nu intră în planurile tale tactice", a precizat preşedintele.

Mircea Sandu afirmă că nu a discutat cu Gheorghe Popescu despre viitorul lui Victor Piţurcă în funcţia de selecţioner, dar speră ca tehnicianul să îşi continue mandatul şi după alegerile la preşedinţia FRF din 5 martie 2014. "La ora actuală echipa naţională are antrenor, are un obiectiv. Dacă cei care vor conduce federaţia vor avea alte propuneri, inclusiv directorul tehnic, este o problemă pe care o vor propune dezbaterii în Comitetul Executiv. Eu sper ca Piţurcă să rămână şi după alegerile din 5 martie", a adăugat el.

Şeful federaţiei este de părere că directorul tehnic Anghel Iordănescu ar trebui să facă parte din Comitetul Executiv, lucru care poate fi realizat de viitoarea conducere a FRF prin modificarea statutului. "Părerea mea e că Iordănescu va trebui, cei care vor conduce federaţia din martie încolo, când se vor face modificările de statut, directorul tehnic trebuie să facă parte (n.r. - din Comitetul Executiv al FRF). Celor care nu ştiu, le spun eu că Ordonanţa 26 prevede un anumit procentaj. I-am auzit pe unii că vor să vină şi cu Dinu, şi cu Iordănescu, şi cu Angelo Niculescu, şi cu Ienei... spuneţi-i şi ăluia mai mare aşa, care a fost trecător prin fotbal (n.r. - Marian Iancu), că poate fi înlocuit unul: primul vicepreşedinte - ceea ce este exclus după părerea mea - reprezentantul arbitrilor - pe care FIFA te obligă să îi ai în Comitetul Executiv - reprezentantul sindicatuliu jucătorilor - care e singurul care poate fi înlocuit prin statut cu directorul tehnic al federaţiei. Să vedem, depinde dacă vor cei care vor conduce în continuare fotbalul. Deşi trebuie îi să fiu recunoscător domnului Doru Costin şi chiar domnului Hulubei (n.r. - reprezentanţi ai AFAN), amândoi sunt oameni pregătiţi, care vin cu probleme punctuale în Comitetul Executiv. Dar cred că directorul tehnic este o persoană mult mai importantă decât multe dintre cele prevăzute în actualul statut. Oricum, directorul tehnic nu se va implica în selecţie, numai principiile", a spus oficialul FRF.

În opinia lui Mircea Sandu, conducerea tehnică a primei reprezentative trebuie să găsească înlocuitori pentru o parte dintre jucătorii de peste 30 de ani. În acelaşi timp însă, afirmă că Ştefan Radu şi Cristian Săpunaru, jucători care au renunţat la echipa naţională, nu mai trebuie convocaţi. "Deşi şi-au făcut datoria cu brio, Lobonţ, Marius Niculae, Daniel Niculae, Cociş, poate Raţ, poate Goian... pentru ei trebuie găsite soluţii pentru că 2016 nu e departe, iar ei au peste 30 de ani. Dacă vrem o echipă de viitor. Trebuie căutat printre copiii ăştia, Stanciu, Stoian, Iancu şi aşa mai departe. Cei care au renunţat la echipa naţională nu mai trebuie chemaţi. Păi Săpunaru era convocat şi a zis că are concediul planificat. Când e tricoul ăla pe tine, e al României, dar te gândeşti şi cine a jucat în tricoul ăla. Dacă eşti fotbalist. Iar dacă Radu Ştefan a jucat două meciuri şi după aia nu a mai vrut să mai vină la naţională, ce să îi faci? Nu se face dragoste chiar aşa siluit, cu sila adică, nu siluit", a menţionat Sandu.

Aceasta a adăugat că Lucian Sânmărtean nu reprezintă o soluţie pentru echipa naţională. "Sânmărtean e un jucător bun din două în două meciuri. Eu respect jucătorii de fotbal, dar las selecţionerul să-şi facă selecţia. Poate că pentru un meci la un moment dat ar fi bun. Dar noi nu putem duce două meciuri consecutive pentru că nu avem bancă. Păi schimbă-l pe Marica. Dar cu cine? Îl respect pe Marica, dar în dubla cu Grecia nu ne-a ajutat. Torje, foarte puţin. Ei sunt jucători de la care aveam pretenţii", a explicat preşedintele.

De asemenea, Sandu susţine că Adrian Mutu are o vârstă şi nu mai poate ajuta prima reprezentativă. "Mutu nu cred. Uitaţi-vă la situaţia lui de acum de la Ajaccio. Pentru el e bine dacă mai poate să joace un an, un an şi ceva, să-şi încheie cariera, să-şi pregătească viitorul. În sensul dacă rămâne în fotbal, intră în business mai adânc. Adi însă şi-a îndeplinit datoria faţă de echipa naţională", a afirmat oficialul FRF.

Dintre jucătorii străini care pot reprezenta soluţii pentru prima reprezentativă, Sandu i-a nominalizat pe Eric şi Fatai, despre ultimul anunţând că are deja cetăţenia română. "Eric e un jucător foarte bun, dar vorbeşte mult. E adevărat însă că şi joacă. Nu ştiu dacă e gras sau nu, dar are calităţi foarte bune. E şi simpatic. Despre Fatai am înţeles că cetăţenia e luată de la minister. Dacă îl selecţionează, poate fi o soluţie. Sunt câţiva jucători interesanţi în Liga I. Dar aş prefera ca oficialii de la cluburi să revină la sentimente mai bune faţă de copiii noştri", a precizat Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici