Scrisoare deschisă de la foste campioane olimpice: Ne-a unit pâine ruptă în dumicaţi mici

Campioanele olimpice de la Atena, în 2004, în proba de canotaj 8+ au trimis o scrisoare deschisă actualului echipaj al României, care riscă să rateze calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.

2614 afişări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă de la foste campioane olimpice: Ne-a unit pâine ruptă în dumicaţi mici

Scrisoare deschisă de la foste campioane olimpice: Ne-a unit pâine ruptă în dumicaţi mici

Absenţa de la competiţia care se va desfăşura în luna august ar fi prima de la introducerea probelor feminine de canotaj în programul Jocurilor Olimpice, în 1976. În proba de 8+, România a câştigat trei medalii de aur la Atlanta (1996), Sydney (2000) şi Atena (2004). România mai are încă o şansă de calificare, la regata de la Lucerna, programată la începutul lunii mai, unde vor fi disponibile două locuri. Prin mesajul lor, fostele canotoare doresc să le încurajeze şi să le responsabilizeze pe actualele componente ale echipei.

Iată conţinutul integral al scrisorii deschise, publicată de Prosport:

"Mesaj pentru componentele lotului olimpic de canotaj,

Mai sunt trei luni până la Regata internaţională de la Lucerna, unde se vor stabili ultimele echipaje calificate la Jocurile Olimpice de la Rio. Trei luni în care gândurile voastre trebuie să fie contopite cu un scop unic: calificarea bărcii de 8+1 la competiţia supremă, de unde nu a lipsit în ultimii 40 de ani. Începând cu 1976, de la introducerea probelor feminine de canotaj în programul olimpic, România a fost o prezenţă constantă în această probă, cu 10 participări şi opt medalii cucerite, dintre care trei de aur. Nu degeaba ocupăm primele locuri în clasamentele FISA.

Aveţi datoria de onoare de a păstra această tradiţie. Şi noi am pornit de jos şi tocmai de aceea credem că puteţi repeta reţeta noastră de succes, dacă veţi fi o echipă în sensul adevărat al cuvântului. Pe noi ne-au unit miile de ore petrecute în barcă, având ca unică privelişte spatele colegei din faţă. Ne-au unit durerea şi palmele crăpate, vocea biciuitoare a Elenei Nuţi Georgescu, glumele şi poreclele pe care ni le-am împărţit în cantonament, fără să depăşim niciodată bariera lipsei de respect.

Ne-au unit micile secrete, pâinea ruptă în dumicaţi mici, să ne ajungă tuturor, petrecerile din weekend, dar mai ales faptul că niciuna nu a încercat să fure startul. Nu ne-am lucrat pe la spate, iar fiecare şi-a ştiut locul în barcă. Au fost colege care au încercat să rupă unitatea grupului, din dorinţa de a culege merite individuale dintr-o muncă de echipă. Din când în când mai apărea câte o fată care se gândea să renunţe, să fugă înainte de competiţiile importante, sau pur şi simplu să încerce să ia locul alteia. Dar, noi, celelalte, le-am ajutat, le-am îndreptat pe calea cea mai bună şi le-am iertat. Pentru că ne unesc medaliile, boala profesională a canotajului românesc (nu durerile de spate, ci câştigarea de noi titluri olimpice), poveştile noastre de succes.

Vă scriem ca de la foste campioane la viitoare campioane. Avem încredere în voi şi vă rugăm să ţineţi aprinsă flacăra canotajului. Aveţi în stafful tehnic exemple vii ale succesului, Veronica Cochela şi Doina Ignat. Doina a fost strocul bărcii noastre şi poate să vă transmită cel mai bine emoţiile, sentimentele de bucurie trăite pe podiumul olimpic, dar şi drumul care trebuie urmat. Ascultaţi-le şi veţi reuşi! Fiţi o echipă, credeţi în voi, susţineţi-vă una pe cealaltă, şi când vă e bine, şi când vă e greu, pentru că, de cele mai multe ori, în performanţă trebuie să vă fie greu în antrenament pentru a vă fi mai uşor în concurs. Iar, dacă vreodată veţi avea nemulţumiri între voi, spălaţi-vă rufele în casă, în cea mai retrasă cameră. Nu le spălaţi în public, pentru că altfel maculaţi întreaga voastră carieră, indiferent cât de strălucitoare o consideraţi a fi.

Fiţi un exemplu şi predaţi mai departe, generaţiilor viitoare, lecţia de viaţă a campionului. Trebuie să fiţi la Rio, cu orice preţ!

Semnează,
Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Viorica Chermeş (Susanu), Veronica Cochela, Ioana Rotaru, Rodica Şerban, Aurica Bărăscu, Elena Georgescu, Elisabeta Lipă"

La Jocurile Olimpice de la Rio, în proba de 8+ sunt alocate 7 locuri, dintre care primele 5 au fost ocupate în urma poziţiilor ocupate la Campionatul Mondial din 2015. SUA, Noua Zeelandă, Canada, Marea Britanie şi Rusia sunt deja calificate. Ultimele două locuri vor fi ocupate la Regata de la Lucerna.

În acest moment, România este calificată la Jocurile Olimpice, disciplina canotaj, în probele de două rame fără cârmaci (feminin şi masculin) şi patru rame fără cârmaci (masculin).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici