Şeful FIFA salută accesul femeilor pe un stadion din Iran ca pe un semn de progres

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, consideră că politica de discuţii purtate de organismul mondial al fotbalului cu Iranul în ceea ce priveşte tratamentul femeilor în fotbal dă roade, după ce unele dintre ele au fost lăsate să intre joi la derby-ul de la Teheran dintre Persepolis şi Esteghlal.

110 afișări
Imaginea articolului Şeful FIFA salută accesul femeilor pe un stadion din Iran ca pe un semn de progres

Şeful FIFA salută accesul femeilor pe un stadion din Iran ca pe un semn de progres

Campania pentru drepturile femeilor Open Stadiums şi un alt grup de foşti atleţi iranieni au cerut anul trecut FIFA să interzică Iranului participarea la Cupa Mondială din cauza excluderii continue a femeilor de la meciurile de fotbal.

Infantino a preferat în schimb o politică de angajament personal cu republica islamică şi a salutat vestea că femeilor li s-a permis accesul la meciul de joi din Iran Pro League ca pe un semn al succesului său.

"În septembrie, am avut plăcerea de a mă întâlni cu preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, la New York, unde am discutat despre dezvoltarea fotbalului feminin în ţară şi despre progresele înregistrate în ceea ce priveşte prezenţa femeilor pe stadioanele de fotbal", a spus el într-o declaraţie publicată pe reţelele de socializare, citată de Reuters.

"Prin urmare, am aflat cu mare bucurie că aproximativ 3.000 de femei au asistat astăzi (n.r. joi) la derby-ul de la Teheran dintre Persepolis FC şi Esteghlal FC.

"Mulţumită dialogului continuu dintre FIFA şi Federaţia de Fotbal din Republica Islamică Iran, se fac progrese."

Sub presiunea lui Infantino, un mic grup de suporteri de sex feminin a primit acces la meciul de acasă al lui Persepolis din finala Ligii Campionilor Asiei din 2018 de la Teheran.

De atunci, progresele au fost minime, fanilor de sex feminin fiindu-le interzis accesul la meciul de calificare la Cupa Mondială al Iranului împotriva Libanului de la Mashhad din martie 2022, după care a apărut o înregistrare video în care suporterii de sex feminin erau stropiţi cu gaze lacri,ogene în afara stadionului.

Apelurile de interzicere a participării Iranului la Cupa Mondială au venit pe fondul protestelor în masă din întreaga ţară în urma morţii lui Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru moralitate pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic.

Infantino a declarat că va călători în Iran în viitorul apropiat şi se va întâlni din nou cu preşedintele Raisi "pentru a discuta în continuare chestiuni legate de fotbal".

"Iranul este o forţă semnificativă în fotbalul asiatic şi este important să continuăm să cultivăm relaţia de lucru pozitivă şi fructuoasă pe care am construit-o", a adăugat elveţianul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici