Semenya îşi va păstra medalia de aur indiferent de rezultatul testului de sex

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), Nick Davies, a declarat că "din punct de vedere legal ar fi foarte dificil" să i se retragă medalia de aur în proba de 800 de metri la CM sportivei Caster Semenya, chiar dacă se stabileşte că este hermafrodită.

22 afișări
Imaginea articolului Semenya îşi va păstra medalia de aur indiferent de rezultatul testului de sex

Semenya îşi va păstra medalia de aur indiferent de rezultatul testului de sex (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Semenya Caster

Potrivit BBC, rezultatul testelor efectuate de IAAF în cazul Semenya vor fi anunţase peste două săptămâni, însă sportiva îşi va putea păstra medalia de aur.

IAAF susţine că i-a cerut lui Semenya să facă un test înainte de Campionatele Mondiale de la Berlin, deoarece exista teama că nu va putea alerga în proba feminină. În urma rezultatelor testelor iniţiale, IAAF a cerut Africii de Sud să retragă sportiva din lotul pentru CM. Oficialii federaţiei sud-africane au refuzat, susţinând că este sigur femeie şi bazându-se în acest sens şi pe sprijinul familiei.

După CM, presa engleză a scris că analizele efectuate în cazul sud-africanei Caster Semenya, înainte de Campionatele Mondiale de la Berlin, arată că sportiva are un nivel al testosteronului (hormonul masculin) de trei ori mai mare decât este normal în cazul unei femei.

Caster Semenya s-a impus în proba de 800 metri de la Campionatele Mondiale de Atletism de la Berlin, cu un minut, 55 de secunde şi 45 de sutimi, egalând cea mai bună performanţă mondială în 2009. Semenya le-a devansat pe kenyanca Janeth Jepkosgei, deţinătoarea titlului, şi pe britanica Jennifer Meadows (1:57.90 şi 1:57.93).

Semenya a afirmat, într-un interviu acordat revistei You, din Africa de Sud, că priveşte toată această problemă ca pe o "glumă" şi că este "mândră de felul cum arată".

"Văd totul ca pe o glumă, nu mă deranjează. Dumnezeu m-a făcut aşa şi eu mă accept aşa cum sunt. Sunt cum sunt şi sunt mândră de mine", a declarat Semenya. Sportiva a pozat pentru revista You în rochie neagră şi purtând pantofi cu toc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici