Sorana Cîrstea s-a retras din echipa României de Fed Cup. Explicaţia sportivei/ Reacţia lui Ciprian Porumb, fost căpitan-nejucător al echipei

Dream-team-ul României se destramă, înainte de atacarea celui mai important obiectiv: câştigarea Fed Cup, competiţia pe naţiuni din tenisul feminin.

2023 afișări
Imaginea articolului Sorana Cîrstea s-a retras din echipa României de Fed Cup. Explicaţia sportivei/ Reacţia lui Ciprian Porumb, fost căpitan-nejucător al echipei

Sorana Cîrstea s-a retras din echipa României de Fed Cup

Aflată pentru doar a doua orară în Grupa Mondială, de la introducerea actualului format competiţional, România va trebui să înfrunte Cehia, la începutul lui 2019, dar şi următoarele partide, fără una dintre cele mai bune reprezentante ale sale. Jucătoarea care a adus două puncte decisive pentru calificărea României în Grupa Mondială Fed Cup, încheind partida din barajul din 2014 cu Serbia după patru meciuri, şi-a anunţat, luni, retragerea din echipa condusă de Florin Segărceanu. Sorana Cîrstea le-a transmis fanilor un mesaj pe contul oficial de Facebook prin care îşi explică decizia.

"După 12 ani de jucat pentru România, a venit momentul să îmi anunţ oficial retragerea din echipa naţională de Fed Cup. La 16 ani şi 14 zile am jucat primul meci, fiind şi astăzi cea mai tânără debutantă din istoria ţării noastre! Am reprezentat cu mândrie şi onoare tricolorul de fiecare dată când am avut ocazia! Simt că mi-am făcut datoria şi acum este momentul să predau ştafeta noii generaţii!", a transmis Sorana Cîrstea.

Jucătoarea din Târgovişte a completat: "Aş vrea să mulţumesc cu această ocazie colegelor de echipă, federaţiei, căpitanilor, antrenorilor şi celor care au pus umărul la succesul nostru! Dar mai ales românilor care m-au susţinut atât de frumos de-a lungul anilor!"

Sorana Cîrstea este, în acest moment, a cincea jucătoare a României în clasamentul WTA. În vârstă de 28 de ani, Cîrstea a fost convocată în echipă de 19 ori, adunând participări în 7 ani, începând cu 2006 şi până în 2018, an în care a jucat o partidă la simplu, contra Canadei, câştigată cu dublu 6-2 şi a mai fost folosită la dublu, alături de Mihaela Buzărnescu, împotriva Elveţiei.

Reacţia lui Ciprian Porumb, după ce Sorana Cîrstea şi-a anunţat retragerea din naţionala de Fed Cup

Sorana Cîrstea a făcut anunţul zilei în tenisul românesc, comunicându-şi decizia de a se retrage din echipa de Fed Cup a României, la vârsta de 28 de ani, după 12 ani de la debutul său în competiţia pe naţiuni din tenisul feminin, la 16 ani şi 14 zile.

"Oare de ce? Depinde ce motive are. Şocant poate fi pentru noi, pentru ea nu. Sper că este o decizie de moment. Motivele ei trebuie respectate", spune Ciprian Porumb pentru ProSport.

Fostul căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis a României a analizat situaţia generală, căutând să explice decizia Soranei Cîrstea, cea care, cu două victorii la simplu în faţa Serbiei, în aprilie 2014, contribuia decisiv la o primă calificare a echipei tricolore în Grupa Mondială. "Fed Cup reprezintă o încărcătură mare pentru fiecare jucătoare. Depinde cum îţi faci programul pentru turneele individuale. Aici există o problemă, pentru că Fed Cup - pe lângă faptul că este o competiţie frumoasă, încurcă puţin programul jucătoarelor. Sper că este o decizie temporară şi, după un an, să revină, dacă în anul 2019 vrea să facă o pauză din Cupa Federaţiei. Sper ca în 2019 să joace mult mai bine decât în 2018, în 2020 la fel şi atiunci poate va reveni asupra asupra deciziei. Poate fi o decizie tactică, pentru că îşi doreşte în 2019 să joace mai multe turnee de simplu pentru a urca din nou în clasament. Aşa o văd eu", a mai spus Ciprian Porumb.

Bazându-se pe o echipă solidă, cu jucătoare de valoare care pot fi integrate în diferite formule de start, România şi-a fixat ca obiectiv la începutul lui 2018 disputarea unei finale Fed Cup, cu Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Mihaela Buzărnescu, Ana Bogdan, Monica Niculescu şi Raluca Olaru.

România va înfrunta Cehia în următoarea partidă Fed Cup, în weekendul 9-10 februarie 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici