Spania, exclusă de la Cupa Mondială de Rugby din 2023. România îi va lua locul

Spania a fost descalificată de la Cupa Mondială de rugby de anul viitor din Franţa, după ce a aliniat un jucător neeligibil în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021-22, au anunţat joi federaţia spaniolă (FER) şi World Rugby.

673 afișări
Imaginea articolului Spania, exclusă de la Cupa Mondială de Rugby din 2023. România îi va lua locul

Spania, exclusă de la Cupa Mondială de Rugby din 2023. România îi va lua locul

Descalificarea Spaniei înseamnă că România se califică automat, iar Portugalia merge la baraj pentru un loc la turneu.

Spania îşi asigurase un loc la Cupa Mondială pentru prima dată din 1999 încoace, cu o victorie cu 33-28 în faţa Portugaliei în martie, terminând pe locul al doilea în Rugby Europe Championship.

Era pentru a doua oară când se califica la Cupa Mondială, dar World Rugby, organismul care guvernează acest sport, a lansat o anchetă după o plângere depusă de România, care a ratat calificarea automată după ce a terminat imediat după Spania.

Potrivit unei surse apropiate FER, ancheta a constatat că data intrării în Spania de pe paşaportul lui Gavin van den Berg, care este de origine sud-africană, a fost falsificată pentru a respecta cerinţele de eligibilitate.

Ulterior, joi, FER a declarat, după o întâlnire cu directorul general al Consiliului Naţional al Sportului din Spania (CSD), Albert Soler, că va depune vineri o plângere la Parchetul General pentru a solicita o anchetă privind o „presupusă falsificare a paşaportului", adăugând că Alcobendas Rugby face obiectul unei anchete.

Alcobendas a declarat pentru Reuters că „toţi cei responsabili au părăsit clubul", inclusiv „membri ai personalului şi un jucător".

Cu toate acestea, clubul a adăugat că jucătorul care a plecat nu este Van den Berg, care „a părăsit nepedepsit audierea World Rugby".

Alcobendas a mai spus că se aşteaptă să facă o declaraţie după o conferinţă de presă programată de FER şi CSD pentru vineri.

FER a amânat şi finala Cupei Spaniei dintre El Salvador şi Alcobendas, care trebuia să se joace duminică pe stadionul La Cartuja din Sevilla.

„O procedură disciplinară extraordinară a fost iniţiată împotriva clubului de rugby Alcobendas din momentul în care s-a aflat că a existat o posibilă modificare a unui document oficial care îi acorda statutul de eligibilitate lui Gavin van den Berg, precum şi a celor presupuşi responsabili", a precizat FER într-un comunicat.

Potrivit federaţiei, Alcobendas ar putea fi retrogradată, iar toate părţile implicate în presupusa falsificare ar putea fi acuzate penal.

World Rugby a amendat Spania cu 25.000 de lire sterline (31.080 de dolari) şi i-a retras cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg, ceea ce a dus la ratarea calificării.

„Federaţia spaniolă de rugby (FER) continuă procedura disciplinară extraordinară iniţiată la momentul respectiv şi va convoca în scurt timp o conferinţă de presă pentru a oferi toate explicaţiile care se impun", a precizat FER într-un comunicat.

Este pentru a doua oară când Spaniei i se refuză un loc la Cupa Mondială pentru că a aliniat jucători neeligibili. Înaintea turneului din 2019, a fost sancţionată alături de România şi Belgia pentru că a folosit în mod repetat jucători neeligibili în calificări.

Atunci, Spania i-a folosit pe Mathieu Belie şi Bastien Fuster, care jucaseră amândoi pentru Franţa Under-20, în opt meciuri de calificare, ceea ce a dus la o deducere de 40 de puncte şi o amendă de 50.000 de lire sterline cu suspendare.

Din partea României, Federaţia Română de Rugby a comunicat că „a luat act de comunicatul oficial al World Rugby referitor la sancţiunile primite de Spania drept consecinţă a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate (sportivul sud-african Gavin van den Berg).”

„Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunţată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franţa 2023. Salutăm decizia Comisiei Independente şi putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi veşti vom coopera cu toate părţile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani şi către media în cel mai scurt timp”, a declarat preşedintele FRR, Alin Petrache.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici