Malmö Open este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilităţi din Europa.
Primul Malmö Open a avut loc în 1977, tenisul de masă fiind singurul sport reprezentat atunci, cu doar 25 de competitori. Nimeni nu avea idee ce influenţă urma să aibă acest eveniment pentru para-sportul din Suedia, Europa şi finalmente întreaga lume. În 2016, de exemplu, au participat 2518 concurenţi de pe tot mapamondul care s-au întrecut în 18 competiţii sportive diferite.
Anul acesta, sunt aşteptaţi peste 1000 de sportivi cu dizabilităţi reprezentând 23 de naţiuni şi peste 100 de cluburi sportive, care se vor bate pentru trofeele unor discipline precum bowling, biliard, fotbal, înot, tenis de masă, tenis de câmp, baschet sau rugby.
Atât Malmö Open European Wheelchair Masters 2023, cât şi Malmö Open 8-Ball Challenge 2023 se vor juca în sistem de dublă eliminare până în semifinale, şi se vor desfăşura la Royal Pool Hall şi Baltiska Hallen.
Ioan Tudose a început să joace biliard în scaun rulant în 2007, la doi ani după ce viaţa lui s-a schimbat radical în urma unui accident de muncă, care i-a cauzat un traumatism vertebro-medular. A reintrat în contact cu sportul începând să joace baschet în scaun cu rotile, şi a continuat cu alte discipline precum biliard, snooker, carambol, hand-bike, baschet, tenis de câmp, tir cu arcul.
Palmares: locul 1 la Competiţia Naţională de Biliard în Scaun Rulant 2022, locul 3 – Atletism 2019 (Bucharest Marathon), locul 2 – Atletism 2018 (Bucharest Marathon), locul 1 – Atletism 2017 (OMV Bucharest Half Marathon), locul 1 – 2016 (Bucharest Marathon), locul 3 – 2015 (Bucharest Half Maraton), certificate de anduranţă omologate 50/100/150/250 km Gran Fondo România.
„Oamenii care sunt în scaune rulante, ca şi mine, ar trebui mai întâi să iasă mai mult pe stradă. Să nu se mulţumească să stea în casă pentru că e o bordură în plus în drumul lor. Suntem 80.000 în Bucureşti, în toată România 850.000, şi parte din vina noastră e că nu prea ieşim. Ieşi pe stradă o zi întreagă şi să-mi spui câte persoane cu dizabilităţi vezi! Sportul ajută enorm mentalul. Contează să fii tu la fel de puternic în fiecare zi… şi succesul vine, dacă îţi doreşti succes. Succesul este: Eu pot. Eu mă descurc. Eu vreau şi reuşesc. La hand-bike, de exemplu, eu pot să demonstrez că sunt oameni de vârsta mea, adică de 50 de ani, în stare să meargă zeci de km (eu plec şi câte 300), fără să se oprească. Şi altfel e România văzută la 20 de km/oră, nu la 100 km/oră, cum o vezi cu maşina! E o bucurie nesperată pentru mine să particip la Malmö Open şi sper să mă ridic la înălţimea aşteptărilor!”, spune Ioan Tudose.
„Este un eveniment istoric pentru România. Sportivii români cu dizabilităţi au mare nevoie de suport pentru a se antrena. Acum ne bucurăm de rezultatele perseverenţei lui Ioan Tudose şi ale reprezentanţilor clubului care-l sprijină. Îi felicit şi abia aştept să aflu veşti din timpul probelor! Faptul că Ioan Tudose s-a calificat la Malmö Open vine în urma multor ani de practică a sportului în scaun rulant. Sunt convinsă că se va clasa printre cei mai buni!”, a declarat Daniela Tontsch, preşedinta Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România.