Suporterii Rapidului au avut cele mai multe dosare pentru începerea urmării penale în 2010/2011

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a prezentat, într-un comunicat, statistica infracţiunilor comise în Bucureşti în sezonul 2010/2011 al Ligii I, cele mai multe dosare cu acte premergătoare începerii urmării penale fiind pentru fanii echipelor Rapid, Dinamo, respectiv Steaua.

88 afișări
Imaginea articolului Suporterii Rapidului au avut cele mai multe dosare pentru începerea urmării penale în 2010/2011

Suporterii Rapidului au avut cele mai multe dosare pentru începerea urmării penale în 2010/2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit comunicatului citat, în ceea ce priveşte meciurile disputate în Liga I, Liga a II-a şi Liga a III-a în Bucureşti, în sezonul 2010/2011, "au fost întocmite 100 de dosare cu acte care premerg începerii urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii a 100 de fapte ce constituie infracţiuni, fiind identificaţi 100 de făptuitori, în majoritatea cazurilor pentru deţinerea sau folosirea obiectelor pe bază de amestecuri pirotehnice, portul ilegal de arme albe, încălcarea măsurii de interzicere a accesului la jocurile sportive, loviri sau alte violenţe, distrugeri, dar şi pentru fapte cum ar fi deţinere de droguri pentru consum".

Suporterii rapidişti au avut 41 de asemenea dosare, fanii dinamovişti au avut 29 de dosare, iar cei stelişti 28. Un dosar a fost întocmit pentru un suporter al echipei Sportul Studenţesc şi un dosar pe numele unui susţinător al formaţiei Juventus Bucureşti (pentru lovirea unui oficial în incinta arenei sportive).

De asemenea, au fost aplicate 479 de sancţiuni contravenţionale, pentru adresarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare la adresa oficialilor, spectatorilor sau forţelor de ordine, consumul de băuturi alcoolice în incinta sau în zona apropiată a stadionului, încercarea de pătrundere în incinta arenei sportive fără documente de acces, cu documente aparţinând altor persoane, provocarea de scandal, nerespectarea măsurilor de ordine impuse de organizator, neadoptarea măsurilor legale în scopul prevenirii producerii unor incidente, nerespectarea obligaţiilor de către organizator sau personalul societăţilor de securitate.

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate fanilor echipei Steaua Bucureşti (358). Suporterii rapidişti au primit 73 de sancţiuni, cei dinamovişti 41, patru sancţiuni au fost pe numele unor fani ai formaţiei Sportul Studenţesc, iar trei pentru susţinători ai echipei Juventus Bucureşti.

Potrivit comunicatului citat, Jandarmeria Bucureşti a întocmit 12 dosare cu acte premergătoare începerii urmării penale la meciurile disputate în Bucureşti în Cupa României - Timişoreana. Astfel, suporterii Stelei au avut 6 asemenea dosare (3 pentru încălcarea interdicţiei de a participa la anumite jocuri sportive, 1 pentru folosirea de materiale pirotehnice, 1 pentru fals privind identitatea şi 1 pentru împiedicarea forţelor de ordine în aplicarea măsurilor specifice), susţinătorii echipei Dinamo au avut 3 dosare (2 dosare pentru încălcarea interdicţiei de a participa la anumite jocuri sportive, 1 pentru folosirea de materiale pirotehnice), iar cei de la Rapid Bucureşti 3 dosare (2 pentru folosirea de materiale pirotehnice, 1 pentru deţinerea şi consumul de substanţe interzise).

Tot în Cupa României, au fost aplicate 335 sancţiuni contravenţionale în valoare de 143.800 lei, 317 astfel de sancţiuni fiind aplicate suporterilor echipei Steaua în urma incidentelor ce au avut loc cu ocazia partidei cu Rapid, disputată pe stadionul "Valentin Stănescu", în data de 11 noiembrie 2010.

În ceea ce priveşte meciurile din competiţiile internaţionale ce au avut loc în Bucureşti, au fost întocmite 12 dosare cu acte premergătoare începerii urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii a 12 fapte ce constituie infracţiuni, fiind identificaţi 12 făptuitori pentru folosirea de materiale pirotehnice în incinta stadionului, încălcarea interdicţiei de a participa la anumite jocuri sportive pentru o perioadă de timp, furt calificat şi port ilegal de arme albe. Dintre acestea, nouă dosare au fost pentru fani ai echipei Steaua Bucureşti (7 dosare pentru folosirea de materiale pirotehnice, 1 dosar pentru încălcarea interdicţiei de a participa la anumite jocuri sportive, 1 dosar pentru furt calificat), şi trei pentru cei de la Dinamo (1 dosar pentru folosirea de materiale pirotehnice, 1 dosar pentru port ilegal de arme albe, 1 dosar pentru încălcarea interdicţiei de a participa la anumite jocuri sportive).

Din punct de vedere contravenţional, la competiţiile internaţionale găzduite de Capitală au fost aplicate 48 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 22.240 de lei.

În urma constatării faptelor de natură penală sau contravenţională, la competiţiile interne şi internaţionale au fost aplicate 340 de măsuri complementare de interzicere a accesului la competiţii şi jocuri sportive pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 2 ani.

Jandarmeria Capitalei a sancţionat, în sezonul competiţional 2010/2011, atât cluburile organizatoare cât şi societăţile private de securitate, pentru neîndeplinirea obligaţiilor ce le revin conform prevederilor articolului 10, aliniatul 2, litera b din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport. Cluburile sancţionate au fost: Rapid Bucureşti - 4 sancţiuni în valoare de 50.000 de lei / societatea privată de securitate - un avertisment scris şi o sancţiune în valoare de 500 de lei; Steaua Bucureşti - 4 sancţiuni în valoare de 25.000 de lei / societatea privată de securitate - o sancţiune în valoare de 500 de lei; Dinamo Bucureşti - 2 sancţiuni în valoare de 20.000 de lei / societatea privată de securitate - un avertisment scris; şi Juventus Bucureşti - societatea privată de securitate - o sancţiune în valoare de 500 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici