Tadici: Din cauza suspendării, Amariei este a treia pierdere pentru naţională

Antrenorul naţionalei de handbal feminin a României, Gheorghe Tadici, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, la finalul şedinţei Comisiei Tehnice a forului naţional, că jucătoarea Carmen Amariei Lungu este a treia pierdere pentru reprezentativă, după Vărzaru şi Elisei-Ardean.

2 afișări
Imaginea articolului Tadici: Din cauza suspendării, Amariei este a treia pierdere pentru naţională

Tadici: Din cauza suspendării, Amariei este a treia pierdere pentru naţională

"În cadrul Comisiei Tehnice, preşedintele FR Handbal Cristian Gaţu a prezentat situaţia care a dus la suspendarea jucătoarei, reamintind că nu federaţia a dictat suspendarea, ci doar conform regulamentului a validat-o pe cea dictată de club şi ratificată de Comisia de Disciplină. Preşedintele Gaţu a recomandat încă o încercare de înţelegere amiabilă între clubul «U» Jolidon şi jucătoarea Carmen Amariei Lungu, dar în ce ne priveşte la echipa naţională, în acest moment, nu pot spune decât că handbalista este a treia pierdere pentru Campionatul Mondial, după Vărzaru şi Elisei-Ardean. E suspendată, nu are echipă, nu putem s-o convocăm în aceste condiţii", a comentat Gheorghe Tadici.

În decursul acestei săptămâni, forul european de profil (EHF) a purtat o corespondenţă cu FR Handbal, dar şi cu Agenţia Naţională pentru Sport, ca urmare a memoriului depus de jucătoarea clujeană în urmă cu două săptămâni. EHF a înaintat o recomandare FR Handbal şi ANS, pentru a rezolva totul pe plan intern, dar pe cale amiabilă.

Preşedintele ANS, Octavian Belu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că nu cunoaşte situaţia în detaliu fiind în concediu, dar că şi-ar dori să se găsească o soluţie optimă de rezolvare, pentru că înaintea Campionatului Mondial primează interesul naţional. "Este ultima şansă pentru România să cucerească o medalie la Jocurile Olimpice. De aceea cred că primează interesul naţional, mai ales că alte două jucătoare de bază, Cristina Vărzaru şi Valentina Elisei-Ardean, vor absenta din motive de sănătate. Cred că federaţia şi clubul clujean trebuie să găsească o soluţie optimă, astfel încât să nu fie încălcate regulamentele, dar nici autoritatea clubului. Federaţia europeană a avut dreptate să nu intervină în problemele interne ale federaţiei noastre, dar cred că a sugerat foarte corect: găsiţi o cale de mijloc, ca să vă fie bine! Cred că orice echipă naţională ar dori să aibă în teren toate jucătoarele de valoare la un Campionat Mondial", a declarat Octavian Belu.

Preşedintele ANS mai crede că trebuie privit dincolo de orgolii. "Toate părţile interesate în această situaţie trebuie să fie satisfăcute, respectând regulamentele, dar şi gândindu-se la interesul naţional. Trebuie privit însă şi dincolo de orgolii. M-am bucurat să aud că jucătoarea Carmen Amariei Lungu şi antrenorul Gheorghe Tadici au lucrat împreună la un antrenament, că au stat de vorbă şi a apărut o punte de comunicare. Poate şi clubul trebuie să înţeleagă, poate s-ar găsi soluţii compensatorii, astfel încât să fie mulţumire de toate părţile", a spus Belu.

În opinia lui Octavian Belu, după desfăşurarea Campionatului Mondial trebuie adaptate regulamentele federaţiilor la normele Uniunii Europene, mai ales în privinţa circulaţiei jucătorilor: "Handbalul este un sport profesionist, deci şi circulaţia jucătorilor ar trebui adaptată la normele europene. După Campionatul Mondial, probabil că se va întâmpla acest lucru, pentru că, de exemplu, noi ne zbatem de ani de zile să mărim numărul orelor de educaţie fizică în şcoli, iar acum Consiliul Europei ne-a sugerat deja că trebuie să facem asta. Aşa că este posibil să avem astfel de recomandări şi în alte situaţii".

În altă ordine de idei, sâmbătă, la şedinţa Comisiei Tehnice, desfăşurată la Cluj, s-au prezentat doar 7 antrenori ai echipelor feminine din Liga Naţională din 14. Antrenorul Gheorghe Tadici a declarat că s-a votat propunerea ca antrenorii care nu s-au prezentat, deşi era obligatoriu, să nu aibă drept de a-şi conduce echipele la meciurile din Liga Naţională în următoarele două etape.

"Şedinţa a decurs foarte bine, foarte deschis. Toţi cei prezenţi au întocmit o listă de 16 jucătoare, care în opinia lor, dacă ar fi selecţioneri ar trebui să meargă la Mondiale. A fost bine să colaborăm şi să ne sfătuim", a mai spus tehnicianul reprezentativei.

Tot în cadrul şedinţei de la Cluj s-a înaintat propunerea ca echipele aflate pe ultimele două locuri în Liga Naţională, la finalul sezonului, să dispute meciuri de baraj pentru retrogradare-promovare, cu primele două clasate din eşalonul secund.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici