Ţiriac: Anul acesta avem cel mai puternic turneu de tenis organizat vreodată la Bucureşti

Proprietarul turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy, Ion Ţiriac, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că ediţia din acest an este cea mai puternică organizată vreodată la Bucureşti, având în vedere poziţiile în clasamentul mondial ale jucătorilor care şi-au anunţat participarea.

268 afișări
Imaginea articolului Ţiriac: Anul acesta avem cel mai puternic turneu de tenis organizat vreodată la Bucureşti

Ţiriac: Anul acesta avem cel mai puternic turneu de tenis organizat vreodată la Bucureşti (Imagine: Catalin Abagiu / MediafaxFoto)

"După socoteala mea, acesta este cel mai puternic turneu pe care l-am avut vreodată în Bucureşti. Matematica ne spune asta uitându-ne pe listă, pentru că avem jucători din primii 20 ATP de mare valoare (n.r. - numărul 13 Gilles Simon şi numărul 19 Andreas Seppi). Să sperăm că şi din punct de vedere al spectacolului şi al publicului o să fie un succes", a spus Ţiriac.

El a menţionat că, în 2014, ATP va face unele schimbări în calendarul competiţional, dar speră ca BRD Năstase Ţiriac Trophy să primească o perioadă de desfăşurare "atractivă pentru jucători". "Turneul este de 250, dar nu are legătură cu premiile, pentru că acestea sunt de aproape 500.000 de euro fără costurile de organizare. Am hotărât să ţinem în România turneul pentru că sunt schimbări şi o să fie şi mai multe în 2014. Calendarul se va mai mişca. Probabil că ATP-ul o să cumpere două-trei turnee şi o să le anuleze pentru că e prea încărcat calendarul. Sau o să pună trei-patru-cinci turnee de 250 în aceeaşi săptămână. Având în vedere că Bucureştiul este aproape înaintea tuturor turneelor de zgură, sunt jucători care vor să exerseze aici după perioada de joc pe suprafaţă dură. Noi ne batem pentru această poziţie şi chiar dacă în 2014 se schimbă data, sper să avem un foarte atractivă pentru jucători. Suntem printre puţinele turnee care nu dăm bani de start. Jucătorii, în general cei de pe primele 25-30 de locuri ATP, pretind o anumită sumă înainte de a lovi o minge. Noi de foarte mulţi ani am renunţat la această practică. Cine doreşte să joace, să vină să joace", a explicat proprietarul turneului de la Bucureşti.

Ion Ţiriac, care este şi proprietarul turneului de la Madrid, a precizat că acesta îşi poate mări la două săptămâni perioada de desfăşurare numai în cazul în care Estoril şi Munchen sunt "mutate" sau "desfiinţate" de ATP. "Turneul de la Belgrad a fost cumpărat de ATP. Din ce ştiu eu, Belgradul trebuia să fie cumpărat de Madrid şi oferit ATP-ului pentru a-l retrage. Tot secretul este că Madridul (n.r. - organizat acum între 5 şi 12 mai) trebuie să treacă la două săptămâni, adică să ia şi săptămâna dinaintea datei pe care o are acum. Asta se poate întâmpla numai dacă se mută două turnee, Estoril şi Munchen, sau dacă sunt cumpărate şi desfiinţate. Asta dacă vrea cineva să le vândă. Pentru că ATP nu poate să îţi ia un turneu. Turneul este o proprietate. Eu am avut turneul din Dubai, a fost zece ani în leasing, şi l-am vândut anul trecut", a adăugat Ţiriac.

Proprietarul a precizat că turneul de la Bucureşti va rămâne "un turneu decent" din punct de vedere al premiilor. "Nu cred că e vorba de o treabă financiară pentru că nu putem merge la zece milioane. Rămânem la un turneu decent. Avem o noutate, am schimbat televiziunea megând la Digi care are trei canale de sport. Ţinând cont că Digi are şi cele nouă masters-uri este un canal de tenis. În plus că are posibilitatea de a sări la un canal la altul şi să acopere mai mult. Apoi, conform cerinţelor ATP acum trebuie să producem imagini în HD. Sunt undeva pe la 25-30 de ţări care preiau turneul de la Bucureşti. Care pentru Bucureşti este o treabă destul de importantă pentru că dacă socoteşti secundele de publicitate o să ajungi la câteva zeci de milioane de euro. De exemplu, turneul de la Madrid are o valoare economică de 146 de milioane de euro în 2012. Atât produce el în taxe, hoteluri, restaurante şi aşa mai departe", a menţionat fostul jucător.

Ion Ţiriac a adăugat că începând cu ediţia 2014 de turneul de la Bucureşti se va ocupa fiul său, Ion Ion Ţiriac, el urmând să se retragă. "L-am adus pe feciorul meu aici (n.r. - Ion Ion Ţiriac a fost prezent la conferinţa de presă) pentru că anul viitor vreau să stea el în locul meu pe scaunul ăsta, având în vedere că eu mă retrag", a spus Ţiriac.

Întrebat dacă intenţionează să investească în echipa de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea, omul de afaceri a negat. "Nu m-am gândit să investesc acolo. Nu este sportul meu. Eu îmi ştiu lungul nasului. Dacă e vorba de caritate, atunci eu am alte treburi cu caritatea. Caritatea în sport nu există. Când dai ceva trebuie să primeşti ceva. Însă îndoi-m-aş că această echipă a Oltchimului se va desfiinţa numai pentru că nu o să câştige un meci. În felul ăsta vederea e foarte îngustă", a afirmat Ţiriac.

Prezent la conferinţa de presă, Ilie Năstase a declarat că este greu de adus un jucător din top 10 ATP la Bucureşti, dar chiar şi în absenţa acestuia turneul este unul foarte puternic. "Turneul e foarte puternic anul ăsta, dar cel mai important este că el rămâne în România şi că se joace tenis de peformanţă aici. De aceea vreau să îi mulţumesc lui Ion (n.r. - Ion Ţiriac), pentru că dacă nu era el acest turneu probabil nu exista. Toată lumea vrea un jucător din primii zece ATP, dar e foarte greu de realizat acest lucru. Mă uit însă pe lista participanţilor şi văd aici jucători foarte buni pe zgură, de aceea eu sunt mulţumit", a adăugat Năstase.

Turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy 2013, cu premii în valoare de 410.200 de euro, se va desfăşura la Arenele BNR din Bucureşti, în perioada 20-28 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici