Ţiriac: Cel mai bun tenisman din istorie pe orice suprafaţă a fost Laver

Fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat, într-un interviu acordat cotidianului spaniol AS, că în opinia sa cel mai bun jucător din toate timpurile pe orice suprafaţă este australianul Rod Laver, însă i-a lăudat şi pe Pete Sampras, Roger Federer şi Rafael Nadal.

3 afișări

"Urăsc să fac o comparaţie între generaţii. În opinia mea, cel mai bun tenisman din istorie pe orice suprafaţă a fost Laver. Apoi a urmat Sampras, trebuie să îi apreciem tehnica. Însă fără să comparăm o maşină de 100 de cai putere cu una de 300. În ceea ce-l priveşte pe Federer, el a inventat un balet. El este cel care cântă la pian în tenis. Nadal a inventat o altă viteză, ce aproape că nu poate fi explicată de legile fizicii. Are deja locul lui în istoria tenisului", a spus Ţiriac.

Ion Ţiriac, organizatorul turneului ATP Masters 1000 de la Madrid, s-a declarat mulţumit de baza de tenis "Cutia magică", unde se desfăşoară competiţia. "Voi îi spuneţi Cutia Magică, iar eu Taj Mahal. Pentru mine nu sunt surprize. Este exact cum mă aşteptam să fie. Mai este nevoie să treacă doi sau trei ani pentru a funcţiona perfect, pentru că aici pot veni zilnic 25.000-30.000 de persoane", a explicat el.

Fostul sportiv a subliniat că nu vrea ca turneul de la Madrid să devină unul de Grand Slam. "Nu vreau un Grand Slam. Mi se pare prea mare un tablou de 64 de jucători. Vreau să joace între ei cei mai buni, care să se califice după preliminarii de 128 sau 64. Cu premii, pentru ca toţi să câştige bani. Iar câştigătorul turneului, care va fi un superprofesionist, să obţină cel puţin 25 la sută din valoarea premiului. Mi-ar plăcea să conving ATP", a menţionat Ion Ţiriac.

Ţiriac a spus că ideea folosirii zgurei albastre în acest an nu îi aparţine. "Din păcate nu îmi pot atribui meritul acestei idei. A fost ideea lui Gerard Tsobanian, directorul nostru general. Eu doar am copiat ceea ce s-a făcut, în urmă cu 25 de ani, la turneul indoor de la Stuttgart, unde a fost folosit un teren albastru pentru o mai bună vizibilitate. Acum se spune că este un dezastru! Noi am cheltuit bani pentru a face terenul cu zgură albastră. Cred că avem dreptate şi majoritatea jucătorilor gândeşte la fel. WTA nu pune probleme. ATP are reţineri", a afirmat Ion Ţiriac.

El a precizat că nu acceptă opinia tenismanului Rafael Nadal, care nu este de acord cu introducerea zgurei albastre: "Domnul Nadal este un mare campion. Este un exemplu şi sper să nu se schimbe, sper să aibă acest fizic zece ani. Îi respect opinia, dar nu o accept".

Ion Ţiriac consideră că jucătorii de tenis trebuie să fie trataţi rezonabil, fără să se întreacă măsura. "Totul evoluează. Eu dormeam într-un camping, iar acum ei stau la hoteluri de cinci stele. Jucătorului trebuie să îi dai lucruri cu măsură, până la un anumit nivel. Dacă se întrece măsura, te prostituezi doar pentru că un tenisman are un nume mare. Am trăit multe. Jucătorii trebuie să se gândească la cât muncesc părinţii lor pentru a câştiga 1 la sută din ce obţin ei într-o săptămână", a adăugat Ţiriac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici