Tribunalul UE îl scoate pe fostul pilot de Formula 1 Mazepin de pe lista de sancţiuni impuse Rusiei

Tribunalul UE i-a dat miercuri câştig de cauză fostului pilot rus de Formula 1 Nikita Mazepin, anulând sancţiunile UE impuse împotriva sa ca parte a răspunsului blocului comunitar la războiul Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

96 afișări
Imaginea articolului Tribunalul UE îl scoate pe fostul pilot de Formula 1 Mazepin de pe lista de sancţiuni impuse Rusiei

Tribunalul UE îl scoate pe fostul pilot de Formula 1 Mazepin de pe lista de sancţiuni impuse Rusiei

Uniunea Europeană a declarat că l-a adăugat pe Mazepin, în vârstă de 25 de ani, pe lista de sancţiuni din cauza asocierii sale cu tatăl său, Dmitri, un influent om de afaceri care, potrivit acesteia, a fost principalul sponsor al activităţilor fiului său ca pilot de curse.

Uniunea Europeană l-a descris pe Dmitri Mazepin ca fiind „un membru al cercului apropiat" al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Însă, în hotărârea de miercuri, instanţa a declarat că Mazepin a încetat să mai fie pilot la echipa de curse Haas F1, ceea ce înseamnă că UE a greşit dacă l-a menţinut pe sportiv pe lista de sancţiuni după ce acesta a părăsit echipa.

Instanţa a declarat că criteriul „asocierii" utilizat în regimul de sancţiuni al UE necesită existenţa unei legături care să depăşească o simplă relaţie de familie, ceea ce, potrivit instanţei, nu a fost cazul după ce Mazepin a încetat să mai concureze în Formula 1.

„Sunt extrem de încurajat de decizia de astăzi şi sunt recunoscător Curţii Europene pentru judecarea corectă a cazului meu", a declarat Mazepin pentru reuters, într-o declaraţie transmisă prin e-mail de unul dintre asistenţii săi. „Aceasta este cu siguranţă o piatră de hotar crucială".

Mazepin a contestat, de asemenea, sancţiunile UE şi canadiene ca parte a încercării sale de a reveni în F1.

El concurează în prezent în seria Asian Le Mans, o ligă de curse mai puţin cunoscută care organizează competiţii în Emiratele Arabe Unite şi Malaezia.

Asistentul său nu a răspuns imediat când a fost întrebat de Reuters dacă Mazepin mai plănuieşte să revină în F1.

Luna trecută, surse diplomatice au declarat pentru Reuters că UE se pregăteşte să ridice sancţiunile impuse lui Mazepin, spunând că Ungaria a făcut lobby în numele pilotului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici