UEFA îl numeşte pe Anghel Iordănescu “marele maestru al fotbalului românesc”. Partida de duminică cu Albania va fi meciul cu numărul 100 pentru el ca antrenor al unei echipe naţionale

Meciul de duminică cu Albania are o semnificaţie aparte pentru selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu: va fi meciul cu numărul 100 pentru el ca antrenor al unei echipe naţionale de fotbal.

4733 afișări
Imaginea articolului UEFA îl numeşte pe Anghel Iordănescu “marele maestru al fotbalului românesc”. Partida de duminică cu Albania va fi meciul cu numărul 100 pentru el ca antrenor al unei echipe naţionale

Site-ul UEFA îl numeşte pe Anghel Iordănescu “marele maestru al fotbalului românesc” (Imagine: Robert Frunzescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Cu o zi înainte de meciul decisiv cu Albania, site-ul UEFA îi dedică un amplu material selecţionerului României, Anghel Iordănescu, pe care îl numeşte “marele maestru al fotbalului românesc.”

Jurnaliştii de la uefa.com amintesc că, Iordănescu, acum în vârstă de 66 de ani, are performanţe remarcabile în cariera sa de antrenor: a fost votat antrenorul secolului 20 în România, a câştigat de patru ori titlul de campion, două Cupe ale României şi Super Cupa Europei cu Steaua Bucureşti dar şi că a ajuns până în finala Cupei Campionilor Europeni în 1989.

Ca jucător, Iordănescu a jucat de 57 de ori pentr naţionala României şi a câştigat din postura de secund al lui Emeric Ienei, Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Meciul de duminică contra Albaniei îl va include pe antrenorul Iordănescu într-o companie selectă: va fi unul dintre cei 30 de antrenori care au reuşit, de-a lungul istoriei, să strângă cel puţin 100 de meciuri la o echipă naţională. Dintre aceştia doar 3 sunt prezenţi la Euro în acest an: Joachim Low (Germania) - 132 de meciuri, Fatih Terim (Turcia) - 123 de meciuri, Vicente del Bosque (Spania) - 111 meciuri.

Clasamentul este condus de selecţionerul naţionalei statului Uruguay, Oscar Tabarez, cu 167 de meciuri.

Veteranul lotului deplasat de Iordănescu la Euro, Răzvan Raţ e convins că iordănescu încă are calităţile necesare de a conduce o naţională.

"Eu cred că a schimbat multe lucruri iar în opinia mea este un personaj ectrem de important. E important pentru el că îi are alături pe cei pe care eu îi numesc “cei trei muşchetari”, Viorel Moldovan, Ionuţ Badea and Daniel Isăilă. Ei îl ţin tot timpul informat despre ce se întâmplă în fotbalul modern şi asta se vede, pentru că Iordănescu este tot timpul la curent cu ceea ce se întâmplă în fotbalul de astăzi. Este foarte important că există o relaţie strânsă între el, asistenţii săi şi noi, jucătorii." a spus Răzvan Raţ pentru uefa.com

Iordănescu a debutat ca antrenor al naţionalei României în 1994, dup ce Cornel Dinu a fost demis în urma înfrângerii, 5-2 cu Cehoslovacia. A dus România până în sferturile Cupei Mondiale din America şi a ajuns între cele mai bune echipe în Franţa, în 1998.

A mai antrenat naţionala Greciei, iar în 2006 s-a retras, preferând o carieră în politică.

Site-ul UEFA scrie că “din octombrie 2016 a revenit la ceea ce iubeşte cel mai mult, pentru probabil ultimul său loc de muncă din postura de antrenor principal.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici