Un fost internaţional olandez îşi povesteşte viaţa tumultoasă într-o autobiografie: Cum a intrat în patima alcoolului şi a drogurilor şi cum s-a împrietenit cu fostul său coleg Ibrahimovic

Un fost fotbalist olandez al echipelor Ajax Amsterdam, Internazionale Milano, Everton şi PSV Eindhoven şi-a publicat autobiografia în care povesteşte viaţa tumultoasă de jucător.

2283 afișări
Imaginea articolului Un fost internaţional olandez îşi povesteşte viaţa tumultoasă într-o autobiografie: Cum a intrat în patima alcoolului şi a drogurilor şi cum s-a împrietenit cu fostul său coleg Ibrahimovic

Un fost internaţional olandez îşi povesteşte viaţa tumultoasă într-o autobiografie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Andy van der Meyde povesteşte în carte că tatăl său, fost fotbalist la Ajax, era un mare consumator de alcool, iar legăturile dintre ei s-au rupt încă din tinereţe. Când a ajuns la juniorii formaţiei din Amsterdam, Andy a cerut să joace cu numele mamei pe tricou.

Van der Meyde îşi aminteşte că la Ajax a fost singurul loc unde s-a simţit bine şi a legat o prietenie cu suedezul Zlatan Ibrahimovici şi cu egipteanul Ahmed Hossam Mido: "Mergeam toţi trei noaptea şi făceam curse nebuneşti cu maşini de mare viteză pe autostrada 10. Zlatan avea un Mercedes SL AMG, iar Mido alterna când Ferrari, când BMW Z8. Cehul Tomas Galasek m-a iniţiat în arta fumatului".

Într-o zi pentru Andy a venit o ofertă de opt milioane de la Internazionale Milano, pe care a acceptat-o, deşi antrenorul de la Ajax, Ronald Koeman, i-a spus că nu este pregătit să joace în străinătate. "După o săptămână la Milano, l-am sunat pe David Endt (n.r. - managerul clubului Ajax din acea perioadă) implorându-l să mă readucă acasă. Nu vroiam niciun ban, doream doar să mă întorc. Mă consuma nostalgia", a scris Van der Meyde, care a început să aibă probleme cu alcoolul. El chiar a venit în stare de ebrietate la o conferinţă de presă.

Andy consideră trecerea de la Ajax la Inter ca şi cum a părăsit un magazin de la ţară şi a ajuns la o companie multinaţională. "Totul era extrem de profesionist, iar banii curgeau. După fiecare victorie, preşedintele le oferea jucătorilor câte 50.000 de euro. Dar nu m-am simţit deloc bine la Milano. Golul marcat pe Highbury în meciul cu Arsenal a fost cel mai frumos moment al meu la Inter", a spus Van der Meyde.

Fostul fotbalist spune că prima sa soţie, Dayana, care l-a însoţit la Milano, era mare iubitoare de animale, ducând totul la obsesie. "Aveam o adevărată grădină zoologică în curte: cai, câini, zebre, papagali, broaşte ţestoase. Am refuzat un transfer la AS Monaco, deoarece Dayana mi-a spus că la Monte Carlo nu sunt decât apartamente şi nu vom putea să ţinem animalele noastre. Într-o noapte am văzut o umbră mare în garajul nostru şi am auzit un sunet ciudat. Soţia mea cumpărase o cămilă", a scris Andy în autobiografia sa.

Van der Meyde povesteşte şi perioada petrecută la Everton, club care l-a achiziţionat în 2005. "Everton mi-a oferit un salariu de 37.000 de euro pe săptămână, mai mult de dublu faţă de ce încasam la Inter. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi cumpăr un Ferrari şi apoi m-am îmbătat la News Bar, unul dintre localurile în vogă din Liverpool. Seara mi-am încheiat-o într-un club de striptease unde m-am îndrăgostit de Lisa, una dintre dansatoare", a afirmat olandezul, care a început să bea bere şi să se drogheze cât de des putea.

Soţia sa, Dayana, alături de care avea două fetiţe, a angajat un detectiv particular care a strâns dovezi. Când a aflat de aventura soţului său, Dayana l-a lovit cu pumni în faţă pe Van der Meyde.

"Altă dată am petrecut o seară la Manchester şi am băut o sticlă întreagă de rom şi m-am dus direct la antrenament. La acea şedinţă de pregătire am scos cei mai buni timpi din cariera mea, dar nu am reuşit să ascund faptul că eram beat. Apoi am început să mă antrenez din ce în ce mai puţin şi acest lucru nu i-a plăcut antrenorului David Moyes. Dar el nu avea cum să mă înţeleagă. În realitate eram îngrijorat pentru Dolce, fetiţa pe care am avut-o cu Lisa şi care suferea de o boală rară la intestin. A fost operată de opt ori în doi ani. Nu am vrut să o las singură, dar nu mă mai puteam controla. Nu reuşeam să dorm şi luam multe pastile. Erau pastile ce nu puteau fi luate decât cu reţetă, aşa că am furat de la medicul clubului. Am făcut asta mai mult de doi ani. Apoi a venit cocaina, Bacardi şi vinul, toate în cantităţi mari. Mi-am dat seama că dacă nu plec din Liverpool voi muri", a scris Van der Meyde.

Ajuns o epavă, olandezul a primit o mână de ajutor de la antrenorul formaţiei PSV Eindhoven, Fred Rutten, care i-a oferit un contract pe un an. "Dar a fost ca şi cum vrei să porneşti o maşină după ce a stat degeaba mult timp. Ritmul fotbalului nu mai era pentru mine", a spus Van der Meyde. După încă un an petrecut la formaţia de amatori WKE, Andy s-a lăsat de fotbal şi s-a apucat să-şi scrie autobiografia. "Aştept al cincilea copil, al doilea cu actuala soţie, Melissa. Nu sunt milionar, dar trăiesc mai bine decât în trecut. Cu această carte am vrut să închei un capitol din viaţa mea. Acum vreau să antrenez copii. După toate erorile pe care le-am comis, cel mai bun lucru pentru mine e să-i învăţ pe copii cum să nu-şi irosească talentul", a mai spus olandezul.

Andy van der Mayde, în vârstă de 33 de ani, a jucat 17 meciuri la naţionala Olandei, a marcat un gol şi a făcut parte din lotul pentru turneul final al Campionatului European din 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici