Un fotbalist tunisian a murit la 35 de ani după ce şi-a dat foc în semn de protest faţă de poliţie

Un fotbalist tunisian a murit după ce şi-a dat foc în semn de protest faţă de "nedreptatea poliţiei". Nizar Issaoui, în vârstă de 35 de ani, a suferit joi arsuri de gradul 3 după ce a protestat la Tunis. El a fost transportat la o unitate specializată în arsuri, dar nu a putut fi salvat.

597 afișări
Imaginea articolului Un fotbalist tunisian a murit la 35 de ani după ce şi-a dat foc în semn de protest faţă de poliţie

FOTO Souhail Khmira/Twitter

Vestea a fost confirmată de fratele lui Issaoui într-o scurtă declaraţie. Acesta a spus, citat de Mirror, că fotbalistul care a evoluat în prima ligă tunisiană a murit joi şi a fost înmormântat vineri. Issaoui publicase anterior un videoclip pe Facebook în care îşi confirma intenţia de a protesta după ce a fost acuzat de "terorism" în satul Haffouz, Kairouan, în centrul Tunisiei, în timp ce încerca să cumpere banane pe fondul crize financiare din ţară.

În înregistrarea video, el a spus: "Pentru o dispută cu cineva care vinde banane la 10 dinari, sunt acuzat de terorism la secţia de poliţie. Terorism pentru o plângere legată de banane." El a mai spus că s-a condamnat singur la "moarte prin foc ".

"Nu mai am energie", a adăugat el într-o declaraţie. "Să ştie statul poliţienesc că sentinţa va fi executată astăzi".

Scena a provocat groaza celor care au asistat la autoincendiere, aşa cum se arată într-o înregistrare video a incidentului care a devenit virală pe reţelele de socializare.

Alte proteste au izbucnit imediat după moartea lui Issaoui. Presa locală relatează că au izbucnit ciocniri între protestatari şi poliţie în timpul înmormântării, fiind folosite gaze lacrimogene.

În perioada imediat următoare, persoanele în doliu au fost văzute protestând în faţa unei secţii de poliţie locale. Chiar şi înainte de slujbă, persoanele în doliu s-au adunat la locuinţa sa şi au fost auzite scandând: "Cu sângele şi cu sufletul nostru ne vom sacrifica pentru tine, Nizar".

Issaoui era liber de contract în momentul decesului său, după ce anterior se bucurase de o carieră de succes în care a reprezentat US Monastir în prima ligă a fotbalului tunisian. Protestul său l-a imitat pe cel al vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care şi-a dat foc până la moarte în decembrie 2010.

Incidentul de acum mai bine de un deceniu a stârnit o mare revoltă în întreaga ţară şi a fost considerat a fi începutul revoluţiei tunisiene. De asemenea, a declanşat revoltele Primăverii Arabe, care au fost responsabile pentru răsturnarea mai multor regimuri din Orientul Mijlociu.

Autorităţile nu au făcut niciun comentariu imediat cu privire la incidentul în urma căruia Issaoui şi-a pierdut viaţa. Incidentul are drept cauză criza financiare din această naţiune africană.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a declarat că Tunisia se confruntă cu cea mai gravă criză din ultima generaţie, iar guvernul tunisian se pare că se află în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional pentru un acord de împrumut de 1,9 miliarde de dolari. Bugetul Tunisiei a fost afectat enorm de pandemia Covid-19, precum şi de războiul Rusiei din Ucraina.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici