Un tribunal spaniol ordonă FIFA şi UEFA să oprească opoziţia faţă de Superligă

Un judecător spaniol a ordonat organismelor de conducere din fotbal, FIFA şi UEFA, să înceteze să se mai opună unei competiţii europene paralele, cunoscută sub numele de Superliga europeană (ESL), considerând că acestea au un comportament anticoncurenţial şi abuzează de poziţia lor dominantă.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Un tribunal spaniol ordonă FIFA şi UEFA să oprească opoziţia faţă de Superligă

Un tribunal spaniol ordonă FIFA şi UEFA să oprească opoziţia faţă de Superligă

Judecătoarea Sofia Gil Garcia a decis că organismele de conducere au încălcat legislaţia Uniunii Europene prin interzicerea cluburilor de a participa la un nou campionat de fotbal profesionist propus, se arată într-un comunicat al instanţei, de luni, citat de Reuters.

În hotărâre, Gil Garcia a ordonat, de asemenea, ca FIFA şi UEFA să anuleze imediat orice acţiuni anticoncurenţiale comise în trecut.

Cazul a fost intentat de A22 Sports Management, compania de dezvoltare sportivă din spatele planului de creare a ESL, împotriva Federaţiei Spaniole de Fotbal, LaLiga din Spania, UEFA şi FIFA, care au blocat ESL.

„Era monopolului s-a încheiat definitiv", a declarat Bernd Reichart, directorul general al A22, într-o declaraţie după pronunţarea hotărârii, calificând-o drept „un pas important către un peisaj cu adevărat competitiv şi durabil al fotbalului de club în Europa".

Reichart a adăugat că UEFA a înăbuşit inovaţia timp de zeci de ani, iar cluburile „nu ar trebui să se teamă de ameninţări cu sancţiuni doar pentru că au idei şi conversaţii".

Hotărârea lui Gil Garcia a urmat unei decizii similare a Curţii Europene de Justiţie din decembrie.

Atât La Liga, cât şi UEFA au insistat asupra faptului că hotărârea nu a susţinut în mod explicit crearea Superligii.

"Hotărârea nu conferă terţilor dreptul de a dezvolta competiţii fără autorizaţie şi nu se referă la niciun proiect viitor sau, într-adevăr, la nicio versiune modificată a unui proiect existent", a precizat UEFA într-o declaraţie.

Propunerea din 2021 a unei ligi separate de către cele mai importante 12 cluburi din Europa a stârnit proteste ample în rândul fanilor şi ameninţări cu sancţiuni din partea UEFA, ceea ce a determinat nouă dintre ele să se retragă.

A22 afirmase că UEFA şi FIFA au deţinut o poziţie monopolistă care încalcă legea UE privind concurenţa şi libera circulaţie.

CEJ s-a pronunţat împotriva UEFA şi FIFA, deşi nu a comentat în mod specific dacă ESL poate continua.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fifa,
uefa,
superliga

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici